Masseto Toscana IGT

3 740,00 zł
Brutto
Ilość

 

Największy wybór wina z 7000 gatunków

 

Tylko produkty w dobrych cenach

  Zdjęcie przedstawia wino w wybranym roczniku.

Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Tenuta Dell'Ornellaia Masseto Toscana 

Wina kolekcjonerskie Toskanii

Producent: Tenuta dell'Ornellaia

Region: Toskania (Włochy)

Winiarnia: Tenuta Masseto

Szczep: Merlot

Alkohol: 14,5%

Tom: 75cl

Notatki Sommelier Bachus Wina

Rozwiń opis...

Ręcznie selekcjonowane grona zostają podzielone na pół z czego jedna część poddawana jest fermentacji w drewnie a druga fermentuje w nierdzewnych zbiornikach. Następnie całość zostaje przelana do beczek z francuskiego dębu. Cała fermentacja trwa 20 miesięcy, po których wino jest rozlewane do beczek aby dojrzewać przez kolejne 16 miesięcy. Wino ukazujące charakterystykę dojrzałego Merlot połączoną z bogactwem i elegancją zaskakującej świeżości tanin. Podawać w towarzystwie czerwonych mięs, dziczyzny i kaczki.

Winifikacja i uszlachetnianie

Staranna selekcja winogron , które poddawane są miękkiemu tłoczeniu , następnie fermentacji alkoholowej w stalowych zbiornikach przez 25 dni i maceracji na skórkach przez 15-20 dni. Dojrzewanie przez 24 miesiące w barrique , po 12 miesiącach następuje montaż i zakończenie kolejnych 12 w tych samych barrique.

Terytorium

Z trzech podobszarów winnicy Masseto (Central, Junior i Alto), położonych na wysokości 120 metrów nad poziomem morza, z systemem kordonów ostrogowych, klimat tego obszaru jest łagodny i łagodzony przez morską bryzę. To Cru wyróżnia się wpływem, jaki morze zawsze determinuje: podczas gdy światło odbite od powierzchni wody pada na winnicę, bryza wiejąca od morza odświeża gorące letnie dni i sprawia, że grona stają się bardziej suche w miesiącach zimowych.

Gleba

Morze jest również odpowiedzialne za szczególną charakterystykę gleby , w której zatapiają się korzenie winorośli Merlot: błękitną glinę ; pochodzi ze starożytnych dna morskiego , wydobytego na powierzchnię w wyniku ruchów tektonicznych, gdzie do dziś można odnaleźć ślady swojej przeszłości wraz z obecnością minerałów i skamieniałości .

 

99 James Suckling

Fantastyczne aromaty lawendy, rozmarynu, fiołków i porzeczek. Pełne ciało, cudowna koncentracja owoców, a jednocześnie napięta i drwiąca energia. Nowe drewno jest teraz odsłonięte, ale zostanie zintegrowane i wypolerowane ... jest tam czysta magia Merlot. 

96 Vinous / IWC

Po raz kolejny Masseto pokazuje, dlaczego jest to jedno z naprawdę najlepszych win na świecie. Wibrująca i dopracowana ... niesamowita złożoność pasująca do teksturowanej, zachęcającej osobowości. Czarna wiśnia, espresso, dym i lukrecja łączą się w kremowe, dźwięczne wykończenie.

95 Rzecznik wina

Uwodzicielski od pierwszego łyku ... poziom bogactwa tekstury i kremowości, który jest absolutnie wyjątkowy. Sam owoc jest aksamitny i jedwabiście gładki bez jednej zmarszczki ... żywiołowe bogactwo ...

Masseto Toscana IGT - Opinie klientów

5.0
Oceń 
Quality


2025-01-04

Masseto Toscana - Masseto z Tenuta Masseto 2020

Masseto Toscana - Masseto z Tenuta Masseto to jedno z najważniejszych, rzadkich i prestiżowych win czerwonych na świecie, prawdziwy król włoskiej enologii , zdolny konkurować z wielkimi winami świata. Arcydzieło, które do zdefiniowania doskonałości byłoby niemal maleńkie!

Oceń 
Quality


2024-11-15

Wino Masseto Toskania

Ciemny rubinowy kolor z granatowymi refleksami. W zapachu uderzenie dojrzałych ciemnych owoców z eterycznymi niuansami i ziemistymi zapachami przełamanymi prażonymi nutami, przyprawami, wanilią oraz masłem. W ustach gęste, ciężkie i niebywale smaczne. Mimo dużego alkoholu cudownie zbalansowane. Finisz uwodzicielski i nieskończenie trwały .

Oceń 
Quality


2023-09-26

2018 Masseto

Masseto jest wyjatkowe jest wyjątkiem. Merlot to popularna odmiana, jednak w ciepłej, przesiąkniętej słońcem Toskanii potrafi stworzyć mało inspirujące wina o stonowanych aromatach. Wyprodukowany w nadmorskiej wiosce Bolgheri, ten kultowy w 100% Merlot był niegdyś częścią Tenuta dell'Ornellaia , założonej przez Lodovico Antinori w 1981 roku, a obecnie należącej do rodziny Frescobaldi. Antinori zatrudnił słynnego konsultanta-enologa André Tchelistcheffa, aby wybrał najlepsze miejsca do uprawy winorośli i wkrótce przekonał go, że pewne wzgórze składające się głównie z zwartej gliny będzie idealne dla Merlot. Tchelistcheff miał rację: glina w środkowej części stoku stanowi kręgosłup Masseto, a skały i piasek na górze dodają elegancji. Rezultatem jest bogate, strukturalne wino z finezją.

Dodaj opinię

Masseto Toscana IGT

Dodaj opinię