Piccini Mario Primo Chianti DOCG
Piccini Mario Primo Chianti DOCG
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Piccini Mario Primo Chianti DOCG
Kraj: Włochy
Region: Toskania - Chianti
Apelacja: Chianti DOCG
Szczepy: 80% Sangiovese, 10% Canaiolo, 10%
Malvasia i Trebbiano Toscano
Rodzaj: czerwone wytrawne
Pojemność: 0,75 l
Alkohiol: 12 %
Do produkcji wina Mario Primo użyto winogron Malvasia i Trebbiano, nawet w niewielkich ilościach procentowych, nadaje winu szczególnie żywą barwę, z odcieniami przypominającymi jaskrawą rubinową czerwień i smak w którym przeważa świeżość.Nos obfituje w owocowe zapachy, w szczególności czerwoną wiśnię i śliwkę.Na podniebieniu jest miękki, intensywnie owocowy, lekki i pyszny.Mario Primo idealnie komponuje się z mieszanym salami, makaronem z grzybami, rybą w czerwonym sosie i białym mięsem.Podawać świeże.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Chianti Classico DOCG jest produkowane w regionie Chianti , obszarze szczególnie odpowiednim do uprawy winorośli i produkcji wina w sercu Toskanii, między Florencją a Sieną. Z nielicznymi wyjątkami Chianti DOCG jest niedrogim winem produkowanym w pozostałej części Toskanii, poza obszarem historycznym. W 1716 roku Cosimo III, wielki książę Toskanii, określił granice geograficzne zgodnie z prawem terytorialnym najbardziej odpowiednim dla produkcji wina gronowego w regionie. Wśród tych obszarów wyraźnie zidentyfikowano terytorium Chianti. Jest to region dobrze znany od wieków z produkcji wysokiej jakości wina, który obejmuje około 70 000 hektarów i rozciąga się między Florencją a Sieną, nie obejmując tych dwóch miast i ich granic.
Jakość wina produkowanego na tym terenie była jednak również jego przekleństwem. Na początku XX wieku, wobec braku konkretnych praw chroniących apelację, byli tacy, którzy rozpoczęli produkcję Chianti w całej Toskanii, nie tylko w granicach geograficznych tego obszaru. Następnie podjęto próbę wyjaśnienia sytuacji poprzez zdefiniowanie wina produkowanego na pierwotnym obszarze produkcji jako „Chianti Classico” ; jednak pozwolenie winu produkowanemu poza obszarem klasycznym na zachowanie nazwy „Chianti” tylko utrzymywało zamieszanie wśród konsumentów.
Jak często powtarzam naszym klientom, Sangiovese to szczególnie wrażliwa odmiana winorośli, która doskonale odzwierciedla charakter terytorium . Jest silnie uwarunkowany glebą, klimatem i środowiskiem. Dlatego łatwo sobie wyobrazić, jak bardzo mogą się różnić wyniki między winem „Chianti Classico” produkowanym z Sangiovese uprawianego w sercu naszego regionu a winem „Chianti”, które może być produkowane praktycznie aż po wybrzeże Toskanii.
Moglibyśmy również omówić regulacyjne rozróżnienie między winami Chianti DOCG i Chianti Classico DOCG , gdzie zasady są bardziej rygorystyczne i ukierunkowane na produkcję jakościową, jeśli chodzi o wina Black Rooster (mniejszy plon z hektara, dłuższy minimalny okres leżakowania itp.) . Byłby to kolejny sposób na podkreślenie rzeczywistej i zasadniczej różnicy między tymi dwiema nazwami: terytorium, na którym produkowane są winogrona. Oczywiste jest, że Chianti DOCG przez lata wykorzystywało reputację win produkowanych pod nazwą Chianti Classico i dlatego wina Chianti Classico były niestety często identyfikowane jako tanie wina o średniej lub niskiej jakości, podobnie jak większość win Chianti DOCG.
Najłatwiejszym rozwiązaniem byłoby, gdyby winnice należące do konsorcjum Chianti DOCG dobrowolnie zrezygnowały z nazwy, być może poszukując nowych klasyfikacji, które w konsekwencji zapewniłyby konsumentom większą przejrzystość (mogłyby powstać nowe nazwy, takie jak Firenze DOC, Siena DOC, Arezzo DOC, itp.). W ten sposób mogliby wyruszyć w nową podróż ku waloryzacji terytorium bez podążania za nazwą tak bardzo odmienną, jak ma to miejsce w przypadku Chianti Classico.