Poggio Antico Al Tero Brunello Di Montalcino
Poggio Antico Al Tero Brunello Di Montalcino
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Poggio Antico Brunello z Montalcino Altero
Kraj: Włochy
Region: Toskania
Początek: Loc.Poggio Antico (SI)
Rozmiar: 0,75 l standardowe
Zawartość alkoholu:14,50% objętości
Odmiany winogron 100% Sangiovese
Wino leżakowało 24 miesięcy w beczce, posiada głęboki, intensywny, rubinowo-czerwony kolor duża ekstraktywny, bukiet czysty z wyczuwalną wiśnią, dojrzałymi czerwonymi porzeczkami, przyprawami oraz wanilią, posiada złożoną strukturę i doskonałe, dojrzałe garbniki, ogromny potencjał starzenia. Sugestie kulinarne: dziczyzna, kaczka, wołowina, twarde sery.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Bogaty w wino rubinowy kolor. Wino o dojrzałym, pełnym i zrównoważonym smaku z wyraźnymi taninami i orzeźwiającymi wdziękami, niosące słodkie wiśnie, nuty wanilii i przypraw. Mają długi słodki finisz. Wino o wspaniałym złożonym bukiecie aromatów jagód i jeżyn, kwiatów i lekkich nut przypraw. Dobrze komponuje się z daniami mięsnymi, w tym duszonymi i pieczonymi na grillu, a także daniami typu „haute cuisine”.
Brunello di Montalcino Altero - to naprawdę wybitne wino ze względu na niespotykaną dotąd złożoność i bogactwo smaku. Jego pierwszy rocznik w 1983 roku był próbą stworzenia wina o nowoczesnym stylu. Brunello di Montalcino Altero jest produkowane przez dwa lata leżakowania w dużych 500-litrowych beczkach z dębu slawońskiego, a następnie osiąga wymagany poziom dojrzałości przez dwa lata w butelce. Winiarski sukces i godność Brunello di Montalcino Altero zostały potwierdzone licznymi nagrodami i opiniami czołowych publicystów na świecie. "Piękne i aromatyczne, z aromatami jagód i jeżyn, pełne. Na długim finiszu. Bardzo orzeźwiające i zrównoważone." (Wine Spectator). „Dojrzałe, bogate i słodkie, z długim posmakiem” (Stefen Tanzer). „Zaskakująco złożone i eleganckie wino” (Robert Parker). Vino Brunello di Montalcino Altero produkowane w małym miasteczku Montalcino w Toskanii. Do produkcji wina wybierane są tylko najlepsze winogrona, które przechodzą przez trzystopniowy system kontroli – na różnych etapach dojrzewania oraz tuż przed zbiorem. Jagody zebrane ręcznie przenoszą się na duży stół. Dzięki temu do produkcji Altero używane są wyłącznie całe, soczyste jagody, które osiągnęły pożądany stopień dojrzałości. Tak ścisła kontrola jakości surowców w połączeniu z zaawansowaną technologią i winiarstwem pozwala na stworzenie niepowtarzalnego, niepowtarzalnego smaku Brunello di Montalcino Altero.