Toscaleus Vermentino
Toscaleus Vermentino
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Kraj: Włochy
Region: Toskania
Apelacja: DOC Montecucco
Producent: Società Agricola Canneta
Typ: Dry White Vermentino
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13% C4
Nota degustacyjna:
Białe wytrawne wino powstałe w całości z odmiany Vermentino uprawianej w regionie Montecucco w Toskanii. Wino prezentuje jasno słomkową barwę, z aromatami świeżych owoców cytrusowych z nuta skórki pomarańczowej. Na podniebieniu świeże i rześkie, dobrze zbalansowane o przyjemnym owocowym odświeżającym posmaku. Sugestie kulinarne: makarony z sosami śmietanowymi, dania rybne, białe mięsa, sałatki, miękkie sery.
Producent: Società Agricola Canneta
Firma I MORI została założona na początku lat 70., kiedy rodzina Giannelli postanowiła przebudować swoje małe gospodarstwo. Firma znajduje się na wzgórzach otaczających region Chianti we Florencji. Głównymi uprawami na tym obszarze są winorośle i drzewa oliwne. Dziś firma obejmuje różne gospodarstwa i rozszerzyła swoje terytorium do 160 hektarów, w tym 50 winnic i 15 gajów oliwnych.
W 1997 roku rodzina Giannelli kupiła nową firmę w Montalcino, Podere CANNETA, która produkuje wina Brunello di Montalcino, Sant'Antimo i Rosso di Montalcino. Canneta znajduje się 1000 metrów od twierdzy Montalcino: składa się z 10 hektarów winnic i 2 hektarów drzew oliwnych oraz 30 hektarów gęstego drewna.Canneta
W 2003 roku Canneta rozszerzyła również swój przemysł rolny w Maremma: obszar ten jest naturalnie przeznaczony do uprawy winogron. W Cinigiano zakupiono 37 hektarów ziemi: 3,5 hektara ziemi uprawiano pod produkcję DOC Montecucco i Maremma. Tak narodziło się wino „La Pietrosola”.
2023-06-19
Wino Toscaleus Vermentino
Wino o słonecznej barwie i lekkim bukiecie rozwijającym świeże aromaty cytrusowe i zaprawionej nutą goryczki skórki pomarańczowej. Na podniebieniu dobrze zbudowane, wytrawne i rześkie, o długim, odświeżającym posmaku. Podawać do lekkich makaronów, zup i ryb.