Colterenzio Lafoa Sauvignon Blanc Alto Adige DOC
Wino Colterenzio Lafoa Sauvignon Blanc Alto Adige DOC
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Colterenzio Lafoa Sauvignon Blanc Alto Adige DOC
Kraj: Włochy
Region: Górna Adyga
Apelacja: DOC Trentino - Alto Adige
Producent: Colterenzio - Schreckbichl
Typ: Dry White Sauvignon Blanc
Pojemność: 0,75 l
Bardzo intensywny zapach kwiatów przypominający bez, kwitnącą akację, świeżą szałwię, delikatnie zaprawiony dębem. Na podniebieniu delikatne nuty owocowe oraz kwiatowe, przyjemna końcówka. Sugestie kulinarne: sery - Brie, Chevre, kurczak, kraby, ryba w sosie cytrynowym, ostrygi ,pasta w sosie śmietanowym, makarony z lekkim sosem rybnym, przegrzebki, krewetki, ryby wędzone, owoce morza.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Lafóa ze Schreckbichl Colterenzio to wyjątkowe Sauvignon Blanc o absolutnie niepowtarzalnym stylu. Podkreślone są tutaj owoce i kwasowość: czarny bez, kiwi i cytrusy łączą się z wyraźną kwasowością, mineralnymi niuansami i delikatnymi aromatami drzewnymi. Delikatne rozpuszczenie wina gładko rozprowadza się po podniebieniu i tworzy długi posmak charakteryzujący się nutami akacji i cytrusów. Teraz jest wspaniale, a za kilka lat zapewne będzie jeszcze lepiej.
Winiarnia Schreckbichl, która działa na zasadzie spółdzielni, znajduje się w Południowym Tyrolu we Włoszech. W sumie 300 rodzin produkuje wino sprzedawane pod marką Schreckbichl (po włosku: Colterenzio). W 1960 roku 26 rolników założyło spółdzielnię w pobliżu Appiano, aby uniezależnić się jako handlarze winem. Dziś do Schreckbichl należy 300 hektarów winnic. Liczni winiarze produkują 14 różnych odmian, z których dwie trzecie to wina białe, a jedna trzecia to wina czerwone. Schreckbichl szczyci się wysoką jakością i jest jedną z najlepszych winnic w Południowym Tyrolu.
Trydent Wina górskie z charakterem
Czysta przyjemność i radość życia – to prawdopodobnie najlepszy sposób na opisanie regionu winiarskiego Trydentu. Niezbyt duży, ale fascynująco różnorodny na małym obszarze, leży najbardziej na północ wysunięty region winiarski we Włoszech. W otoczeniu rekinów oliwnych i włoskich Alp, u podnóża Dolomitów dojrzewają pierwszorzędne wina. Łagodna bryza znad Adriatyku spotyka się z różnorodnymi glebami i pozwala, aby w szczególności odmiany czerwonych winogron, takie jak Marzemino i Teroldego, dojrzewały w doskonałej jakości. Jako wiodący producent spumante, Trentino jest również uważane za szczególnie atrakcyjne ze względu na doznania smakowe z serem, oliwkami i polentą.
Sauvignon Blanc światowe wino białe
Wina z tej uprawianej na całym świecie odmiany winogron charakteryzują się żywym i intensywnym smakiem. W Europie i Ameryce Południowej są często cierpkie i świeże, z nutami świeżo skoszonej trawy i owoców ziarnkowych. Sauvignon Blanc o egzotycznych owocach i subtelnej kwasowości pochodzą z regionów winiarskich Pacyfiku. Najbardziej znanym Sauvignon Blanc jest Cloudy Bay z regionu Marlborough w Nowej Zelandii. Styria w Austrii również zyskała reputację kraju pochodzenia najwyższej klasy wytrawnych Sauvignon Blanc. Odmiana winorośli zyskała w Sancerre swoją szczególną reputację ! W ostatnich latach niemieccy winiarze również zaczęli w większym stopniu polegać na tej popularnej odmianie winorośli. Sauvignon Blanc to doskonały dodatek do ryb, w tym sushi, czy białego mięsa.