Lorca Opalo Syrah Mendoza
Wino Lorca Opalo Syrah Mendoza
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Mauricio Lorca Opalo Syrah Mendoza
Kraj: Argentyna
Region: Mendoza Valle de Uco
Producent: Bodega y Viñedos Mauricio Lorca
Rodzaj wina: czerwone wytrawne
Apelacja: Valle de Uco
Szczep: 100% Syrah
Pojemność: 0,75 l C4
Wino powstało w 100% z odmiany Syrah w dolinie Uco w Mendozie. Charakteryzuje się złożonym wielowarstwowym aromatem dojrzałych czerwonych i czarnych owoców z nutami pieprzu, mięty z grafitowym akcentem. Na podniebieniu pełne, złożone o dobrej kwasowości i miękkich delikatnych taninach. Sugestie kulinarne: czerwone i białe mięsa, steki z grilla, makarony, tuńczyk...
Notatki Sommelier Bachus Wina
Ópalo Syrah Mauricio Lorca jest bardzo lojalnym wyrazem terrior. Dzięki doskonałej delikatności odmian i głębokiej fioletowo-czerwonej oku to szczególne wino jest bardzo wyraziste, z korzennymi aromatami mięty, truskawek i subtelnego dymu. Dobra głębia na podniebieniu w połączeniu z bardzo dobrą strukturą, gładkością, elegancją i długim finiszem czynią to wino szczególnie wszechstronnym. Dobry partner do przyprawionego białego i czerwonego mięsa, jest również idealny do czekolady, deserów mlecznych i suszonych owoców.
Polecane potrawy do Wina Syrah: Grillowane broszetki jagnięce z cytryną i czosnkiem, Burgery wołowe z serem pleśniowym, Gulasz wołowy prowansalski, Tatar wołowy z kakao i ostrą papryką, Zapiekanka pasterska z jagnięciną i batatami w mini zapiekance, Burgery jagnięce z mocnym cheddarem, sosem chipotle, Osso buco jagnięce z czarnymi oliwkami i koprem włoskim, Paella z królika i chorizo, Pieczone udziec jagnięcy z miodem i warzywami korzeniowymi, Pieczona perliczka z ziołami i warzywami korzeniowymi, Stek z antrykotu Santa Fe (na grillu), Pizza calzone z kiełbasą…
Mauricio Lorca Wina Argentyńskie produkuje ręcznie robione wina w Uco Valley Mendoza w Argentynie. Mauricio kontroluje każdy etap procesu produkcji wina. Od przycinania po tłoczenie, fermentację, butelkowanie i przechowywanie. W każdym łyku poczujesz dumę i pasję. Mauricio koncentruje się na ekspresji owoców, a jest to surowa Syrah, która leżakowała w butelce przez ponad osiem lat.
Nagrody i wyróżnienia:
86/100 ptk. - Wine Enthusiast