Tomero Torrontes Bodega Vistalba
Tomero Torrontes Bodega Vistalba
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Tomero Torrontes
Kraj: Argentyna
Region: Mendoza - Uco Valley - San Rafael
Producent: Carlos Pulenta
Winnica: Bodega Vistalba
Typ: Dry White - Torrontes Riojano
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14%
Wino o lśniącym jasno słomkowym odcieniu. Nos wypełniony aromatami kwiatów jaśminu oraz skórki od mandarynek z akcentami cynamonu. Na podniebieniu świeże i sprężyste o przyjemnym owocowym charakterze z dominacją białych owoców oraz skórki od grejpfruta, zrównoważone odpowiednią kwasowością. Sugestie kulinarne: owoce morza, ryby, krewetki, sushi, sałatki wiosenne.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Bodega Vistalba została wybudowana w latach 2001–2004 na rodzinnej ziemi w sercu Vistalby (Luján de Cuyo). W tym miejscu Carlos Pulenta opracował swój osobisty projekt uprawy winorośli, z udziałem członków jego rodziny, konsultantów, enologów i cennej grupy ludzi, którzy naprawdę znają tę ziemię. Winiarnia jest inspirowana kulturą kreolską, uciekając się do najnowocześniejszych technologii i hołdując tradycyjnemu winiarstwu. Został zaprojektowany tak, aby cały proces produkcji wina został zakończony przy użyciu grawitacji i bez pomp.
Wina Vistalba nie bez powodu nazywane są autentycznymi winami argentyńskimi. Zbudowana w latach 2001-2004 przez Carlosa Pulentę, winnica Vistalba to miejsce, w którym najbardziej szanowana jest lokalna kultura i geologia. Bodega Vistalba jest silnie zainspirowana kulturą kreolską i robi wszystko, co w jej mocy, aby przestrzegać zrównoważonego rozwoju w procesie produkcji wina. W przeciwieństwie do większości innych winnic, pompy nie są używane do uprawy, ponieważ marka chciała jak najmniejszej interwencji podczas procesu. Zamiast tego wykorzystuje się wyłącznie grawitację, aby wydobyć naturalny smak winogron.
W 2003 roku winnica wyprodukowała swoje pierwsze wino. W ciągu 15 lat wina Bodega Vistalba są dostępne w ponad 20 krajach, co świadczy o popularności marki i jakości win. Cztery główne procesy związane z produkcją wina to zbiór, fermentacja, dojrzewanie i butelkowanie.
Zbiór – winogrona zbierane są ręcznie w 20-kilogramowych skrzynkach i sortowane według temperatury i gleby, w której rosną, tak aby można było z nich uzyskać najwyższą jakość i smak win czerwonych i białych.
Fermentacja – Do fermentacji używa się naczyń betonowych, podobnie jak w tradycyjnym stylu produkcji wina. Beton jest nie tylko stabilny termicznie, ale jest również znany ze swojej półprzepuszczalności dla gazów, co gwarantuje, że w tym procesie nie zostaną utracone smak, kolor i charakter winogron. Te betonowe zbiorniki są również wyposażone w wbudowane systemy kontroli temperatury.
Starzenie – Pomieszczenie, w którym dojrzewają wina, jest zbudowane w awangardowy sposób i zapewnia odpowiednią wilgotność potrzebną do procesu. Osady są oddzielane w sposób naturalny w procesie dewatacji, dzięki czemu wina stają się przejrzyste i klarowne.
Butelkowanie i przechowywanie – Podczas butelkowania należy zachować szczególną ostrożność, aby wina nie były wystawione na działanie powietrza. Podziemna piwnica Bodega Vistalba posiada system kontrolowanej temperatury i może pomieścić jednorazowo około 400 000 butelek.