Trivento Malbec Reserve
Wino Trivento Malbec Reserve
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Trivento Malbec Reserve
Kraj: Wina z Argentyny
Region: Mendoza; Podregion Cuyo
Producent: Bodega Trivento Argentina
Winnica: Trivento Bodega
Rodzaj: malbec czerwone wytrawne
Pojemność: 0,75 l
Wino Malbec Reserva harakteryzuje się barwą o ciemnej czerwieni z fioletowymi refleksami. Bogate i intensywne aromaty czerwonych owoców, truskawek i wiśni, z nutami kawy i czekolady z dębu. Dobre ciało i zmysłowe taniny z długim, utrzymującym się wykończeniem. Wino Malbec wzbogacone przez dojrzewanie w beczkach z amerykańskiego i francuskiego dębu. Dostrzegalne nuty wanilii i czekolady. Malbec Reserva Trivento lezalikje w beczkach z dębu francuskiego przez 6 miesięcy, a następnie starzeniu przez dodatkowe 5 miesięcy w butelce przed zwolnieniem. Sugestie kulinarne: Doskonały dodatek do wołowiny, czerwonego mięsa grillowanego, pieczonego kurczaka, szałyki, pasztet wołowo drobiowy, gotowane żebra z warzywami i fasolą, risotto z grzybami, szparagi z szparagami i fetą, makarony w sosach grzybowych, sery kozie…
Notatki Sommelier Bachus Wina
Trivento to nazwa wiodącego producenta win w Agrentynie i Chile zwanego Concha y Toro. Produkują 30 milionów butelek korzystając z 1500 hektarów winnic, gdzie zarówno są mniejsze winnice, spreparowane partie, które zachwycają świa winiarstwa. Wina argentyńskie w ciągu ostatnich kilku lat zyskały na jakości i wykazują powściągliwość, równowagę, przystępność i świeżość po przystępnych cenach. Bardzo niezawodne wina, pokazujące charakter miejsc, winogron i roczników, z dobrą dostępnością i przystępnymi cenami. - Luis Gutierrez, 237, The Wine Advocate, 29 czerwca 2018 r
Concha y Toro Trivento Wina ogłosił sukces w zakupie kolekcji winnic (obecnie liczących 3185 akrów) w regionie Mendozy w sąsiedniej Argentynie, po obu stronach Andów nie było wątpliwości, że zmieniają się był w powietrzu. Wiatr jest czynnikiem zmiany, więc tylko nowe przedsięwzięcie nosiło nazwę „Trivento” (Trzy Wiatry), kapryśne odniesienie do trzech wiatrów, które przemierzają Mendozę i są tak charakterystyczną cechą klimatu i środowiska regionu. Wkrótce po zakupie winnic powstała nowoczesna winiarnia Trivento wina w Mendoza wyposażona w najnowszą i najbardziej zaawansowaną technologię produkcji wina. Nadzór nad nowym obiektem Win Trivento powierzono dyrektorowi generalnemu Tomasowi Larrainowi, z odpowiedzialnością winiarską powierzono utalentowanemu argentyńskiemu producentowi win Federico Galdeano. Pochodzący z Mendozy i absolwent słynnego chilijskiego uniwersytetu katolickiego w Santiago, Galdeano wniósł do Trivento międzynarodową atmosferę zdobytą dzięki doświadczeniu w pracy w znanych winiarniach w Toskanii i dolinie Napa, a także w Argentynie. W trosce o sukces, aby jeszcze bardziej podkreślić swoje zaangażowanie w produkcję wina Argentyńskiego własność, Concha y Toro zachęcił znanego na całym świecie włoskiego konsultanta-enologa Alberto Antoniniego do przekazania swojej wiedzy Trivento. Główne winnice Trivento znajdują się w dolinie Uco, Maipu, Lujan de Cuyo, terror Mendoza San Martin i Rivadavia - region winiarski, który jest przykładem zalet uprawy winorośli na dużych wysokościach. Winnice Trivento posiadają znaczne różnice się temperatury między dziennymi i nocnymi które pomagają zminimalizować ryzyko szkodników i chorób. Winnice, które otrzymują zaledwie 8 cali opadów rocznie, są nawadniane przez naturalne topnienie śniegu z Andów. Winnice Bodega Trivento mogą liczyć na korzystne efekty trzech sezonowych wiatrów, których nazwa pochodzi od winnicy Trivento. Lodowaty wiatr polarny w zimowych siłach sap głęboko w winoroślach. Jego następcą jest Zonda, która startuje z Andów, a jego ciepło budzi uśpione soki, aby wygenerować nowy wiosenny wzrost. W miesiącach letnich trzeci wiatr, Sudestada, zapewnia przyjemny odpoczynek od palącego słońca i pomaga złagodzić dojrzewanie. Do przodu do dnia dzisiejszego i Trivento Wino może wskazać na kwitnącą międzynarodową reputację jako wiodącej nazwy w doskonałej jakości win z wiodącego argentyńskiego regionu winiarskiego. Obecnie Trivento obejmuje szeroką gamę win, poczynając od Trivento Reserve, linii pięciu odmian, które fachowo ilustrują jakość i konkurencyjność, jaką oferują argentyńskie wina. Trivento wydało następnie swoje podziwiane wina z limitowanej edycji Trivento Golden Reserve. Na szczycie oferty znajduje się Trivento Eolo, rezerwowa super-premia Malbec, która zadebiutowała w rankingu Wine Spectator Trivento z czerwca 2008 r. Oceną 93. Najnowsza wersja wytwórni win, Amado Sur, honoruje małżeństwo między winoroślą a pogórzem Andów, gdzie winogrona rozwijają złożoność i unikalne wyrażenia, które można opisać tylko jako - miłość południa - lub Amado Sur. Na każdym poziomie Trivento zaprojektowano z myślą o miłośniku wina o doskonałej wartości i autentycznym wyrazie światowej klasy potencjału argentyńskiego wina i terroiru. Wina Trivento utrzymując wysokie standardy jakości przykładają duża uwagę, aby wina wysokiej klasy nie musiały być drogie. To motto utrzymywane pozwoliło tak mocno rozreklamować dobre wina z Argentyny.
Polecane produkty
Catena Alta Malbec Bodega Catena Zapata
Catena Zapata Malbec Argentino
- -150,00 zł
Malbec Catena Zapata Nicasia Vineyard
- -90,00 zł
2023-03-03
Trivento Malbec
Argentyńska prowincja Mendoza znajduje się obok pasma górskiego Andów, które tu posiada najwyższe szczyty: na wysokości 6 959 metrów wzgórze Aconcagua najwysze w Ameryce, dzięki czemu argentyńskie winnice wyróżniają się tym, że są najbardziej najwyższy na świecie. Pasmo górskie Andów działa jak bariera, powstrzymując wilgotne wiatry pochodzące z Oceanu Spokojnego. Fakt ten, dodany do dużej odległości od innego oceanu, Atlantyku, umożliwia stworzenie bardzo odpowiednich warunków do uprawy winorośli. Obszar ziemi w prowincji Mendoza przeznaczony do uprawy winorośli stanowi ponad 150 000 hektarów, na których rozproszono ponad 1200 winnic. Dane te stawiają Mendozę jako prowincję o największym znaczeniu w argentyńskim sektorze winiarskim oraz w jednym z wiodących regionów produkcyjnych na świecie. Inną z głównych cech tej prowincji jest różnica wysokości między plantacjami winnic. Dlatego można znaleźć uprawy w zakresie wysokości od 400 metrów do 1600 metrów. Odmianą szczególnie się tu wyróżniającą jest malbec, a jego uprawa w prowincji Mendoza stanowi do 20% całości w Argentynie. Oprócz tej odmiany wyróżniają się między innymi inne rodzaje winogron, takie jak syrah, tempranillo, bonarda i cabernet sauvignon. Obszary uprawy są rozproszone w prowincji na ponad 2400 km północ-południe. Stanowią one około 75% krajowej produkcji wina. Inne kluczowe czynniki, oprócz wysokości, to klimat kontynentalny mroźnych zim i gorących lat, obfitość słońca, niejednorodna gleba i woda z andyjskiej odwilży. Rzeki Mendoza, Tunuyán, Diamante i Atuel są dopływami Andów, które poprzez liczne kanały i rowy wspierają uprawę winorośli, ponieważ opadów jest niewiele. W razie potrzeby nawadnianie można uzupełnić wodą gruntową uzyskaną poprzez liczne perforacje.