Umbria centrum Włoch
CAMPOGRANDE ANTINORI Orvieto Santa Cristina
Umbria to region położony w samym sercu Włoch. Na wschodzie graniczy z Marchią, na zachodzie z Toskanią, a na południu z Lacjum. Najważniejszy region winiarski Umbrii znajduje się w jej centrum i nosi nazwę Perrugia.
Podstawowym szczepem wykorzystywanym na terenie Umbrii jest Sagrantino , Sangiovese, Trebbiano, Verdello, Grachetto Canailo Blanco Obecnie coraz większe znaczenie zyskuje ciemna odmiana Sagrantino di Montefalco, z którego, zgodnie z przepisami apelacyjnymi, powstają wina ciemne, mocne i garbnikowe. Orvieto to centrum umbryjskiego winiarstwa, z winnicami położonymi na wzgórzach obu brzegów rzeki Paglia.
Umbria, faktycznie południowo-wschodnia część Toskanii, jest potencjalnie najciekawszym regionem w środkowych Włoszech i zmieniła się najbardziej w ostatnich latach.
Lungarotti przez długi czas był dominującym producentem, z wiarygodnym dorobkiem długotrwałych win Torgiano (obecnie DOCG), które owocowały do końca. Antinori posiada także kilka bardzo udanych winnic w Umbrii, szczególnie w Castello della Sala, gdzie powstaje drobno dębowa, biała Cervara, coraz bardziej demonstrująca, jak dobre może być gronko miejscowego Grechetto. Wydaje się, że produkuje się interesujące Pinot Noir, a także beczkowe pełnotłuste, wytrawne białe (i szlachetnie zgniłe słodkie słodkie wino) z lokalnych odmian winorośli, takich jak Grechetto, czasem zmieszane z Chardonnay i / lub Sauvignon Blanc. Przez długi czas najbardziej znanym winem regionu było Orvieto , w pełni oparte białe wino Trebbiano, które zwykle jest suche, ale może być lekko słodkie lub amabile. Bigi jest lepszy niż większość.
Ale producent, który umieścił najlepsze wina z Umbrii na mapie w ciągu ostatniej dekady, to Arnaldo Caprai (prowadzony przez syna Marco), którego łagodna praca nad wewnętrznie trudną lokalną odmianą winorośli Sagrantino sprawiła, że włoscy koneserzy wina udają się na swoje mapy. zlokalizuj małe miasteczko Montefalco na wzgórzach na północ od Spoleto w południowych Apeninach. Ta ciężko pracująca rodzina włókiennicza została od tego czasu nagrodzona komplementem najszczerszej formy pochlebstwa i przyznaniem statusu DOCG Sagrantino di Montefalco na początku lat 90. Te wina pozytywnie trzeszczą życiem i mogą trwać wiele lat w butelce, jednak wiele z nich prezentuje nowoczesne techniki winiarskie. Sagrantino często miesza się z Sangiovese, najpospolitszym czerwonym winem Umbrii i szczególnie popularnym w Colli del Trasimeno, wokół klasycznie znanego jeziora Trasimeno.
Innym producentem, który sprawił, że świat wina zauważył Umbrii, jest Riccardo Cotarella, który wraz z bratem Renzo, wieloletnim dyrektorem technicznym, a następnie dyrektorem generalnym florenckiego domu kupieckiego Antinori, prowadzi jedną z najbardziej dynamicznych włoskich firm konsultingowych granica Umbrii i Lacjum. Stosując nowoczesne techniki winiarskie, dzięki którym owoce muszą być super dojrzałe, a beczkowate zabiegi ultralekkie, okazał się stabilnym winem, które można skrytykować za to, że są bardziej międzynarodowe niż włoskie, ale nie można ich zarzucić jakością lub wartością. Konsultuje się z listą producentów wina, która rozciąga się z dalekiej północy Włoch na Sycylię, ale jego osiągnięcia są szczególnie widoczne na jego terenie.
Apelacje regionalne:
DOCG - Montefalco Sagrantino, Torgiano Riserva
DOC- Assisi, Colli Altotiberini, Colli Amerini, Colli del Trasimeno, Colli Martani, Colli Perugini, Lago di Corbara, Montefalco, Orvieto, Rosso Orvietano or Orvietano Rosso, Torgiano
IGT - Allerona, Bettona, Cannara, Narni, Spello, Umbria