Cisplatino Tannat Merlot Pisano
Cisplatino Tannat Merlot Pisano
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Cisplatino Tannat Merlot Pisano 0,75l
Barwa intensywnie czerwona z fioletowymi refleksami. Złożony, skoncentrowany aromat z wyczuwalnymi grzybami, dzikimi czerwonymi owocami, orzechami, śliwką kalifornijską i przyprawami. Wino gęste na języku z dodatkowym mocnym akcentem tanin. Bogaty i dojrzały smak żurawin i czarnych porzeczek.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Słynny Tannat został po raz pierwszy wprowadzony do Urugwaju w 1870 roku przez baskijskich imigrantów, stając się „winogronem narodowym”, doskonale przystosowanym do naszej gleby i klimatu. Uważana za odmianę egzotyczną, obecnie jest najczęściej sadzona. Daje wina bardzo kolorowe i mocne, z delikatnymi, ale bardzo wyraźnymi taninami, które pozwalają zachować je przez długi czas. Najlepsze wino jest bogate i energiczne, a dojrzewanie w butelce przez wiele lat nabiera dużej złożoności. Ta żywa, skoncentrowana czerwień pokazuje, jak jasno Tannat może świecić w Urugwaju. Cisplatino to linia młodych i świeżych win Pisano, w których głównym akcentem są owoce, nie tracąc przy tym prawdziwego wyrazu terroir.
Winiarnia PISANO, jedna z najbardziej prestiżowych w kraju i wiodący eksporter w Urugwaju, produkuje rzemieślniczo około 400 000 butelek rocznie, które zostały nagrodzone w ogólnopolskich konkursach. Są to wina pełne smaku i długiej żywotności, z typową urugwajską osobowością.
Są skierowane do segmentu rynku wysokiej jakości i dziś są eksportowane do 32 krajów. Pisano ma wspaniałą tradycję winiarską, która sięga we Włoszech ponad trzech stuleci. Dbając o każdy szczegół, PISANO nadaje swojej uprawie winorośli minimalistyczny profil, z małymi działkami i winami o wielkiej osobowości i oryginalności.
Winiarnia César Pisano e Hijos została założona w Progreso, w departamencie Canelones, na początku XX wieku. Francesco Pisano przywiózł z Ligurii we Włoszech całą energię, aby odtworzyć w Urugwaju rodzinne dziedzictwo trwające trzy stulecia. Césare poszedł w jego ślady, a jego syn César kontynuował tę tradycję, ale miał okazję studiować i rejestrować to, co działo się na jego ziemiach.
Obecnie winnicą zarządzają synowie Césara: Eduardo, Gustavo i Daniel. Gabriel pochodzi z piątego pokolenia, dlatego też jego pierwsze dokonania zostały zgrupowane pod pseudonimem „5. generacja” i ma dwa mocne produkty charakteryzujące się wielką innowacyjnością: czerwone wino musujące o nazwie Negro Brut Nature oraz likier tanatowy Etxe Oneko (po baskijsku „z dobrej rodziny”, hołd dla babci Arretxei) różni się od innych ze względu na technikę produkcji.
Obecnie są właścicielami 15 hektarów winnic w Progreso, głównie tannat, merlot, cabernet sauvignon, chardonnay i torrontés oraz kolejnych 17 hektarów w Viña Barrancal, gdzie uprawiają pinot noir, petit verdot, syrah i viognier, a także kolejne 20 hektarów młodych winnic.