Juan Carrau Cabernet Sauvignon
Juan Carrau Cabernet Sauvignon
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Juan Carrau Cabernet Sauvignon
Kraj: Urugwaj
Region: Canelones
Apelacja: VCP Uruguay
Producent: Bodegas Carrau
Typ: Red Dry - Cabernet Sauvignon
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13,5% c4
Nota degustacyjna:
Młode czerwone wytrawne wino z Urugwaju powstałe w całości z winogron Cabernet Sauvignon uprawianych w Canelones. Bukiet ujawnia aromaty czerwonych owoców, wiśni, śliwek, czerwonej papryki, z nutami ziołowymi. Na podniebieniu przyjemnie taniczne, o średniej kwasowości i strukturze. Sugestie kulinarne: do empanad, gulaszy, grillowanych mięs, wędlin, makaronów.
Winifikacja:
Winogrona zbierane są ręcznie i przewożone w 16-kilogramowych skrzyniach. Następnie są selekcjonowane i poddawane winifikacji w 2-dniowej krótkiej maceracji w niskiej temperaturze, a następnie fermentowane w kadziach ze stali nierdzewnej w temperaturze 22ºC.
Winiarnia Bodegas Carrau
Rodzinna firma Bodegas Carrau ma długą historię. Javier Carrau (9. pokolenie), jego syn Marcos, jest biologiem i winiarzem, a jego córka Juliana odpowiada za administrację i marketing. Około 265 lat temu rodzina Carrau zaczęła produkować wino w Hiszpanii, niedaleko Barcelony. W tym czasie eksportowali swoje wino z Barcelony do Ameryki. Częściowo z powodu kryzysu gospodarczego lat 30. Juan Carrau zdecydował się na emigrację do Urugwaju w Montevideo. Sadzenie winnic rozpoczęło się zaraz po przybyciu do Urugwaju. Odmiany winogron Nebbiolo i Tannat zostały po raz pierwszy zasadzone przez niego w regionie Las Violetas, na północ od Montevideo. Rodzina Carrau posiada łącznie 60 hektarów winnic w regionie Las Violetas. Dziewięćdziesiąt procent winogron pochodzi z naszych własnych winnic. Pozostałe 10% kupowane jest z 3 produktów winogronowych z regionu, z którym rodzina Carrau pracuje od 30 lat. Wina Bodegas Carrau są eksportowane do ponad 25 krajów.
Juan Carrau Cabernet Sauvignon - Opinie klientów
Wino Juan Carrau Cabernet Sauvignon
Czerwone wytrawne wino z Urugwaju o bukiecie pełnym aromatów owocowych przemieszanych z nutami ziołowymi. W ustach krągłe, przyjemnie taniczne, o świeżym posmaku. Podawać do mięs, wędlin, makaronów.
Juan Carrau Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon to bardzo odważne wino z czarną porzeczką i jeżyną w nosie z nutami smoły i dębu. Podniebienie jest szerokie z warstwami pikantnej ciemnej wiśni i niebieskich owoców owiniętych delikatną konsystencją. Finisz jest jędrny i długi ze zbalansowaną kwasowością.
2023-09-08
Urugwajskie wino Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon ma intensywne aromaty czarnych i czerwonych owoców wzmocnione nutą anyżu. Na podniebieniu bogate i ponure owocowe aromaty czarnej wiśni i czarnej porzeczki mieszają się z esencją czarnej lukrecji i fiołków oraz nutami ciemnego kakao. Delikatne i aksamitne taniny oraz długi finisz.