Pisano Petit Verdot RPF
Pisano Petit Verdot RPF
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Pisano Petit Verdot RPF
Kraj: Urugwaj
Region: City of Progress, Department of Canelones
Producent: Bodega Familia Pisano
Pojemność: 0,75l
Alkohol: !4%
Petit Verdot nie rozpowszechnił się zbytnio na całym świecie. Tradycyjnie spotykany w Bordeaux, gdzie jest używany w małych ilościach głównie w mieszankach z innymi odmianami. Jego głównym zastosowaniem jest dodanie smaku do wielu wspaniałych czerwonych win w regionach poprzez dodanie ilości nawet do 10%. Mając małe jagody i grubą skórkę, ma wielki potencjał do wytwarzania doskonałej koncentracji polifenolowej i aromatycznej. Pisano ma tylko jedną i ćwierć hektarów obsadzonych. Ze względu na fantastyczne wyniki uzyskane po pierwszym winifikacji, byliśmy zmotywowani do wypuszczenia bardzo małych butelek tego wina w wersji w 100% odmianowej. W Urugwaju nie ma wielu uprawianych hektarów, ale ten gatunek pokazuje, że jest doskonale przystosowany do naszych gleb i klimatu, produkując wina o wyjątkowej osobowości. W młodości jego aromaty zostały porównane do bananów, a silne odcienie fioletu rozwijają się w miarę dojrzewania.
RPF PETIT VERDOT jest wyjątkowym winem Pisano Bodega i najbardziej prestiżowy Petit Verdot. Duma z rodziny Pisano Bogegai wypracowany ze stylem "do Pisano ", w którym urugwajski terroir pozostawia wyraźny ślad. Łączy w sobie niewątpliwą dojrzałość. Nowy świat z elegancją i typowością Starego Świata, charakterystyczny dla najlepszych lat w jego terroir pochodzenia Pionier nielicznych uprawianych w Urugwaju. Zaskakująco dojrzałe taniny dla typowych zachowanie odmiany w jej pochodzeniu.
Wino czerwone wytrawne. Głęboki, intensywny rubinowy kolor z ciemnymi odcieniami. Aromaty ciemnych dojrzałych owoców i rodzynek z pikantnymi nutami czarnego pieprzu i orzechów laskowych. W ustach wspaniale zrównoważone, z miękkimi, dojrzałymi smakami powideł śliwkowych i konfitury z pigwy, bardzo eleganckimi i szlachetnymi taninami w długim finiszu. Wino Pisano Petit Verdot RPF polecane do polędwicy wierszowej, golonki, jagnięciny, intensywne sery, makaron z truflami, suszone wędliny.
Od Producenta Pisano
Pisano jest jednym z najbardziej znanych producentów w Urugwaju. Prowadzone jest przez trzech braci: Daniela, Eduardo i Gustavo. Wytyczyli ścieżkę na rynkach eksportowych, którą obecnie podążają inni urugwajscy producenci. A biorąc pod uwagę zaangażowanie siostrzeńca Daniela, Gabriela, jest to także winiarnia, która ma potencjał do ewolucji i adaptacji. Rodzina Pisano ma podzielone dziedzictwo. włoski i baskijski. W rzeczywistości Daniel ma na imię Pisano Arretxea (nazwisko matki). „Mamy włoskie serce i baskijską głowę” – mówi.
„Jesteśmy nad oceanem, a nasze wina mogłyby być najbardziej europejskie w Ameryce Południowej” – mówi Daniel Pisano (na zdjęciu powyżej), ogólnie mówiąc o winach z Urugwaju. „Jesteśmy mali: w Urugwaju mamy tylko 6000 hektarów. Byliśmy w VinExpo, a po targach pojechaliśmy zwiedzać winnice. Pojechaliśmy do Saint-Emilion i ktoś zapytał, ile hektarów masz w Urugwaju? 6000. Och, zupełnie jak my w Saint-Emilion. „Mój dziadek zaczynał tutaj w 1916 roku” – mówi Daniel. „Był biednym włoskim imigrantem”. Swoje pierwsze wino wyprodukował tu w 1924 roku, po wcześniejszej sprzedaży winogron. W 1923 roku miał dobre zbiory i zarobił tyle pieniędzy, że mógł zamówić kilka toneli do produkcji wina. Robi się je ze słowiańskiego dębu. „Zaczęliśmy eksportować dopiero w 1998 r., a naszym pierwszym rynkiem była Wielka Brytania”. Są teraz u Ellisa z Richmond, po tym jak ich poprzedni importer stał się dla nich za duży. Przyglądamy się winnicom i na tym etapie podróży zaczynam rozpoznawać kształt liścia Tannat. „Mówią, że ma kształt serca” – mówi Daniel. „Naszym sercem jest Tannat. Jest dość zielony i nierówny, więc łatwo go rozpoznać. To prawda, więc zaczną zbierać zielone żniwa. Plony są tutaj dość wysokie i wynoszą 10 ton/ha. „Zapraszamy po dwa kilogramy na roślinę: to bardzo produktywne winogrona. Mógłby unieść 20 lub 30 ton. Mają 5000 roślin na hektar. Mają też kolejną winnicę w regionie Progreso.
Tradycyjna uprawa winorośli opiera się tutaj na pojedynczym pionowym baldachimie, ale niektórzy stosują system lir z dzielonym baldachimem, który zapewnia większe plony, chociaż jest trudniejszy w uprawie. Co sprawia, że Tannat jest tak dobry? „Nie wiemy, ale mój dziadek, będąc Włochem, zaczął sadzić włoskie winogrona, które lubił, takie jak Nebbiolo i Barbera” – mówi Daniel. „Ale wkrótce odkrył, że sąsiedzi robią lepsze wina z Tannatem. Więc zasadził Tannata. Podobnie wszyscy. Teraz Urugwaj ma największą winnicę Tannat na świecie. „Słowem kluczowym jest dla nas zróżnicowanie” – mówi. „Nigdy nie twierdziliśmy, że mamy lepsze terroir niż Argentyna czy Chile. Mamy inny. Ponadto nasze wina różnią się w zależności od producenta. W bardziej przemysłowej uprawie winorośli prowadzonej przez duże firmy wina są bardzo podobne. Tutaj wina są jak psy: przypominają swojego pana. Dzięki temu nasze wina są mocne i pełne. Osobowość producenta przekłada się na wina.