Château Ste. Michelle Riesling Columbia Valley
Kraj: USA
Region: Waszyngton
Producent: Chateau ste Michelle
Szczepy: Riesling Columbia Valley
Rodzaj: Białe, owocowe
Pojemność: 0,75l
Rozwiń opis...Riesling Château Ste. Michelle ujawnia klasyczne cechy Rieslinga. Jasno słomkowożółty kolor wina w kieliszku oraz cytrusowe aromaty limonki i mandarynek unoszą się w nosie. Jak zawsze są tu subtelne nuty mineralne, charakterystyczne dla win Riesling. Idealnie zbalansowana słodycz i kwasowość winogron Riesling z winnic stanu Waszyngton zapewnia apetycznie orzeźwiające wino. Riesling dobrze skomponuje się z: Grillowane krewetki z mlekiem kokosowym i makaronem ryżowym, Homar z grilla w stylu azjatyckim, Kurczak Tandoori, Azjatycka sałatka z kapusty, Homar z grilla w stylu azjatyckim, Kotlety schabowe z grilla z miodem i tymiankiem, Sałatka Kalifornijska z łososiem, Satay z kurczaka z sosem orzechowym, Wrap z kurczaka, figi, szpinaku i brie…
Zamek Ste. Michelle Riesling jest dziełem winiarza Dr. Loosena z Niemiec i Chateau Ste. Michelle ze stanu Waszyngton. Jest to więc współpraca między winiarzem ze Starego Świata a umiejętnościami i technologią winiarzy z Nowego Świata. Opierając się na tym fundamencie, twórcy tego najwyżej ocenianego Rieslinga osiągnęli niezwykły wyczyn w butelce.
Notatki Sommelier Bachus Wina
W krainie nowych regionów świata Chateau Ste. Michelle to naprawdę ponadczasowy klasyk, założycielka winnicy stanu Waszyngton. Winica powstała na poczatku lat 1934. Chateau Ste. Michelle była pionierem uprawy winorośli vinifera w stanie Waszyngton i produkuje najwyższej klasy europejskie wina ze szczepu pod nazwą Chateau Ste. Marka Michelle od 1967 roku. Winiarnia łączy ciągłe zaangażowanie w badania i innowacje z przywiązaniem do klasycznych tradycji winiarskich, aby wytwarzać wina najwyższej jakości z Waszyngtonu w wielu przedziałach cenowych. To zaangażowanie w doskonałość i zaangażowanie w jakość pozwoliło Chateau Ste. Michelle miejsce wśród najwybitniejszych producentów wina na świecie.
Zamek Ste. Michelle posiada 3500 akrów w słynnej Columbia Valley w stanie Waszyngton. Columbia Valley American Viticulture Area (AVA) to region oddzielony od deszczowego, morskiego klimatu Seattle przez Góry Kaskadowe. Góry chronią przed deszczem, ograniczając roczne opady do 6-8 cali, co pozwala naszym kierownikom winnic kontrolować wigor winorośli poprzez nawadnianie. Wszystkie winorośle w Columbia Valley są sadzone na własnych podkładkach, co pomaga nam zachować zdrowie i długowieczność naszych winnic oraz zachowuje odmianę winorośli w jej naturalnym stanie.