Massimago Amarone della Valpolicella DOCG
Massimago Amarone della Valpolicella DOCG
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Massimago Amarone della Valpolicella DOCG
Kraj: Włochy
Region: Veneto
Apelacja: DOCG Amarone della Valpolicella
Producent: Massimago
Pojemność: 0,75
Wino powstało z gron Corvinione, Corvina, Rondinella podsuszanych przez okres od 90 do 100 dni przed tłoczeniem, prezentuje głęboką rubinowo fioletową barwę, intensywne aromaty dojrzałych ciemnych i czerwonych owoców, z nutą drewna, mięty oraz orientalnych przypraw. Na podniebieniu niezwykle głębokie i aromatyczne z odrobiną wiśni i czarnego pieprzu. Niezwykle gładka aksamitna konsystencja o dużej objętości z lekko słonym wykończeniem. Wino dojrzewało 30 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu, a następnie 12 miesięcy w butelce przed wypuszczeniem do sprzedaży. Sugestie kulinarne: czerwone mięsa, pieczeń wołowa, dziczyzna, potrawy z grzybami, gulasz, dojrzewające sery.
"Historia majątku Massimago rozpoczęła się w 2003 roku, kiedy młoda agronom i przedsiębiorca Camilla Rossi Chauvenet rozpoczęła własny projekt w winnicy Massimago, która jest własnością jej rodziny od 1883 roku. Produkowane są klasyczne wina Valpolicella, takie jak Amarone, Valpolicella Superiore, Valpolicella Ripasso i Valpolicella DOC. Dzięki dużej energii, kreatywnym pomysłom i umiejętnościom, Camilla wnosi do tych klasyków nowe życie i charakter. Wina wyjątkowe i wyjątkowo wysokiej jakości - absolutna wskazówka od Valpolicella!"
Notatki Sommelier Bachus Wina
Amarone della Valpolicella to wspaniałe weneckie wino czerwone znane na całym świecie, ambasador włoskiej doskonałości winiarskiej. Produkowane jest z rodzimych winogron Valpolicella, takich jak Corvina, Rondinella, Corvinone i Molinara, suszonych przez kilka miesięcy, aż osiągnie niezwykłe bogactwo aromatyczne. Chociaż pierwsze dowody na wytrawne i mocne wino powstałe z suszonych winogron sięgają starożytności, geneza współczesnego Amarone pokazuje, jak wielkie rzeczy mogą powstać z pomyłki: po raz pierwszy zostało wyprodukowane przez pomyłkę w 1936 r. z pełnej winifikacji beczki Recioto , która omyłkowo uniknęła zatrzymania fermentacji, w wyniku czego wszystkie cukry przekształciły się w alkohol. Dziś prestiż icechy wina Amarone są rozpoznawane na całym świecie: elegancja, struktura i złożoność, które pozwoliły mu dotrzeć na szczyt światowej sceny winiarskiej. Jeśli ty również jesteś miłośnikiem ważnych i strukturalnych win czerwonych, odkryj szeroki wybór najlepszych Amarones na sprzedaż online na Callmewine po bardzo konkurencyjnych cenach.
Massimago Amarone della Valpolicella DOCG - Opinie klientów
Massimago Amarone della Valpolicella
Wyraźna nuta suszonych ziół zabarwia suszone jagody w nosie, ale na podniebieniu słodkie owoce ujawniają się z pełną siłą, w towarzystwie mocnych, żujących tanin. Pokazuje dobrą długość. To wymaga czasu w butelce, aby ukształtować swój prawdziwy charakter. Wszystkie elementy są tam dla bardzo dobrego Amarone z dużym potencjałem starzenia.
Wino Amarone
Dużo goździków; obecność francuskiego dębu jest mocna. Pachnąca, ale mocna. Czerwone owoce nasączone adamaszkiem, pieprzna intensywność. Zwarty, dymny, przysypany węglem drzewnym owoc - naprawdę ekscytujący i porywający.
2024-01-18
Massimago Amarone della Valpolicella
Wypiłem je po zdekantowaniu butelki na ponad 30 minut. Wśród głębokiego fioletu i złożonego zapachu pojawia się zapach alkoholu. Ma mocne uczucie, które wynika z 16% zawartości alkoholu. Nawet gdy wyjąłem go z lodówki na tydzień i wypiłem, czuć było w nim dużo alkoholu, ale czułem się trochę słabiej niż wtedy, gdy piłem go po raz pierwszy. W każdym razie, ponieważ wynosi 16%, upijesz się bardziej, jeśli wypijesz tę samą ilość. Złożony zapach jest imponujący, obejmujący zapach jeżyny, zapach porzeczki, zapach wiśni i zapach ciemnej czekolady. Miękkie taniny, złożony aromat i słodycz wydają się dobrze ze sobą współgrać i mieć trwały smak, ale za każdym razem, gdy pojawia się zapach alkoholu, kłuje mnie i niepokoi. Wino produkowane w regionie Valpolicella charakteryzuje się wykorzystaniem suszonych winogron, co nieco różni się od ogólnej metody produkcji wina. Winogrona suszy się przed użyciem przez około 3 do 5 miesięcy i ważne jest, aby je odpowiednio pielęgnować, aby zapobiec rozwojowi pleśni. Ta metoda produkcji wina nazywa się Appassimento i podobno wykorzystuje się ją do produkcji wina słodkiego. W metodzie produkcji wina słodkiego zastosowano nadfermentację w celu usunięcia wszelkiej słodyczy i odkryto wino ciężkie, pełne, a powstałe w ten sposób wino nazywa się winem Amarone della. Powodem, dla którego wino ma wysoką zawartość alkoholu, jest to, że wykorzystuje skoncentrowane winogrona, a zatem ma wysoką zawartość cukru, a ponieważ wino ma wysoką zawartość alkoholu, wydaje się, że ma również aromat rodzynek. Niektóre opinie mówią, że nie ma zbyt mocnego zapachu alkoholu, ale nie jestem pewna, czy właśnie taki kupiłam. Myślę jednak, że byłoby to wino świetne, gdyby nie alkoholowy posmak.