Massimago Valpolicella Veneto
Massimago Valpolicella Veneto
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Massimago Valpolicella DOC
Kraj: Włochy
Region: Veneto
Apelacja: DOC Valpolicella
Producent: Massimago
Szczepy: Corvinione, Corvina, Rondinella
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75l
Wino o rubinowo czerwonej barwie, bardzo owocowe na nosie z aromatami czerwonych owoców, truskawek, wiśni, oraz delikatną balsamiczną nutą. Na podniebieniu miękkie i świeże z przyjemnymi delikatnymi taninami i długim finiszem. Sugestie kulinarne: pieczone mięsa, stek z tuńczyka, wędliny, makarony, pizza,
"Historia majątku Massimago rozpoczęła się w 2003 roku, kiedy młoda agronom i przedsiębiorca Camilla Rossi Chauvenet rozpoczęła własny projekt w winnicy Massimago, która jest własnością jej rodziny od 1883 roku. Produkowane są klasyczne wina Valpolicella, takie jak Amarone, Valpolicella Superiore, Valpolicella Ripasso i Valpolicella DOC. Dzięki dużej energii, kreatywnym pomysłom i umiejętnościom, Camilla wnosi do tych klasyków nowe życie i charakter. Wina wyjątkowe i wyjątkowo wysokiej jakości - absolutna wskazówka od Valpolicella!"
Notatki Sommelier Bachus Wina
Wino Passito Valpolicella Superiore ma cudownie skoncentrowany smak, po prostu wypełniony czerwoną wiśnią, czekoladą i przyprawami. Zazwyczaj metodą Passito robi się drogie wino Amarone. Ale Camilla Rossi-Chauvenet, winiarz w Massimago, jest znana jako innowatorka. Jej winiarnia jest w 100% ekologiczna i zrównoważona, generując 80% energii elektrycznej z paneli słonecznych. Postanowiła zrobić Valpolicellę o bogatszych i głębszych smakach, jako bardziej orzeźwiającą odmianę Amarone, i jej wysiłki się opłaciły. To wino otrzymało naprawdę imponujący wynik 92/100 od eksperta od wina Jamesa Sucklinga.
Aby powstało wino passito, winogrona zbiera się ręcznie, zanim osiągną pełną dojrzałość, więc wciąż są pełne naturalnej, ostrej kwasowości. Następnie suszy się je w pomieszczeniu, we fruttaio, przez trzydzieści dni, aby skoncentrować cukry i aromaty. Następnie winogrona są miażdżone i macerowane przez cztery dni, aby wydobyć więcej koloru. Sok jest następnie fermentowany w zbiornikach ze stali nierdzewnej, aby zachować naturalną owocowość i aromat. Następnie wino dojrzewa przez pięć miesięcy – ponownie w stali nierdzewnej – a następnie leżakuje w beczkach z francuskiego dębu przez dwanaście miesięcy. Daje mu jeszcze dwanaście miesięcy dojrzewania w butelce, co daje mu mnóstwo czasu na ustabilizowanie się i zintegrowanie. To ostatecznie daje złożone wino o smaku świeżych jagód, przypraw i ziół.
Notatki degustacyjne
Średni rubinowy kolor. Wyraźne aromaty świeżej czerwonej wiśni, czerwonej porzeczki, mięty i kopru włoskiego, podszyte nutami drzewa cedrowego, czarnego pieprzu i czekolady. To skoncentrowane wino Valpolicella jest wytrawne na podniebieniu, z pełnym body, aksamitnymi średnimi taninami i wysokim poziomem alkoholu. Posiada elegancką kwasowość równoważącą wyrazisty smak czerwonych owoców.