Tommasi Ripasso Valpolicella Classico Superiore
Wino Tommasi Ripasso Valpolicella Classico Superiore
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Tommasi Ripasso Valpolicella Classico Superiore
Kraj: Włochy
Region: Wenecja
DOC Valpolicella Ripasso Classico Superiore
Odmiany winogron: 70% Corvina , 25% Rondinella , 5% Corvinone
Początek: Winnice Conca d'Oro, La Groletta i De Buris.
Winifikacja: Refermentowany metodą skórek winogron Amarone.
Starzenie się 12 miesięcy leżakowania w beczkach z dębu slavońskiego o pojemności 35 hl.
Zawartość alkoholu: 13.00% LPDV
Pojemność: 0,75l
Tommasi's Ripasso Valpolicella DOC jest produkowany z winnic położonych w Conca d'oro, La Groletta i De Buris. Z suszonych winogron użytych do produkcji Amarone, natychmiast po fermentacji najlepszy wybór Valpolicella jest wykonane zdać ponownie, aby rozpocząć drugą fermentację, która wzbogaca bukiet aromatów, zawartość alkoholu i złożoność tego wina. Produkowany głównie z Corviną Veronese wino to leżakuje przez 15 miesięcy w beczkach z dębu słowiańskiego o pojemności 65 hl i przez 6 miesięcy w butelce. Świeża i trwała czerwień, z miękkimi i jedwabistymi taninami. Doskonała w połączeniu z białymi i czerwonymi mięsami oraz średnio dojrzałymi serami. Idealna czerwień dla miłośników miękkich win o niezbyt wyraźnej kwasowości. James Suckling 91 punktów
Notatki Sommelier Bachus Wina
Historia winnicy Tommasi ma ponad sto lat: zadebiutowała w Veneto, w Weronie w Valpolicella w 1902 roku, kiedy Giacomo Tommasi postanawia kupić małą winnicę. Od tego czasu, dzięki nieustannemu zaangażowaniu czterech pokoleń, stała się jedną z najodważniejszych rzeczywistości enologicznych na włoskiej scenie. Do tej pory posiadłości Tommasi chciały pokonać prestiżowe granice Veneto, otwierając nowe winnice w regionach o wysokim powołaniu do wina, takich jak Lombardia w wybranym obszarze Oltrepò Pavese, Toskania na ziemiach Montalcino i Maremma , Puglia na ziemiach czerwonych i jałowych, ziemie Mandurii i Basilicata w Barile.Każdego roku firma Tommasi uzyskuje ponad milion butelek z dużą liczbą etykiet, opisujących w jednej marce wyjątkową różnorodność win, które mogą zaoferować Włochy. Wina Tommasi nie tylko wyrażają niezwykłe możliwości włoskich win, ale są specjalistami ich jakości. Biorąc pod uwagę produkcję weneckich win czerwonych, należy koniecznie nawiązać do Amarone Valpolicella Classico, perły winnicy Tommasi i jednego z najbardziej prestiżowych czerwonych win regionu Veneto; pełne i złożone wino, uzyskane z połączenia najstarszych tradycji winorośli takich jak Corvina, Rondinella, Molinara, Oseleta i Corvignone. Z tych samych winogron pochodzi wyrafinowane czerwone wino Ripasso Valpolicella Classico Superiore Doc; jej winogrona po pierwszej fermentacji są selekcjonowane i ponownie fermentowane,
Również w Veneto razem z czerwonymi rodzą się białe wina o wielkiej osobowości, takie jak Tommasi Lugana, uzyskiwane z winogron Trebbiano di Lugana, które wraz ze starzeniem się w stali nadają miękki, świeży smak i harmonijne owocowe aromaty.. Dzięki posiadłości Caseo w Lombardii , Tommasi oferuje wina musujące o wielkiej elegancji, takie jak czyste wino musujące Pinot Nero Brut Rosé, z delikatnym i trwałym perlage uzyskanym zgodnie z najbardziej tradycyjnymi technikami uprawy winorośli, takimi jak kordon ostrogi i klasyczny guyot. Winnica Tommasi, z farmą Casisano w Toskanii, produkuje jedną z doskonałości Montalcino, taką jak Colombaiolo, rezerwat Brunello di Montalcino, gdzie winogrona Sangiovese, dojrzewające przez cztery lata w slawońskich dębowych beczkach, wytwarzają wino o wielkiej finezji, z kompleksem i otulający smak i nuty owoców i przypraw. Równie delikatne są czerwone i białe wina produkowane w Maremma przez winnice Tommasi Doganella i Poggio al Tufo zlokalizowane na terytoriach Pitigliano i Scansano, obszar DOCG Morellino.bosco, czy Rompicollo, mieszanka Sangiovese i Cabernet Suavignon, aksamitna na podniebieniu z intensywnymi nutami czerwonych owoców jagodowych. Ponadto wśród win białych należy wspomnieć o Doganella Cavaliere, gdzie Vermentino i Chardonnay harmonijnie łączą się, dając życie winu o wytrawnym smaku i wyraźnej mineralności. Idąc coraz dalej na południe Włoch, firma Tommasi podbija również Apulię i jej klejnot Mandurię, produkując wina takie jak Herakles i Dyonisos Riserva w Masseria Surani. czyste prymitywnie o wyjątkowym body, w którym nuty jeżyny i maliny mieszają się z nutami kawy i czekolady. Ostatnim klejnotem rodziny Tommasi jest posiadłość Paternoster w Barile w Basilicata, z której można skosztować wina Don Anselmo, w którym przygotowane winogrona Aglianico dojrzewają do połowy w beczkach, a do połowy w beczkach i dojrzewają przez rok aby dać nam wino o intensywnych przyjemnościach o dużym bukiecie i wytrawnym smaku. Dzięki tej niesamowitej różnorodności win i etykiet firma Tommasi niewątpliwie jest jedną z najbardziej prestiżowych „made in Italy”, potrafiąc opowiedzieć atmosferę dziedzictwa bardzo różnych krajów, takich jak Włochy.