Valpolicella Classico Superiore Domini Veneti D.O.C.
Wino Valpolicella Classico Superiore Domini Veneti D.O.C.
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Domini Veneti Valpolicella Classico Superiore
Piwnica: DOMINI WENETA
Region: Wenecja
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13,50%
Kompozycja: 70% Corvina Veronese, 15% Corvinone, 15% Rondinella
Typowa i tradycyjna Valpolicella z Veneto. Rubinowa barwa. Nos intensywny i trwały z owocowymi aromatami wiśni i śliwki, kwiatów oraz nutami czarnego pieprzu. W smaku świeże, ze znakomitą kwasowością i taninami. Do przechowywania przez kolejne 3 lata. Wino do makaronów, pizzy i dojrzałych serów.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Tenuta Domini Veneti produkuje to rewelacyjne wino o lokalnej tradycji, będące efektem wyrafinowanej mieszanki skomponowanej z 60% winogron Corvina, 15% Corvinone, 15% Rondinella, innych winogron o 10%. Pochodzenie winorośli pochodzi z posiadłości firmy, położonej w sercu Valpolicella Classica, na suchych tarasach. Zbiory odbywają się od września do początku października wyłącznie ręcznie. Winifikacja przewiduje tłoczenie i odszypułkowanie winogron. Temperatura fermentacji od 25° do 28°C. Maceracja przez 10 dni z wykrawaniem zaprogramowanym z częstotliwością 3 na dzień przez 20 minut. Uszlachetnienie wina odbywa się w stali. Całkowita fermentacja malolaktyczna. Stabilizacja: naturalna. Charakterystyka tej Valpolicella Classico Superiore Doc w aspekcie, który podkreśla badanie organoleptyczne, wino to ma rubinowy kolor. Perfumy są intensywne i trwałe, z owocowymi aromatami wiśni i śliwki, kwiatowymi nutami fiołka i lekko doprawionym czarnym pieprzem. Smak jest świeży, owocowy, z elegancką równowagą struktury i treści, zharmonizowany odpowiednią kwasowością i taniną. Sugerowane połączenia podczas degustacji tego czerwonego wina, które tradycyjnie łączy się z tradycyjnymi daniami kuchni werońskiej, takimi jak lasagne z królikiem czy tortelloni z Monte Veronese. Doskonałe do świeżych wędlin. Najlepsza temperatura serwowania to 16°C w dużej szklance.
Nagrody i wyróżnienia:
Silver Medal – Decanter
Silver Medal – Concours Mondial de Bruxelles