Allegrini Fieramonte Amarone Riserva Valpolicella Classico DOCG 2011
Kraj: Wina Włoskie
Region: Valpolicella Classico, Wenecja Euganejska
Odmiany winogron: 90% Corvina / Corvinone,
5% Oseleta, 5% Rondinella
Pojemność: 0,7l
Alkohol: 16,5%
BK17
Rozwiń opis...Wino Amarone Allegriin ma pięknie jasny i intensywny rubinowy kolor. Nos ujawnia wiśnie, które dojrzewają na najwyższych wzgórzach regionu Valpolicella w lipcu. Aromatom lokalnym towarzyszy głęboka nuta czarnego pieprzu, goździków. Podniebienie jest pełne, świeże i zrównoważone z subtelną nutą mineralną na wykończeniu. W ustach potężne, bogate, dobrze zdefiniowane nieagresywne taniny, świeża, żywa kwasowość, która wydłuża i spowalnia odczucia w ustach. Zadziorne wykończenie daje subtelną nutę mineralną. 48 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu, 6 miesięcy po zblendowaniu i 12 miesięcy w butelce. Sugestie kulinarne: Gulasz z serc z dzika, szaszłyki z polędwicy jelenia z dynią na rozmarynie, jeleń z topinamburem i warzywami, polędwiczki z sarny z chrupiącymi borowikami, pasztet z sarny, udziec z sarny, potrawy bogato aromatyzowane przyprawami, jednogarnkowy gulasz mięsno warzywny…
Notatki Sommelier Bachus Wina
Amarone Allegrini Fieramonte uznane jest do pierwszej 10 najlepszych win Venetto. Historia winnicy Fieramonte sięga połowy XVI wieku, kiedy przodek rodziny Allegrini, Allegrino Allegrini, walczył o prawo dostępu do pewnej nieocenionej „naturalnie występującej wiosny” w tej wyjątkowej części górnej Valpolicella Classica . Ta 3,86 hektara winnica znajduje się na wysokości 430 metrów nad poziomem morza i będąc na południowym wschodzie, dostaje bardzo cenne poranne słońce. Gleba jest gliniasto-wapienna, bogata w magnez i żelazo, o niskim poziomie gliny i dobrej odporności na suszę. Winnica jest częścią rodziny Allegrini od wielu pokoleń, ale w 2003 r. Musiała zostać przesadzona z powodu choroby. Nowo obsadzona winnica ma gęstość 4540 winorośli na hektar i jest uprawiana dzięki szkoleniom Guyota. Zbiory charakteryzowały się niezwykłym sezonowym wzorcem pogodowym z idealnymi różnicami w temperaturach z dnia na dzień, zwiększając tym samym aromat odmianowy winogron. Warunki te utrzymywały się do pierwszych dziesięciu dni sierpnia. Fala upałów w ciągu następnych 15 dni naraziła gromady najbardziej narażone na światło, więc konieczne było dalsze przerzedzenie gromad. Na szczęście opady deszczu pod koniec sierpnia / na początku września pozwoliły winorośli odzyskać zdrowie i przywrócić idealne wahania temperatury w ciągu dnia i nocy. Zbiory rozpoczęły się na początku września. Bukiety były zbierane ręcznie i wybierane na początku września. W suszarniach wiązki były suszone do stycznia, tracąc 40-50% ich wagi. W styczniu suszone pęczki zostały zdemolowane i delikatnie wciśnięte. Fermentację prowadzono w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Wino leżakowało w beczkach z francuskiego dębu o pojemności 10 hektolitrów przez 30 miesięcy. Wino zostało następnie przeniesione do zbiorników ze szklistego betonu na kolejne 18 miesięcy, a następnie do butelek na jeden rok. Posiadłość rodzinna Allegrini obejmuje 100 hektarów winnicy w sercu obszaru Valpolicella Classico. Rodzina uprawia tu winogrona od sześciu pokoleń, ale posiadłość w obecnej formie została założona przez Giovanniego Allegriniego. Kiedy zmarł w 1983 r., Przeszedł na troje swoich dzieci, które prowadziły je razem aż do śmierci Waltera w lipcu 2003 r. Franco teraz opiekuje się winnicami i jest winiarzem, a Marilisa jest dyrektorem marketingu.