Amarone Di Valpolicella Lenotti
Amarone Di Valpolicella Lenotti
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Barwa wina intensywna czerwień. aromaty wiśni, rodzynek, wanilii z delikatnym zaznaczeniem tytoniu i cydru. W ustach pełne z typowym charakterem dla Amarone. Specjalnie wyselekcjonowane grona, są poddawane procesowi podsuszania, w następnej kolejności rozpoczyna się powolna fermentacja w kontrolowanej temperaturze (22-23°C), wino dojrzewa w dębowych beczkach przez okres 3-5 lat. Alk.15%
Notatki Sommelier Bachus Wina
Zgodnie z mapą eonologiczną z 1906 r. Nazwa LENOTTI była już w przeszłości znana z produkcji Bardolino classico . W tym czasie gospodarstwo sprzedawało wina wyłącznie w beczkach lub gąsiorach. W kolejnych latach aż do 1968 roku gospodarstwo stale zwiększało produkcję wysokiej jakości win, wytwarzając wino z lokalnych winogron i zaopatrując liczne okoliczne rozlewnie. Od 1968 roku gospodarstwo zajmuje się butelkowaniem i bezpośrednią sprzedażą win, której głównym celem jest dostarczanie naszym klientom wysokiej jakości produktów po konkurencyjnych cenach. Przez prawie 40 lat ciągłego zwiększania sprzedaży, szczególnie na rynkach eksportowych, cała produkcja, która w międzyczasie poszerza asortyment win oraz ich ilość sprzedawana jest wyłącznie w butelkach. W latach 1971-2004 gospodarstwo i jego obiekty były wielokrotnie rozbudowywane (1971-1981-1987-1988-1991-1996-2004 / 2005-2015). Najważniejsze z nich zostały przeprowadzone w latach 2004/2005, kiedy to wyremontowano i zmodernizowano jednostkę winifikacji, dojrzewalnię oraz linię rozlewniczą. Obecnie gospodarstwo jest prowadzone przez rodzinę Lenotti. Giancarlo (enolog, kierownik produkcji i nadzorca zakładu), Marina (kierownik sprzedaży na rynek krajowy) i ich syn Claudio (kierownik eksportu). Eksportujemy ponad 90% naszej produkcji i obserwujemy wzrost na rynkach eksportowych w Niemczech, Danii, Belgii, Holandii, Szwajcarii i Anglii, nawet jeśli nasze wina są z powodzeniem dystrybuowane również na rynkach takich jak USA, Brazylia, Ukraina, Tajlandia , Emiraty Arabskie, Norwegia, Szwecja, Finlandia i wiele innych. Winiarnia ma pojemność około 31 000 hektolitrów, z czego większość składa się ze 140 zbiorników ze stali nierdzewnej. 40 beczek dębowych (25 hektolitrów) i 1'100 beczek (300-500 litrów) jest wykorzystywanych prawie wyłącznie do leżakowania i fermentacji win „ Amarone DOCG Classico ”, „ Di Carlo ”, „ Ripasso Valpolicella DOC Classico Superiore ” , „ Cabernet Sauvignon IGT Veneto ” oraz nasze wspaniałe wina czerwone „ Massimo ”, „ Le Olle ” i „ Decus Ripasso ”.
Amarone to wspaniałe czerwone wino z regionu Veneto, znane na całym świecie i ambasador włoskiej doskonałości winiarskiej. Amarone jest twozone z rodzimych winogron Valpolicella, typu Corvina, Rondinella, Corvinone i Molinara, które suszy się przez kilka miesięcy, aż osiągną niezwykłe bogactwo aromatyczne. Chociaż pierwsze wzmianki o wytrawnym, mocnym winie z suszonych winogron sięgają czasów starożytnych, geneza współczesnego Amarone pokazuje, jak wielkie rzeczy mogą wyniknąć z błędu: po raz pierwszy zostało wyprodukowane przez przypadek w 1936 roku w wyniku całkowitej winifikacji Recioto beczce, która przez pomyłkę uniknęła zatrzymania procesu fermentacji, co spowodowało przekształcenie wszystkich cukrów w alkohol. Obecnie wino Amafrone uznawane jest jako wysoki prestiż i wina amarone są rozpoznawane na całym świecie: elegancja, struktura i złożoność, które pozwoliły mu dotrzeć na szczyt światowej sceny winiarskiej.