Bardolino Classico Bolla
Bardolino Classico Bolla
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Bardolino Classico Bolla
Kraj: Włochy
Apelacja: DOC
Region: Werona
Pojemność: 0,75l
Lekki czerwono-rubinowy kolor; wytrawne o pełnym smaku świeżych malin na finiszu. Delikatne aromaty owocowe. Świetne do risotto, past z sosami mięsnymi, białych mięs i wędzonych ryb. bk2
Notatki Sommelier Bachus Wina
Wino Bolla Bardolino Classico DOC. Czerwone wino włoskie produkowane z winogron odmian Corvina (60%), Rondinella (30%) i lokalnych winogron (10%). Ma jasny rubinowy kolor, ma owocowy aromat, nuty dzikich wiśni i odrobinę wędzonego. Smak: średnie ciało, lekkie, aksamitne. Idealny do towarzyszenia kuchni włoskiej, wędlin, makaronów i serów. Bolla to historyczna rzeczywistość winiarska, która od ponad 130 lat produkuje wysokiej jakości wina w Valpolicella . Dwie piwnice: jedna w Soave , poświęcona produkcji białych win i druga w Pedemonte , prawdziwie czerwonej duszy firmy; kolos enologiczny z produkcją prawie 15 milionów butelek rocznie i obejmujący wina Soave i Valpolicella.
Miłośnicy wina, którzy preferują wyłącznie wino czerwone, czasami w gorące letnie dni szukają lżejszego czerwonego wina. Jedną z możliwości wypełnienia tej pustki jest jaśniejszy kuzyn Valpolicelli, Bardolino. Obydwa wina pochodzą z zachodniej części Veneto i oba mają te same winogrona. Podczas gdy Valpolicella składa się zazwyczaj z 80–85% Corviny lub Corviny/Corvinone i 10–15% Rondinelli, a niektórzy producenci dodają 5% Molinary, Bardolino zmniejsza ilość Corviny do 60–65%, zwiększa Rondinellę do 35% i utrzymuje Molinarę na poziomie 5%. Rezultatem tej zmiany ilości jest wino czerwone o lekkim, średnim kolorze, które można dodawać do różnorodnych dań, znajdujących się w wielu letnich posiłkach.
Nikt nie zaprzeczy, że Bardolino należy do najlepszych czerwonych win Włoch, ale skoro DOCG oznacza lepsze Bardolino, to czemu nie? Status DOCG dla Bardolino rozpoczął się wraz ze zbiorami w 2001 roku, a pierwsze wina zostaną wypuszczone na rynek w listopadzie. Przepisy dotyczące cuvée są następujące: 35-65% Corvina; 10-40% lżejszej Rondinelli i aż 20% innych odmian, czy Molinara; Barbera; Sangiovese; Merlot lub Cabernet Sauvignon (należy pamiętać, że w końcowej mieszance dozwolone jest maksymalnie 10% dowolnej z tych odmian). Zgodnie z poprzednimi przepisami DOC, Cabernet Sauvignon i Merlot nie były dozwolone.