Danzante Chianti Toscana Rosso
Wino Danzante Chianti Toscana Rosso
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Danzante Toscana Rosso
Delle Marche IGT
Błyszczący rubinowo-czerwony kolor z fioletowymi refleksami. Aromat jest intensywny z eleganckimi nutami
ciemnych owoców, wśród których wyróżniają się jeżyny i jagody, a następnie łagodne roślinne zapachy aromatycznych ziół. Podniebienie jest bogate i aromatyczne z wyważonymi i eleganckimi taninami, dobrze zintegrowanymi z gładkim i harmonijnym ciałem. Finisz miękki i trwały z wyraźną bazą dzikich jagód.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Najważniejsze czerwone wina z Włoch. Już starożytni Grecy uznawali Włochy za najlepszy kraj winiarski. Nazwali Włochy „Oinotria", co można przetłumaczyć jako „kraj winiarski". Z około trzema tysiącleciami doświadczenia winiarskiego Włochy mogą z dumą spoglądać wstecz na swoją historię. Liczne regiony winiarskie, style winiarskie i odmiany winorośli zapewniają wielką różnorodność - jest to szczególnie prawdziwe w przypadku win czerwonych Następujące klasyki są szczególnie znanymi włoskimi winami i odmianami winorośli:
Primitivo : Intensywnie owocowa odmiana winorośli uprawiana głównie w Apulii na południu kraju.
Chianti : Prawdopodobnie najsłynniejsze czerwone wino w Toskanii jest produkowane głównie z Sangiovese.
Barolo : Kultowe wino wytwarzane wyłącznie z odmiany Nebbiolo w Piemoncie.
Brunello : Wysoko cenione czerwone wino z gminy Brunello di Montalcino w Toskanii.
Montepulciano: odmiana winogron dla Montepulciano d'Abruzzo z Abruzji (nie mylić z Vino Nobile di Montepulciano, które pochodzi z Toskanii).
Amarone : Mocne i skoncentrowane czerwone wino z regionu Valpolicella w Wenecji, wytwarzane w procesie, od którego pochodzi nazwa wina.
Liczne stare odmiany winorośli nadają włoskim winom czerwonym niepowtarzalny smak. Tutaj, na przykład, należy wspomnieć o czerwonej odmianie Aglianico, jednej z najstarszych odmian winorośli we Włoszech. Z tego winogrona powstają ciemnoczerwone włoskie wina, które z wiekiem stają się aksamitne i zróżnicowane. Na południu Włoch, na przykład w Apulii i Sardynii, często używa się Aglianico.
Z Piemontu pochodzi wysokiej jakości czerwona odmiana winogron Barbera, używana w wielu czerwonych winach. Odmiana winorośli Nero d'Avola, znana również pod nazwą Calabrese, jest obecnie uprawiana prawie wyłącznie na Sycylii.
Kiedy myślisz o włoskich winach, pierwszą rzeczą, która zwykle przychodzi na myśl, są słynne czerwone wina z Toskanii lub Sycylii. Ale bardzo dobre wina białe produkowane są również we Włoszech, zwłaszcza na północy kraju. Ale na samym południu Włoch można znaleźć również ekscytujące białe wina, takie jak Vermentino di Sardegna na Sardynii lub wina Grillo z wulkanicznych gleb Sycylii.
Szczególnie znane białe wina z Włoch to Lugana, Pinot Grigio, Gavi, Gavi di Gavi i Soave. Wytwarzane są ze starych i tradycyjnych odmian winogron, takich jak Pinot Grigio, Trebbiano, Verdicchio i Vermentino. Cataratto Bianco to również typowa odmiana tego kraju.
Prawdopodobnie najbardziej znanym regionem włoskich win białych jest Friuli-Wenecja Julijska. Tutaj alpejski klimat spotyka się ze śródziemnomorskim klimatem. Na tym obszarze dominują białe winorośle, a produkcja białego wina przewyższa produkcję czerwonego wina w wielu winnicach. We Włoszech szczególnie dobrze rosną następujące odmiany białych winogron:
Chardonnay: Biała odmiana winorośli jest uprawiana głównie na północy, na przykład w Południowym Tyrolu lub w Lombardii.
Gewürztraminer: Bardzo aromatyczna, pachnąca odmiana winogron to prawdziwa specjalność, zwłaszcza w Południowym Tyrolu.
Pinot Bianco: Delikatnie owocowa odmiana winorośli jest uprawiana we Włoszech zarówno na północy, jak iw środkowych Włoszech. Jest również używany do produkcji wysokiej jakości win musujących.
Pinot Grigio : Jedna z najpopularniejszych odmian białego wina we Włoszech, uprawiana głównie w Veneto, Lombardii i Południowym Tyrolu.
Friulano: Odmiana winorośli z Friuli w północnych Włoszech, dawniej znana jako Tocai, oznacza szczególnie kwieciste białe wina.
Grillo: Odmiana winogron jest używana zarówno do produkcji wina likierowego Marsala, ale w ostatnich latach na Sycylii jest również coraz bardziej wytrawna.
Wina musujące i półmusujące z Włoch
Lubisz, kiedy jest musujące i aromatyczne? W takim razie musujące włoskie wina musujące są absolutnie właściwym wyborem. Prosecco to jedno z najbardziej znanych win musujących na świecie. Franciacorta jest również bardzo dobrym przykładem włoskiej klasy win musujących. Oba wina są idealne na uroczystości. Jeśli szukasz prezentu dla przyjaciół lub członków rodziny, nigdy nie możesz się pomylić z Prosecco lub Franciacorta.
Istnieją również inne spumanty, które pochodzą głównie z północnych Włoch. Niektóre z nich mają delikatny owocowy aromat, który jest szczególnie odpowiedni na specjalne okazje. Inne są owocowe i orzeźwiające w ciepłe letnie dni, podczas gdy inne mają cierpki i wytrawny smak. Zwróć uwagę na terminy takie jak „spumante” i „frizzante”, aby zidentyfikować wina musujące i półmusujące z Włoch. Wino produkowane jest w każdym z 20 regionów Włoch. Szczególnie dobrze znane są obszary uprawy Veneto, Piemontu, Toskanii i Apulii. Każdy region winiarski charakteryzuje się regionalnymi specjałami, warunkami klimatycznymi i odmianami winorośli.
Apulia leży na samym południu Włoch. Występują tu głównie płaskowyże i równiny. Gorący, suchy klimat i świeża bryza wybrzeża Adriatyku sprzyjają uprawie wielu południowych włoskich odmian winorośli, z których około 80 procent to wina czerwone. Gwiazdą regionu jest Primitivo. Ta intensywnie owocowa czerwona odmiana stała się w ostatnich latach dobrze znana i popularna poza Włochami, zwłaszcza Primitivo di Manduria. Na półwyspie Salento rosną wyjątkowe winorośle, takie jak Aleatico, Malvasia Nera di Brindisi, Montepulciano, Sangiovese i Uva di Troia. Eksperci widzą ogromny potencjał w winach Salento. Ale inne specjały z Apulii też warto zobaczyć i skosztować. Ogólnie rzecz biorąc, region produkuje więcej wina rocznie niż w całych Niemczech. Północno-zachodni Piemont produkuje wyśmienite białe trufle, a także dwa najlepsze włoskie wina: Barolo i Barbaresco. Również postępowe winiarnie wprowadziły w ostatnich latach wiele innowacji w tym regionie winiarskim. Tak więc dzisiaj istnieje wiele dostępnych, zrównoważonych i cieszących się dużą popularnością win z Piemontu. W tym miejscu należy również wspomnieć o Dolcetto. W tym regionie tradycyjnie produkowany jest również wermut – napój składający się głównie z wina.