

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Der Ott Sauvignon Blanc
Kraj: Austria
Region: Wagram
Producent: Der Ott
Szczep: Sauvignon Blanc
Pojemność: 0,75 l
Alkohol: 12,5%
Nota degustacyjna:
Wino o jasnozłotej barwie z delikatnymi zielonymi refleksami. Aromat złożony z dominacją limonki, cytrusów i jabłek. Orzeźwiające z lekką mineralnością milą na podniebieniu. W ustach eleganckie oraz bardzo wyraziste. Dobrze zbilansowana kwasowość i długi finisz. Sugestie kulinarne: Frittatensuppe, Wiener Schnitzel, smażone kalmary, Saganki z krewetkami, Calamares, Jagniecina, Ślimaki, Sznycel Wiedeński, makarony, ryby. C2
Notatki Sommelier:
Der Ott Sauvignon Blanc zdecydowanie nie jest klasykiem Wagrama, ale osobistą pasją Bernharda Otta i, jak wiadomo, wszystko to usprawiedliwia. Otts Sauvignon może nie jest jawnym hołdem złożonym Francji, ale oczywiście jego pasja ma swoje źródło i daleko jej do hiperaromatycznych interpretacji Nowego Świata. Jednak na Wagram winiarnia Ott ma całkowicie niezależne warunki, dzięki czemu less o wysokiej zawartości wapna zapewnia Sauvignon Blanc całkiem doskonałe środowisko. Gospodarka jest ekologiczna, zbiory nie są za późno. Przydymiona, ciemna, słodko-pikantna, dojrzała i gęsta z aromatami bzu i Traminera, takich jak palisander. Na podniebieniu Bernhard Otts Sauvignon Blanc prezentuje się niezwykle kremowo i owocowo-słodki, dojrzały agrest i odrobina dojrzałych bananów. Pokazuje ładne kwaśne zgryzienie z tyłu i ma długi finisz.
Sauvignon Blanc jest trochę kameleonem odmiany, ponieważ zmienia swój charakter w zależności od miejsca uprawy. Najbardziej znany we francuskiej Dolinie Loary (szczególnie w Pouilly-Fumé i Sancerre), jest bogatym wytrawnym białym winem z wyraźnymi ziołowymi nutami w nosie i na podniebieniu. W Nowej Zelandii smaki wahają się od agrestu do tropików; oba style mają bardzo dobrą naturalną kwasowość. Niektóre obszary w Chile również produkują bardzo tropikalne przykłady z nutą ziołowego charakteru, podczas gdy typowy styl kalifornijski jest czysty z melonem i owocami mięty zielonej z jedynie śladowymi ziołowymi nutami.
Wiele stylów Sauvignon Blanc – zwłaszcza tych z Nowej Zelandii – jest leżakowanych w stalowych zbiornikach, aby zachować aromatyczne właściwości, podczas gdy niektórzy producenci w Sancerre lub nawet w Kalifornii leżakują w drewnianych beczkach; w celu dodania tekstury i przypraw. Sauvignon Blanc o średnio-pełnym ciele jest szczególnie doskonały w połączeniu z skorupiakami lub owocami morza lub lżejszym drobiem z ziołami.