Przepraszamy za niedogodności.
Wyszukaj ponownie to co szukasz
Wyszukaj ponownie to co szukasz
Antão Vaz - biała odmiana winorośli pochodząca z Portugalii.Uprawiany głównie w regionie Alentejo oraz wokół Lizbony i Península de Setúbal. Wytwarza złożone, jasnożółte wina o cytrusowych i tropikalnych aromatach.
Szczep Antão Vaz jest białą odmianą winorośli pochodzącą z Portugalii. Jest przede wszystkim uprawiany w Peninsula de Setubal, wokół Lizbony, a także w regionie Alentejo. Z wspomnianego szczepu powstają jasnożółte wina o tropikalnych oraz cytrusowych aromatach.
Warto wiedzieć, że jest to jedna z najlepszych portugalskich odmian winorośli. Wina Antão Vaz emanują aromatem tropikalnych owoców z nutą miodu i cytrusa. Ponadto tak samo, jak Chardonnay jest to niezwykle wszechstronna odmiana, która oferuje bardzo szeroką gamę stylów win.
Szczep uprawiany jest także w suchym i gorącym regionie Alentejo. Przeważnie jest wykorzystywany do produkcji odmianowych win. Odmiana jest bardzo przydatna głównie dla hodowców. Doskonale sprawdzi się bowiem do terroir Alentejo. Jagody Antao Vaz są bardzo luźno zebrane, a także wyróżniają się grubą skórką. Gwarantuje im to świetną odporność na różnego rodzaju choroby. Dodatkowo doskonale radzą sobie w warunkach zbliżonych do suszy. Należy mieć świadomość, że dobra wydajność oraz dojrzewanie są ogromnymi zaletami tego szczepu z perspektywy hodowców.
Antao Vaz tak samo, jak Chardonnay, jest odmianą bardzo wszechstronną. W ten sposób możliwe jest uzyskanie niezwykle szerokiej gamy odmian wina. Oczywiście bardzo istotne znaczenie w tym aspekcie ma czas zbiorów. W przypadku, gdy jagody będą zbierane stosunkowo wcześnie, dadzą lekkie cytrusowe wina wyróżniające się dobrą kwasowością. Z kolei dłuższe pozostawienie jagód na winorośli przyczyni się do pulchniejszego, okrągłego wina, które będzie mogło bez większego problemu leżakować w beczkach.
Warto wiedzieć, że znaczna większość z nich jest produkowana praktycznie do natychmiastowego spożycia. Nie wszyscy mają świadomość, że niektóre odmiany wina można leżakować przez kilka lat. W ten sposób można doprowadzić do ewolucji charakteru owoców.
W zdecydowanej większości przypadków wina są odmianowe. Korzystają także z dodania innych lokalnych winorośli. Chodzi oczywiście o Arinto i Roupeiro. Są one przeważnie używane wtedy, gdy poziom kwasowości będzie szczególnie niski, gdyż dzięki temu nadadzą omawianemu trunkowi "kręgosłup". Antao Vaz jest także dozwolony i często używany w produkcji białego porto. Ponadto poza Portugalią nie występuje w ilościach handlowych. Należy mieć świadomość, że wino można podawać do burrito z kurczakiem, faszerowanej czerwonej papryki, a także grillowanego steku z tuńczyka.
Osobom, które chciałyby spróbować omawianego wina rekomendowane jest postawienie na produkt renomowanego producenta. Nie powinno się pod żadnym pozorem przed podjęciem decyzji o zakupie sugerować ceną. Warto wiedzieć, że z roku na rok coraz większa liczba osób podejmuje decyzję o zamówieniu wina z kraju jego produkcji. Jest to doskonałe rozwiązanie, ponieważ w ten sposób można uniknąć różnego rodzaju substytutów znajdujących się w internetowych lub stacjonarnych polskich sklepach.