Aragonez
Adega de Redondo Mare Viva Selection Tinto
Adega de Redondo Porta Da Ravessa Colheita Especial Tinto
Montado Vinho Regional Alentejano Tinto
Aldeias De Juromenha Colheita Seleccionada Tinto
Aragonez - czerwona odmiana winorośli uprawiana w Portugalii, znana bardziej pod nazwą Tempranillo uprawianą w Hiszpani, służy do wyrbu czerwonych win.
Wino jest jednym z najpopularniejszych napojów zawierających alkohol. Spożywane jest od setek lat, a proces jego tworzenia (uprawy winogron i ich obróbki) zmieniał się wielokrotnie. Różnica między winem białym a czerwonym jest taka, że wino czerwone fermentuje w początkowej fazie produkcji raczej z nasionami, łodygami i wszystkimi innymi częściami winogrona. Z kolei do produkcji wina białego, używa się jedynie moszczu, czyli świeżo wyciśniętego soku, w tym przypadku z winogron. Aragonez służy do wyrobu win czerwonych - podajemy je do mięs, wędlin, podczas wystawnych kolacji i na barbecue.
Uprawa i winnice
Aragonez to czerwona winorośl uprawiana w Portugalii i Hiszpanii. Małe uprawy tej odmiany można znaleźć w Australii i USA. Mówi się jednak, że najbardziej intensywny smak zyskuje wina Aragonez zyskują, gdy pochodzą z Ribera del Duero - regionu winiarskiego w Hiszpanii. Jest to ten rodzaj wina, który dzięki swojej uniwersalności sprawdza się zarówno jako trunek na spotkaniu z przyjaciółmi, jak i dopełnienie eleganckiej kolacji. Tinta Roriz, bo tak w Portugalii nazywane jest Aragonez, cechuje bardzo nieoczywisty smak, którego każdy z nas interpretuje inaczej. Charakterystyczny pomidorowy posmak przeplata się ze słodyczą owocu, a całość opiewa delikatną strukturą i idealnym poziomem kwasowości. Właśnie to sprawia, że Aragonez to idealne dopełnienie dań mięsnych, na przykład steków czy burgerów, a nawet klasycznej polskiej kuchni, która znana jest z tego, że są w niej dania tłuste, sycące i kaloryczne. Polecane jest mięso czerwone - wołowina i wieprzowina We Włoszech natomiast, szczep Aragonez to najczęściej wybierane wino do tradycyjnego dania lasagna - makaronu przekładanego mięsem, sosem i serem. Poza doskonałym smakiem, wino to wyróżnia też klarowny, rubinowy kolor. Idealna temperatura serwowania wina to od 15°C do 19°C - smak wina nie traci tego, co w nim najlepsze.
Wina Aragonez sklep
Zarówno sklepy internetowe, jak i stacjonarne, są doskonale wyposażone w wina najróżniejszych szczepów - możemy dobrać do swoich potrzeb idealny smak, strukturę i pochodzenie. Przeglądając strony sklepów z winami, możemy natknąć się na Aragonez niemal wszędzie - jest możliwość kupienia całej skrzynki, która ma aż dziewięć butelek. Cena za jedną sztukę rozpoczyna się od około 34 zł za butelkę o pojemności 0,75 l. Najwięcej zapłacimy za wspomniane skrzynki z winem - w tym przypadku kwota sięga 900 zł. Najczęściej odwiedzamy strony internetowe indywidualnych producentów, a także dystrybutorów, którzy pozyskują gotowy produkt od producentów z różnych stron świata i sprzedają go w Polsce. Aragonez to często wybierane przez Polaków i Polki wino, ze względu na owocowy (malinowo-wiśniowy) i korzenny smak. Dzięki temu idealnie łączy się z odmianami o wyższej kwasowości, takimi jak alfrocheiro, zawierające bardziej kwiatowe, jeżynowe i korzenne odczucia.
Gdzie kupić?
Dobre wino kupimy nie tylko w specjalistycznych sklepach, ale także w marketach popularnych sieci - wiele z nich poza polskimi specjałami, oferuje wiele różnorodnych produktów. Dostaniemy tam również wina z innych części świata, w tym Aragonez.