Przepraszamy za niedogodności.
Wyszukaj ponownie to co szukasz
Wyszukaj ponownie to co szukasz
Szczep Bacchus - bacchus weiss — to szczep winny, którego nazwa pochodzi od rzymskiego boga wina - Bachusa. Jest to odmiana należąca do gatunku winorośli właściwej. Jest mało rozpowszechniona na świecie — większość jego upraw znajduje się w Niemczech i Anglii. Jednak mimo tego cieszy się uznaniem koneserów win. Zwykle wykorzystywany jest do produkcji białych win musujących. Wina produkowane z tego szczepu są wytrawne lub półwytrawne. Frühe scheurebe to alternatywna nazwa, pod którą występuje ten szczep.
Szczep Bacchus - Bacchus Weiss powstał jako krzyżówka trzech odmian - Müller-Thurgau, Silvaner oraz Riesling. Po raz pierwszy wyhodowany został w 1933 roku w Niemczech przez Państwowy Instytut Hodowli Winorośli w Siebeldingen. Winorośl ma kwiaty obojnacze, dzięki czemu należy do roślin samopłodnych.
Charakterystycznymi cechami szczepu Bacchus Weiss są krótki okres wegetacji i szybki okres dojrzewania. Dzięki temu możliwe jest uprawa winorośli tego szczepu w chłodnym klimacie i osiągnięcie odpowiedniego stężenia cukru w owocach. Ze szczepu Bacchus - Bacchus Weiss można osiągnąć większe zbiory niż z innych o podobnym ciężarze moszczu.
Wina Bacchus - bacchus Weiss to najczęściej wina wytrawne lub półwytrawne o jasnożółtej barwie. Wino zrobione z gron, które nie osiągnęły pełnej dojrzałości, charakteryzują się trawiastym aromatem, który wielu osobom przywodzi na myśl. Szczepu Bacchus - Bacchus Weiss pozwala na wyrób wina aromatycznego i owocowego, jeśli grona są w pełni dojrzałe. Aromat takiego wina określany jest jako tłusty i muszkatowy. Jest jednocześnie intensywne, ale jego kwasowość jest łagodna. Pijąc wino Bacchus można wyczuć nuty smakowe gruszki, moreli, a także fiołka i bzu.
Intensywny aromat wina Bacchus - Bachus Weiss idealnie komponuje się ze słodkimi daniami głównymi oraz daniami kuchni azjatyckiej, w której cukier jest jedną z głównych przypraw. Również wino ze szczepu Bacchus będzie dobrym wyborem do drobiu i deserów. Wino z niedojrzałych gron ze względu na swój świeży aromat nadaje się jako orzeźwiające wino na letni wieczór w towarzystwie przyjaciół. Wino Bacchus można wykorzystać do przyrządzania aromatycznego grzańca, który będzie rozgrzewać w mroźne, zimowe wieczory.
Wśród win ze szczepu frühe scheurebe wyróżniają się wina Spätlese, które powstają z gron późno zebranych. Są to słodkie wina o mocniejszym aromacie owocowym. Wyczuwalne są w nich nuty pomarańczy, nektarynki, agrestu oraz czarnego bzu.
Wina Bacchus - bacchus Weiss są łatwo dostępne w sklepach internetowych. Można je również znaleźć w dyskontach spożywczych i hipermarketach. Podczas zakupu warto zwrócić uwagę na nagrody, jakie wino i winnica dostały. Są one poświadczeniem wysokiej jakości produktu oraz smaku, który zyskał uznanie wielu osób. Również ważne są certyfikaty, które posiada winnica. Często potwierdzają autentyczność wyrobów, utrzymywanie tradycji winiarstwa, a także sposobu hodowli winorośli i zbioru gron.
Bacchus - bacchus weiss biały szczep winorośli, należący do gatunku winorośli właściwej. Odmiana została wyhodowana w 1933 roku w Niemczech przez Petera Morio i jest krzyżówką hybrydy (silvaner & riesling) z odmianą müller thurgau. Mimo niewielkiego rozpowszechnienia szczep cieszy się uznaniem. Bacchus jest przystosowany do chłodniejszych klimatów, gdyż nawet w niższych temperaturach uzyskuje wystarczający poziom cukru w gronach. Cechuje się bardzo szybkim okresem dojrzewania. Przy pełnej dojrzałości charakteryzuje się tłustym, muszkatowym smakiem, przy niepełnej – trawiastym, przywołującym zapach bzu. Wykorzystywany jest przede wszystkim przy produkcji białych win musujących. Pod względem powierzchni upraw w Niemczech bacchus zajmował z 2015 ha siódmą lokatę wśród odmian białych. Współczynnik ten jest dużo wyższy we Frankonii, gdzie bacchus jest uprawiany na 742 ha, co stanowi 12,2% winnic regionu. Mniejsze uprawy znajdują się także w Wielkiej Brytanii i Kanadzie. Szczep jest znany również pod nazwą frühe scheurebe.