Nodus Chaval Bobal Tinto Organic
Kraj: Hiszpania
Region: Valencia
Apelacja: DO Valencia
Producent: Bodegas Nodus
Szczepy: 100% Bobal
Rodzaj: czerwone wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 12,5%
Certyfikaty: Wino ekologiczne
Rozwiń opis... Wino wegańskie
Nota degustacyjna:
Nodus Chaval to czerwone wytrawne wino powstałe w całości z odmiany Bobal uprawianej w Walencji. Wino to produkowane jest z rodzimych winogron Bobal uprawianych na winorośli powyżej 50 lat. Eleganckie i jednocześnie złożone, o intensywnym owocowym charakterze i korzennych nutach z aromatami bardzo dojrzałych czarnych owoców. Pozostawia ustrukturyzowany, aksamitny i trwały smak dojrzałych czerwonych owoców z dobrą kwasowością. Bogata i soczysta, miękka, niepalona czerwień z prawdziwą intensywnością aromatów czarnych owoców i przypraw. Aksamitnie gładkie i po prostu pyszne.
Winifikacja: Śledzenie dojrzewania w celu określenia optymalnego czasu zbioru winogron. Starannie wyselekcjonowane, uprawiane metodami ekologicznymi winogrona poddawane są fermentacji w niskich temperaturach, aby zachować aromat i czystość owoców. Następnie następuje długa maceracja w zbiornikach ze stali nierdzewnej, aby wydobyć z winogron duże ilości koloru i garbników. Porcja wina jest następnie starzona w dębie przez kilka miesięcy przed butelkowaniem.
Producent - Bodegas Nodus
Adolfo De Las Heras Marín nabył posiadłość El Renegado (renegat) w Walencji w 1985 roku. Na początku posiadłość składała się z 540 hektarów lasów i winorośli, z których 80% miało 40 lat i produkowało rodzime winogrona Bobal. Idąc z duchem czasu, Adolfo wprowadził również inne winogrona, takie jak Merlot i Cabernet. W tych wczesnych latach Don Adolfo zaczął sprzedawać młode wina, a także odkrywać nowe metody produkcji wina. Jego syn, Adolfo De Las Heras Polo, kontynuuje tę spuściznę. Od czasu przejęcia winnicy pod koniec lat dziewięćdziesiątych skrupulatnie ukształtował posiadłość Bodegas Nodus przy użyciu nowoczesnych technik. Certyfikowane organiczne wina są świeże, zabawne i przyjemne.