Vicente Gandia Marques Del Turia Bobal Shiraz
Vicente Gandia Marques Del Turia Bobal Shiraz
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Vicente Gandia Marques Del Turia Bobal Shiraz
Kraj: Hiszpania
Region: Valencia
Apelacja: DO Valencia
Producent: Vicente Gandia
Typ: Dry Red - 80% Bobal, Shirah
Pojemność: 0,75l BK15
Alkohol: 12,5 %
Wino o intensywnym wiśniowym odcieniu. Nos ujawnia aromaty dojrzałych owoców z wychodzącymi na pierwszy plan nutami jeżyn i malin. Wino dobrze zrównoważone z odpowiednią równowagą pomiędzy kwasowością a taninami. Sugestie kulinarne: bigos, kiełbasy twarde długo dojrzewające, penne z obfitymi sosami, sery średnio twarde, spaghetti bolognese, wędliny długo dojrzewające.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Walencja to prowincja położona w centrum słonecznego wschodniego wybrzeża Hiszpanii, być może bardziej znana z pomarańczy (i paelli) niż z wina. Centrum administracyjne Walencji to miasto o tej samej nazwie, trzeci co do wielkości w Hiszpanii i największy port na Morzu Śródziemnym. Dowody archeologiczne sugerują, że produkcja wina w Walencji sięga ponad tysiąca lat, ale region ten nigdy nie zajmował szczególnie ważnego miejsca na światowej mapie wina. W epoce nowożytnej produkcja wina w Walencji koncentrowała się bardziej na ilości niż na jakości, chociaż teraz to się stopniowo zmienia. Oprócz tytułu Valencia DO, prowincja ta jest również domem dla Utiel-Requena Denominación de Origen.
Prawa Valencia DO są nadzorowane przez lokalny Consejo Regulador (organ winiarski), ustanowiony w 1957 roku. Tytuł wina Valencia Denominacion de Origen obejmuje 13 000 hektarów (32 000 akrów), podzielonych nierównomiernie między dwa odrębne obszary geograficzne. Mniejszy obszar, Clarino, leży około 65 kilometrów (40 mil) na południowy zachód od Walencji, granicząc z północnym krańcem strefy Alicante DO. Specjalnością są tu mięsne wina czerwone z szczepów Monastrell, Tempranillo , Cabernet Sauvignon i Merlot. Większy obszar, na którym znajduje się większość winnic, leży w głębi lądu od miasta. Rozciąga się na północ i zachód u podnóża pasma górskiego Sistema Ibérico.
Region Walencji można podzielić na trzy strefy produkcyjne. Pierwsza, Alto Turia, znajduje się około 70 kilometrów (45 mil) na północny wschód od Walencji. Jak sama nazwa wskazuje, jest to wzniesiony obszar skupiony wokół górnych odcinków rzeki Turia. Winnice są tu sadzone na wysokości od 700 do 1100 metrów (2300–3600 stóp). To sprawia, że jest to najwyższa i najfajniejsza z podstref Valencia DO, a zatem najlepiej nadaje się do produkcji białych wytrawnych win. Macabeo i lokalna Merseguera to najchętniej wybierane odmiany winorośli.
Niżej w dolinie Turia znajduje się druga strefa produkcyjna, w której produkowane jest słodkie, charakterystyczne wino Moscatel de Valencia. Winnice i bodegi skupiają się wokół parafii Chiva, Cheste, Godelleta, Montroy, Monserrat i Turís, na wysokości od 150 do 400 metrów (500f-1300 stóp). Chociaż nieco gorętszy niż Alto Turia, obszar ten jest nieco chłodzony przez morską bryzę znad Morza Śródziemnego. Moscatel de Alejandra to odmiana winorośli stojąca za soczyście słodkimi winami wytwarzanymi tutaj. Tuż na wschód od doliny Turia leży strefa Valentino, która generuje większą różnorodność stylów niż jej sąsiedzi. Białe wina powstają tu z Macabeo i Merseguera, ale także z francuskich „międzynarodowych” szczepów Chardonnay i Semillon . Preferowane odmiany czerwonego wina to Garnacha, Tempranillo, Cabernet Sauvignon i Merlot. Jak dotąd nie ma jednego, archetypowego „walenckiego” stylu wina, chociaż stopniowy ruch w kierunku jakości (z dala od ilości produkowanych masowo, na których koncentrował się region w XX wieku) obraca się wokół bogatych, opartych na owocach czerwonych Monastrel. Tradycyjnie portfolio win regionu jest podzielone na różne style. Należą do nich łatwe do picia czerwone, białe i różowe, mocne podwójne makarony czerwone i wzmocnione moscatele. Prowincja produkuje również niewielką ilość musującego cava .
2022-05-26
Marques Del Turia Bobal Shiraz
Ma ciemno-wiśniową barwę i intensywny bukiet z wybijającymi się na pierwszy plan aromatami jeżyn, malin i porzeczek. W smaku jest dobrze zrównoważone, delikatnie cierpkie, ale świeże i orzeźwiające.