Bonarda
Matias Riccitelli The Apple Doesnt Fall Far From The Tree Bonarda
Castelli Del Duca Obello Rosso Bonarda Colli Piacentini DOC
Szczep Bonarda
Szczep Bonarda to niezwykła odmiana winogron, jednak nadal niedostatecznie doceniana. Winogrona Bonarda pochodzą z regionu Piemontu we Włoszech, a dokładniej ze wzgórz Turynu i Alessandrii. Nazwa Bonarda wywodzi się od włoskiego słowa "buono", które w tłumaczeniu na język polski oznacza "dobry". Szczep Bonarda zyskał na popularności w latach 90., kiedy to włoscy winiarze zaczęli go dodawać do swoich trunków, w celu urozmaicenia ich smaku i aromatu. Ciekawostką jest fakt, że winogrona Bonarda są uprawiane w największych ilościach w Argentynie, a nie we Włoszech. Istnieje również argentyńska wersja Bonardy zwana Charbono. Jest to szczep powstały w wyniku zmieszania różnych odmian winogron. Wina argentyńskie, w tym wino Bonarda, znacznie różnią się od znanych nam win europejskich. Mają one bardzo wyjątkowy smak i strukturę, co zawdzięczają położeniu geograficznemu Argentyny i jej różnorodnemu środowisku.
Szczep Bonarda jest szczepem poniekąd uniwersalnym, gdyż daje winiarzom wiele możliwości.
Można z niego tworzyć zarówno wina czerwone, jak i wina lekkie, musujące – w wersji Frizzante. Wina Bonarda mają bardzo wiele zastosowań kulinarnych. Bonarda występuje w wersji lżejszej i cięższej. Lekka, owocowa wersja Bonardy idealnie sprawdzi się do dań makaronowych, pizzy, serów, czy też wędlin. Natomiast Bonarda cięższa, czerwona, dojrzewająca w dębowych beczkach, świetnie komponuje się z wszelkiego rodzaju mięsem. Tłumaczy to jego ogromną popularność w Argentynie, gdzie przeważają potrawy tłuste, mięsne, z dużą ilością sera. Szczep Bonarda opisywany jest jako wyjątkowy. Uznaje się, że dzięki niemu świat win staje się coraz bardziej urozmaicony i interesujący.
Na rynku dostępnych jest wiele win ze szczepu Bonarda. Oto przykładowe z nich:
- BONARDA DELL’OLTREPO PAVESE DOC – wino czerwone, wytrawne, dostępne również w wersji Frizzante (musujące); wino o jagodowych i wiśniowych nutach, cechuje się delikatnym zapachem i słodkim posmakiem na podniebieniu; doskonale pasuje do czerwonego mięsa, dań mięsnych, wędlin oraz ryb;
- CASABELLA - BONARDA COLLI PIACENTI – wino czerwone, słodkie, lekko musujące; wino z wyczuwalnymi nutami wiśni, maliny i jagody, zostawia w ustach przyjemny, słodki posmak i lekkie szczypanie bąbelków; pasuje do wszystkich dań, a szczególnie do różnego rodzaju wypieków i deserów;
- MATIAS RICCITELLI THE APPLE DOESNT FALL FAR FROM THE TREE BONARDA – wino czerwone, wytrawne; wino posiadające aromaty czerwonych owoców, mięty, czekolady oraz ziół, zostawia na podniebieniu przyjemne, długie wykończenie; rekomendowane do potraw mięsnych, szczególnie wołowiny i baraniny, a także mięsa grillowanego i potraw z grzybami.
Istnieje o wiele więcej win ze szczepu Bonarda, które warto wypróbować. Wyszukując wina Bonarda sklep, można zapoznać się z większą częścią oferty win szczepu Bonarda. Pozyskane informacje pomogą znaleźć coś dla siebie, zgodnie z własnymi upodobaniami. Warto mieć na uwadze, że wiele win szczepu Bonarda nie jest dostępnych "od ręki", a jedynie na zamówienie.
Bonarda to nazwa używana dla czterech całkowicie odrębnych odmian czerwonych winogron, trzech z północnych Włoch i jednej z Argentyny. Bonarda pochodzi prawdopodobnie z Piemnotu, Bonarda Grapes, Bonarda Croatina – nazwa ta odnosi się do początków w Chorwacji. W południowej Lombardii używana jest nazwa Bonarda, gdzie od nazwy tej zaczęto oznakowywać nowe odmiany szczepu np. Oltrepo Pavese Bonarda jak również wina musujące w wersji Frizzante, wykonane z Croatina. Croatina jest znana również nieco dalej w dolinie na nizinie Padańskiej, w Colli Piacentini na wzgórzach zachodniej Emilia-Romania. Uva Rara jest trzecim włoskim winogronem „Bonarda”, znana również jako Bonarda Novarese. (od Novara, Piemonckiego miasta położonego na południe od jeziora Maggiore.) Tak jak Croatina, Uva Rara jest używana do wina Oltrepo Pavese, ale znane jest ono pod nazwą Rara UVA. Jak sugeruje jego nazwa, Uva Rara była niegdyś rzadką winoroślą na nizinie Padańskiej a obecnie jest jednym z najważniejszych odmian czerwonych winorośli w całej Prowincji Pawia. Większość winogron Bonarda uprawianych na świecie sadzone są w Argentynie, a nie we Włoszech. Tutaj winogrona Bonarda wykorzystywane są zarówno w mieszankach jak i w winach odmianowych. Argentyńska wersja Bonarda jest również znana jako Charbono, która została zmieszana z różnych odmian.