Szeremley Birtok Badacsonyi Vörös
Kraj: Węgry
Region: Badacsony
Producent: Huba Szeremley
Typy: Dry Red Cabernet Sauvignon, Balatoni
Pojemność: 0,75l
Rozwiń opis...Szeremley Badacsonyi Vörös prezentuje kolor rubinowy, mocno ceglasty. W aromacie wyczuwalne są również nuty wieku, dżemu i gotowania. Ponadto jest to smaczne, soczyste, gotowane warzywo. W aromacie wyczuwalne są nuty beczkowe i pieprzowe, a nuty pinot noir są nadal wyczuwalne. W smaku jest też mniej owocowo, ale nadal można wyczuć dżemowe czerwone i czarne jagody, kwaśne wiśnie oraz odrobinę przypraw i pieprzu. Przyjemna kwasowość i taniny w środku łyku, ale wino zaczyna tracić równowagę.
Wino z regionu Badacsony i jego stara tradycja czerwonego wina odrodziła się dzięki połączeniu szczepów bakator, cabernet sauvignon i pinot noir, zasadzonych jako specjalność Szeremley Estates. Dojrzewanie wina w małych drewnianych beczkach łączy się z mineralnością typową dla gleby wulkanicznej. Jego smak, przypominający dzikie truskawki i jagody, uzupełniony słodkimi, okrągłymi taninami, sprawia, że jest to wino naprawdę przyjemne. Jego ulubioną kuchnią jest czerwone mięso, kuchnia węgierska i śródziemnomorska.
Region winiarski Badacsony i jezioro Balaton należą do najsłynniejszych winnic na świecie. Wina terroir odzwierciedlające cechy charakterystyczne regionu uprawy, tj. wulkaniczny bazalt i unikalny mikroklimat Badacsony, produkowane są w przystępnej cenie. Winnica znana jest również z win węgierskich: uprawia się tu Bakator, ale dzięki winnicy uznanie zyskały także Zeus i Budai Zöld. Popularnością cieszy się też Kéknyelű. Kierujemy się unikalną nawet na skalę europejską koncepcją gospodarstwa, w której proces produkcji wina uzupełniany jest ekologiczną hodowlą zwierząt gospodarskich z Węgier (mangalica, bydło szare i bawoły).