Carignan - Carignano – Cariñena – Mazuelo - Carignan noir
Camins Del Priorat Álvaro Palacios
Gratallops Vi De Vila Priorat Alvaro Palacio
Le Pigeoulet des Brunier Red Vaucluse
Les Terrasses Priorat Álvaro Palacios
Les Vignes de Bila-Haut Rouge Côtes-du-Roussillon Villages AOC
Carignan - wszystko, co musisz wiedzieć
Carignan, inaczej Mazuelo- nazwa szczególnie popularna w Hiszpanii, Carignano- jak znane jest w Stanach Zjednoczonych, lub Cariñena to szczep winorośli o ciemnej skórce, pochodzący z Francji, bardzo lubiący ciepło. Z tego powodu szczep Carignan - Carignano – Cariñena – Mazuelo - Carignan noir był łatwy w uprawie na południowym wybrzeżu Morza Śródziemnego, gdzie jego duża plenność przełożyła się na produkcję taniego wina. Uprawiany jest zatem głównie na południu Francji, szczególnie w Langwedocji, gdzie w apelacjach takich jak Côtes Catalanes, Corbières, Minervois jest podstawowym składnikiem win mieszanych. Odmiana ta występuje też dość szeroko w krajach Afryki takich jak Algieria, Maroko czy Tunezja, gdzie została sprowadzona przez Francuzów podczas kolonizacji.
Carignano nie należy do szczególnie szlachetnych szczepów. Odpowiednio doświadczony winiarz potrafi jednak, często przy użyciu maceracji węglowej, wyłuskać z niego, to co najlepsze, aby zaspokoić nawet wybrednych ekspresyjnym smakiem trunku. Maceracja węglowa zapewnia zmiękczenie, wydobywając owocowe aromaty i redukując cierpkość. Z powodu używanych w niej drożdży powoduje jednak czasem wytworzenie kolejnych aromatów- banana czy waty cukrowej, jeśli jednak wybierzemy wina Carignan - Carignano – Cariñena – Mazuelo - Carignan noir dojrzewające w jasnych, dębowych beczkach wyczujesz prawdopodobnie wanilię i słodkie drewno. Ciężki dąb wzbogaci też wino o aromaty anyżu, dymu, a nawet smoły. Często jest też uszlachetniany innymi szczepami, takimi jak delikatne Grenache, Cinsault czy Mourverde. Wina Carignan na ogół są umiarkowanie kwaskowe w smaku, jednak produkowane ze starych krzewów mogą zaskoczyć wyrazistą tanicznością- cierpkością w smaku. Uważa się jednak, że to stare Carignano jest lepsze do picia- w powszechnej opinii ponad osiemdziesięcioletnie winorośle dają w finale najlepsze efekty. Są dość ostre w smaku, nierzadko gorzkawe w finale. Właśnie przez wzgląd na taninę, zapewniają one przyjemne odczucie na wargach po łyku tego napoju. Wrażliwe podniebienia wyczują charakterystyczne aromaty- suszona żurawina, maliny, jeżyny, czarna porzeczka, lukrecja czy nawet, w mniejszym stopniu, przydymione mięso.
Te mocne, ciemne, ekstraktywne wina o zharmonizowanym smaku posiadają głęboką, intensywną, ciemną barwę- fiolet o szkarłatnych brzegach- stąd ich kolejna nazwa Carignan noir. Wina Carignan łączy się z wieloma potrawami, a jego smak oferuje wiele możliwości zestawień. Świetnie pasuje do tłustych mięs, zarówno pieczonych jak i duszonych, szczególnie tych mocno przyprawionych, ale podbije również smak dań z grzybów czy twardych serów, takich jak Gouda. Idealnie komponują się także z wędlinami, dynią, bakłażanem czy papryką. Nuty żurawiny wzbogacą natomiast smak drobiu.
Współcześnie szczep ten nie przyciąga zbyt dużo uwagi, szeroko stosuje się go jednak w mieszankach czerwonych win. Dodaje im koloru, kwasowości i mięsistych garbników. Alkohole z tego szczepu niemalże zawsze są wytrawne. Z tego powodu uchodzą za raczej drogie wina. Jeśli chcesz spróbować tego wina poszukaj ofert wina Carignan - Carignano – Cariñena – Mazuelo - Carignan noir sklep, a znajdziesz odpowiedni trunek.
Znany, klasyczny, czerwony szczep winnny uprawiany tradycyjnie we Francji (Midi, Langwedocja, Prowansja), a także w Hiszpanii, Algierii i Kalifornii. We Włoszech nazywany jest Carignano, w Hiszpanii Cariñena, Mazuelo albo Mazuela, we Francji też Carignan noir.
Sadzenie tego szczepu stało się powszechne we Francji w roku 1960, kiedy to Algeria zyskała swoją niepodległość i przestała być niedrogim źródłem dostaw czerwonych winogron. Większość Carignan jest ograniczoną uprawą winorośli w rejonie Langwedocji oraz południowo-wschodniej Francji, obecnie jednak jest sukcesywnie zastępowany bardziej wyróżniającymi i bardziej aromatycznymi odmianami winogron. Carignan wypuszcza pąki oraz dojrzewa dość późno, dlatego też nie jest podatny na wiosenne przymrozki, lecz wymaga długiego okresu pielęgnowania. Jest silną, chociaż niezbyt odporną winoroślą, jest bardzo wrażliwy na dolne pleśnienie oraz naloty pleśniowe na liściach (zwana także oidium). Carignan ma jednak istotną cechę, wysokie plony. Jeden hektar uprawy Carignan może wyprodukować od 25 do 30 ton winogron.
Synonimy: Carignan noir, Bois Dur, Catalan, Roussillonen, Monestel i Plant de Lédenon (Francja). Cariñena z Mazuelo, Tinto Mazuelo, Crujillon i Samsó (Hiszpania). Carignano i Uva di Spagna (Włochy). Carignane (Kalifornia). Carinyena (Katalonia). Pinot Evara (Portugalia, pomimo tego nie należenia do szczepu Pinot noir)