Vina Valoria Reserva Rioja
Wino Vina Valoria Reserva Rioja
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Vina Valoria Reserva Rioja
Kraj: Hiszpania
Region: Rioja
Producent: Vina Valoria
Szczep: 70% Tempranillo, 20% Graciano, 10% Mazuelo
Rodzaj: czerwone wytrawne
Pojemność: 0,75l
Wino zbudowane z gron Tempranillo uzupełnione niewielką ilością gron Graciano i Mazuelo. Starzone w beczkach z amerykańskiego dębu przez okres 18 miesięcy, a następnie przez 3 lata w butelce. Wino charakteryzuje się ciemno rubinową barwą z ceglastymi refleksami na obrzeżach. Aromat ujawnia nuty dojrzałych owoców, likieru, kawy oraz przypraw. Na podniebieniu pełne, krągłe z ładnie podkreślonymi taninami i balsamiczną nutą. Wino gładkie z długim wykończeniem. Sugestie kulinarne: pieczone i duszone mięsa, dziczyzna, twarde sery. Paw
Wina Bodega Valoria Rioja są zasługą wieloletniej tradycji, Bodega Valoria Rioja jako jedna z najstarszych i najbardziej znanych winnic w La Rioja z upływem czasu doszła do perfekcji i obecnie stronnie wykorzystuje wszystkie praktyki zdobyte na tle wielu lat i udoskonalając się względem nowoczesnej technologii tworzą w Bodega Valoria Rioja dobre wina warte polecenia.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Bodegas Valoria nadal reprezentuje najczystszą tradycję klasycznej Rioja z odpowiednimi urządzeniami do nowych procesów produkcyjnych. Winiarnia ma pojemność półtora miliona litrów w zbiornikach ze stali nierdzewnej o różnych wymiarach. Posiada również park tysiąca trzystu beczek z dębu amerykańskiego i francuskiego. Początki sięgają 1860 roku, kiedy to rodzina Pérez Foncea założyła oryginalną winnicę w Fuenmayor, jednym z najbardziej prestiżowych miast La Rioja Alta. W celu poprawy jakości win kluczowe znaczenie miały najlepsze technologie w opracowaniu. Ponadto winiarnia zainwestowała i zbudowała podziemną pomieszczenie do starzenia o pojemności ponad 1000 dębowych beczek. Trzy filary rozwoju Valorii w czasie to: atrakcyjny wizerunek, klasyczny i elegancki; produkcja win gatunkowych, z najlepszych winogron w La Rioja Alta; oraz ciekawy stosunek ceny do jakości.
Od 1951 roku, po tym jak dystrybutor Francisco Quintana został partnerem, winnica otworzyła się na rynki m.in. w Austrii, Niemczech, krajach Beneluksu, Danii, Anglii, Szwajcarii, USA i Japonii, jednocześnie zyskując obecność w La Rioja i pozostałych krajach kraj. Eksport stanowi 40% sprzedaży. Pod koniec 2010 roku firma stała się znana jako Bodegas Valoria, SL. Winiarnia ma przewagę krajowej i międzynarodowej sieci dystrybucji grupy Navarro López, która eksportuje 70% swoich win do ponad 72 krajów na całym świecie.
Możesz być zaskoczony, gdy dowiesz się, że dąb amerykański odgrywa ogromną rolę w produkcji win Rioja. Ta praktyka ma długą historię, sięgającą XIX wieku. Chociaż jest to tradycyjna metoda produkcji win Rioja od dawna, w ostatnich latach tradycja nieco osłabła. Pomijając fakt, że inne gatunki drewna, takie jak akacja, czereśnia i sosna, były używane do starzenia win, kiedy mówimy o dębie, mamy na myśli bardzo szeroką rodzinę gatunków i podgatunków. Najważniejszymi zmiennymi przy produkcji beczki dębowej są: tempo wzrostu dębu, sezonowanie drewna, sposób wygięcia klepek, poziom i technologia opiekania oraz objętość beczki. Drugim kluczowym czynnikiem jest to, jak drewno wpływa na proces fermentacji, jeśli odbywa się on w beczce. Dąb amerykański ma cechy, które mogą pomóc w wiązaniu się z cukrami i wzmocnieniu garbników, co może dać więcej słodyczy, której nie ma dąb europejski. Skład dębu, podobnie jak proces wytwarzania beczki, może wiązać się również z nadaniem winu szerokiej gamy aromatów i smaków. Dąb amerykański często przekłada się na nuty kokosa, kawy i wanilii. Dąb francuski ma tendencję do nadawania bardziej złożonego smaku i ma mniejszy wpływ na aromaty. Jeśli spojrzymy na inne zmienne, wpływ ma proces mycia w celu przygotowania beczek. Podczas procesu mycia, a także w wyniku działania drobnoustrojów, takich jak niektóre grzyby, nadmierne ilości wody w dębie są redukowane w celu wyeliminowania związków o bardzo roślinnym, cierpkim, gorzkim posmaku, które pochodzą z niektórych twardszych tanin. Proces gięcia dębu również odgrywa rolę w ostatecznym efekcie. Dwie główne stosowane metody to para i ogień. Za pomocą pary wydobywa związki garbnikowe, które z kolei zmiękczają smak. Technika ogniowa nie powoduje takiego uwolnienia tanin. Techniki prażenia są niezwykle zróżnicowane pod względem temperatury, intensywności ognia oraz bliskości ognia i czasu. Istnieje szeroka gama technik palenia, które ogólnie można podzielić na jasne, średnie lub ciemne pieczenie. W zależności od zastosowanej metody można zauważyć kilka cech, które nadaje winu, takie jak wzrost nut korzennych i dymnych oraz mocne aromaty karmelu lub kawy. Sposób wykorzystania dębu w procesie fermentacji jest również bardzo ważnym czynnikiem dla wina Rioja. To, czy proces fermentacji odbywa się w beczce, czy poza nią, wpłynie na aromatyczność, goryczkę i złożoność wina. Związki zawarte w dębie mogą wzmocnić nuty goździków, przypraw, dębu i wanilii. Kiedy mówimy o dębie i winie, bierze się pod uwagę tak wiele czynników. Ogólnie rzecz biorąc, dąb amerykański jest związany ze słodkimi aromatami, takimi jak wanilia lub kokos, podczas gdy dąb francuski skłania się bardziej w stronę aromatów korzennych i tytoniowych. Teraz, gdy widzieliśmy, jak rodzaj dębu i jego produkcja może wpłynąć na wino, które z nich jest najlepsze? Właściwie to nie jest jasna odpowiedź. Historycznie, jak czytaliśmy, zanim używano francuskiego dębu, ale ponieważ stał się on ograniczonym zasobem, winiarze z Rioja zwrócili się ku dębowi amerykańskiemu. Wtedy zdali sobie sprawę, że nie wszystkie dęby są równe i mają sporo różnic. Przez ponad sto lat w Rioja dominował amerykański dąb. Jednak w dzisiejszych czasach, gdy rynek wina rozwija się i staje się bardziej dostępny dla degustacji win z całego świata, winiarze stają się kreatywni. Widzimy nowe techniki stosowane w różnych winnicach, a teraz łatwiej jest eksperymentować z winem, aby tworzyć nowe i ekscytujące smaki.
Można śmiało powiedzieć, że to kluczowy moment dla hiszpańskiego wina Rioja. Tradycja nadal jest przytłaczającym liderem i koncentruje się na całym regionie, ale niektóre winnice chcą złamać tę tradycję lub przynajmniej nieco ją rozciągnąć. Jednak aby otrzymać „Kwalifikowany Certyfikat Pochodzenia Rioja, należy przestrzegać surowych zasad, które nie pozwalają na tak dużą kreatywność, jak chcą niektórzy winiarze. Oczywiście kultura i praktyki winiarskie są jak żywy organizm i ciągle się zmieniają. Typowe czerwone wino Rioja zawsze będzie dostępne, ale nie zdziw się, gdy w nadchodzących latach pojawi się więcej win w nowoczesnym stylu.
Viña Valoria została założona w 1860 roku i od tego czasu kontynuuje klasyczny styl winiarstwa, podtrzymując tradycję wina w regionie Rioja. Winnica posiada ponad tysiąc beczek wykonanych z dębu amerykańskiego i francuskiego. Viña Valoria wytwarza wysokiej jakości wino pod etykietą kwalifikowanego świadectwa pochodzenia Rioja i jest jedną z najbardziej znanych winnic w regionie winiarskim Rioja. Z ponad 150-letnim doświadczeniem, oferuje szeroki wybór pysznych win Rioja, które są najlepszym hiszpańskim czerwonym winem. Jeśli szukasz czerwonej Rioji, wybierz między ich Crianza, Reserva, Gran Reserva, a nawet starym rocznikiem, znanym jako Cosecha Vieja. Jeśli jednak wolisz mieć coś innego, wita i róże Viña Valoria są dla Ciebie idealne. Bez względu na to, jaki rodzaj wina wolisz, czy jest słodkie, wytrawne, czy coś pomiędzy, Viña Valoria ma wino dla Ciebie!
2022-10-02
Reserva Rioja 2014
Świeży, anyżowy zapach tego wina ma pod spodem ziemisty zapach. Oferuje rodzaj bogactwa bez wagi, które pozwala na przetrwanie aromatycznych, pieprzowych i wiśniowych smaków przez ciemne, ziemiste taniny, trochę gorzkie, trochę dębowe, ale w końcu chłodne.