SOLAIA Antinori Toscana
- -480,00 zł
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Montes Purple Angel
Producent: Montes
Region: Colchagua Valley
Apelacja: D.O. Colchagua Valley, Apalta Vineyard
Szczep: 92% Carmenere, 8% Petit Verdot
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 15%
Purple Angel z Montes jest wykonany z winogron Carmenère (92%) i Petit Verdot (8%) z szerokiej gamy winnic i ma głęboki, błyszczący fioletowy kolor. Dobre chilijskie czerwone wino ma złożony bukiet z żywą pikantnością Carmenère z Marchigüe, aromatami dzikiej jeżyny Petit Verdot oraz eleganckimi nutami śliwki i jagód Apalta-Carmenère. Mocny, śmiały, bardzo intensywny i pełny, Montes Purple Angel to wino dla podniebienia. Bogato dojrzała tanina nadaje temu winu jego strukturę i jędrność. To czerwone wino jest zmysłowe i mocne oraz charakteryzuje się doskonałym potencjałem starzenia.
Winifikacja Purple Angel Montes
We wczesnych godzinach porannych winogrona z różnych działek zbiera się ręcznie. Po starannej selekcji winogrona umieszcza się w zbiornikach ze stali nierdzewnej i ostrożnie fermentuje. Dojrzewa w 50% w amerykańskim i 50% w francuskim dębie. Aby usunąć wszystkie osady i cząsteczki drożdży z tego wina, należy trzykrotnie ostrożnie stuknąć. Ponadto do tego wina dodaje się minimalne ilości tlenu. Sprzyja to dojrzałości wina. Ta technika sprawia, że czerwone wino jest klarowne i czyste, dlatego nie trzeba go filtrować ani upiększać podczas butelkowania. Aby czerwone wino mogło w pełni rozwinąć swój potencjał, pozostaje w butelce przez okres do jednego roku.
Sugestie kulinarne dla Montes Purple Angel
Ciesz się tym wytrawnym czerwonym winem z Chile z soczystym udźcem jagnięcym z wieloma ziołami, mocnymi daniami z dziczyzny, grillowanym mięsem z pikantnymi sosami lub pieczoną wołowiną.
Średnio pełne wino ukazuje w kieliszku bogatą fiolet z refleksami granatu. W ustach jest obszerne, zawiera średnie taniny i świetną strukturę. Aromaty owocowe są początkowo pulchne – jeżyny i jagody – następnie gęste i skoncentrowane – suszona śliwka, konfitury wiśniowe i cukierki z czarnej porzeczki. 18 miesięcy w języku francuskim daje nuty tostowe, orzechowe i słodkiej przyprawy. Na podniebieniu podążają za aromatami ciemnych owoców, po czym pojawiają się aromaty skóry, kakao i balsamicznego. Połącz to wino z drobiem lub absolutnie wszystkim, co wiąże się z słoniną – lardo, wędlinami, żeberkami itp. Świetnie sprawdzi się także z dojrzewającym serem, kremowym risotto czy carbonarą. Fioletowy Anioł oznacza wzrost Montesa do rangi globalnej. Wypuszczony po raz pierwszy w 2005 roku, jego popularność umieściła tę w 100% chilijską markę na międzynarodowej mapie. Jest odważny i przystępny, gotowy już teraz i ponadczasowy. Purple Angel składa się z Carmenere, Petit Verdot z winnic Finca de Apalta i El Arcángel de Marchigüe położonych w dolinie Colchagua. Gleby są pochodzenia granitowego, mają różną teksturę i charakteryzują się obecnością różnych rodzajów kamieni rzecznych i lodowcowych.
Bardzo głęboki, granatowo-fioletowy kolor, powoli wyłania się ze szkła z głębokimi nutami kordialu z czarnej porzeczki, dojrzałych czarnych śliwek, bośniaków i ciasta szwarcwaldzkiego z nutą fiołków, anyżu gwiazdkowatego, pękniętego czarnego pieprzu, liści malin i ołówka. odrobina garrygi. Od średniego do pełnego, podniebienie zapewnia imponujące warstwy czarnych owoców, tworząc urzekające poczucie bogactwa, które jest pięknie równoważone orzeźwiającą świeżością i świetną równowagą, otoczone super dojrzałymi, pluszowymi taninami i pięknym napięciem, kończąc na utrzymującej się pachnącej nucie ziemi i , w końcu dużo iskier mineralnych.
2024-09-09
Wino od anioła Montes Purple Angel
Na początek powiem, że to mój pierwszy raz na tym subie z notatkami degustacyjnymi i nie jestem żadnym ekspertem od wina, więc proszę o wyrozumiałość. Chciałem spróbować tego wina już od jakiegoś czasu, więc kupiłem je kilka miesięcy temu i czekałem na odpowiednią okazję, żeby je otworzyć. Moja żona i ja nie jesteśmy specjalnie fanami Walentynek, ale miałem wolny wieczór, dzięki Bogu (pracuję w branży usługowej), więc postanowiliśmy zafundować sobie ładną butelkę do naszej kolacji składającej się z pizzy w stylu chicagowskiej tawerny, na cienkim cieście, z kiełbasą, cebulą, zieloną papryką i jalapeño. Jak powiedziałem, czekałem na to od jakiegoś czasu, więc zawsze istnieje ryzyko, że za bardzo się wysilisz i poczujesz się zawiedziony, jeśli nie będzie to to, czego się spodziewałeś. Cóż, to wino nie zawiodło. Wręcz przeciwnie. Rozumiem, że może nie być w tym samym rzędzie, co to, co niektórzy z was piją, ale dla mnie i mojej ceny było idealne. Nie wiem, czy kiedykolwiek piłem wino o tak trafnej nazwie: w kieliszku jest głęboko, głęboko fioletowe z lekko rubinowym brzegiem — po prostu piękny kolor, uwodzicielski i sugerujący to, co ma nadejść. Aromat jest równie zachęcający, z przeplatającymi się nutami dojrzałych ciemnych owoców, wegetatywnej świeżości, mokrego drewna i wanilii. Przy pierwszym łyku podąża za nosem, ale nadal pogłębia się i staje się złożony, ponieważ początkowy owoc, z którym się spotykasz, przechodzi w warstwy ziół, pieprzu, a nawet nutę płatków róż. Jest średnio-pełne, gładkie, zmysłowe i niezwykle dobrze zaokrąglone, z jakością, która jest niemal kobieca z natury. Kwasowość jest łagodzona przez podtekst miękkich tanin dostarczonych przez włączenie odpowiedniej ilości Petit Verdot (8%), na wierzchu 92% Carménère. I pozostaje z tobą przez jakiś czas, a finisz jest ciepły i pocieszający w ten chłodny wieczór. Podsumowując, absolutnie pokochałam to wino. Gorąco polecam! Nie wiem na pewno, ale wydaje się, że ma jeszcze sporo życia i wyobrażam sobie, że wytrzyma całkiem nieźle przez następne 5-10 lat. Dzięki za przeczytanie!