Castelao
Szczep i wina Castelao
Miłośnicy wina wiedzą, że wspaniałe propozycje pochodzą między innymi ze słonecznej Portugalii. Portugalskie wina stają się coraz bardziej popularne nie tylko w Polsce, ale wręcz na całym świecie. Warto poznać między innymi szczep Castelao, który wywodzi się z Portugalii. To szczep winorośli czerwonej, która od dawna uprawiana jest w portugalskich regionach Setubal, Ribatejo, Estremadura, Altanejo. Poniżej więcej interesujących informacji na temat samego szczepu oraz wina Castelao.
Szczep Castelao - pochodzenie i uprawa
Szczep winorośli Castelao daje wspaniałe owoce, o intensywnej ciemnej barwie, z których produkuje się wino czerwone, z reguły mocno garbnikowe. Szczep funkcjonuje jeszcze pod dwoma innymi nazwami, a mianowicie Periquita i João de Lisboa. Winogrona uzyskiwane z winorośli tego szczepu bywają również wykorzystywane do produkcji wina typu Porto. Szczep Castello wymaga gleb lekkich, piaszczystych. To właśnie w takich warunkach rośnie najlepiej, obficie owocując i dając owoce bardzo dobrej jakości. Warto wspomnieć, że wina produkowane tylko z winogron z winorośli szczepu Castelao nie nadają się do bardzo długiego przechowywania. Jeśli wino ma leżakować przez długie lata, należy produkować go z wykorzystaniem dodatku owoców z innych szczepów. Castello jest uprawiany w praktycznie całej Portugalii, ale najsmaczniejsze owoce uzyskiwane są na południu kraju.
Wina Castelao sklep
Wina Castelao to propozycja dla osób, które poszukują lekkich, przyjemnych w smaku win, które można kupić w wielu różnych punktach i sklepach stacjonarnych oraz internetowych. Butelka wina Castello nie kosztuje zbyt dużo, najczęściej trzeba zapłacić za nią około 30 zł. To zatem propozycja dosyć budżetowa, ale wciąż w dobrym guście i stylu. Wino jest bardzo aromatyczne, lekkie, ale zarazem wyraziste w smaku, o owocowych nutach. Ma piękny rubinowy kolor, dlatego wspaniale prezentuje się w okazałych kieliszkach. Pasuje do wielu różnych dań, dlatego warto mieć w domu butelkę wina Castelao i raczyć się nim na przykład podczas kolacji. Wino najlepiej smakuje wtedy, gdy serwuje się je w temperaturze około 10 stopni. Nie trzeba zatem schładzać go mocno w lodówce. Przed podaniem warto wino wcześniej otworzyć, a następnie przelać do kieliszków i odczekać chwilę, właśnie wtedy uzyskuje się najlepsze walory smakowe, a jednocześnie można raczyć się wspaniałym zapachem.
Do czego pasują wina Castelao?
Wina Castelao pasują do wielu różnych posiłków, między innymi do dań na bazie mięsa czerwonego, ale też do drobiu czy ryb. Od pewnego czasu bowiem zasady dotyczące łączenia wina czerwonego zmieniają się i stają się mniej sztywne. Wino będzie też doskonale smakowało z daniami na bazie makaronu, ryżu, pomidorów, a także z owocami morza. Warto spróbować doskonałego wina Castelao, które można kupić w przystępnej cenie w wielu sklepach stacjonarnych oraz internetowych. To propozycja dosyć popularna, bez wątpienia nie niszowa, ale wciąż dająca sporo przyjemności nawet prawdziwym koneserom wina. W końcu dobry smak broni się sam.
Castelao - czerwona odmiana winorośli rosnąca w Portugali znana tam także pod nazwami Periquita i João de Lisboa. Daje wina mocno garbnikowe, używany jest róznież czasami do produkcji win typu Porto.