Chardonnay
Marchese Antinori Cuvee Royale Franciacorta
Domaine Vrignaud Chablis 1er Cru Mont De Milieu
Domaine Vrignaud Chablis 1er Cru Fourchaume
Szczep Chardonnay
Wino Chardonnay jest jednym z najbardziej znanych i popularnych odmian wina. Szczep Chardonnay używany jest do bardzo wielu rodzajów win na całym świecie. Skąd pochodzi ten szczep? Jak smakują wyprodukowane z niego wina? Ile trzeba zapłacić za butelkę wina Chardonnay?
Skąd pochodzą wina Chardonnay?
Szczep Chardonnay pochodzi z Burgundii we Francji. Jest to jedna z najbardziej znanych z winnic rejonów tego kraju. Produkuje się z nich wina białe. Owoce tych winogron są niewielkie, a liście bardziej okrągłe, niż u innych odmian winorośli. Warto także wspomnieć, iż są one niezwykle odporne na warunki atmosferyczne oraz różnego rodzaju choroby, a także bardzo elastyczne w uprawie.
Obecnie szczep Chardonnay uprawia się na terenie całego świata. Wino to produkuje się w całej Europie, na terenie Włoch, Mołdawii, Słowenii czy Hiszpanii. Wytwarza się je na całym świecie, np. w Australii, Nowej Zelandii, Republice Południowej Afryki, Kalifornii, Chile, czy Argentynie.
Czym charakteryzuje się szczep Chardonnay?
Chardonnay to wina białe. Jednak to region, w którym uprawiane są winogrona, ma największy wpływ na późniejszy smak trunku. Dlatego też wina te mają bardzo wiele smaków: od stołowych, lekkich win, do tych ciężkich i o złożonym aromacie.
Jeśli winogrona dojrzewały w klimacie chłodniejszym, jak choćby Francja, wino z nich wyprodukowane będzie miało charakter średnio-lekki, o wyraźnej kwasowości i delikatnej cierpkości.
Jeśli jednak zakupimy butelkę Chardonnay z kraju o cieplejszym klimacie, zyskamy wino o cytrusowym, egzotycznym aromacie. W Nowej Zelandii będzie to melon, brzoskwinia i cytrusy, natomiast w gorącej Kalifornii wyczujemy figę, banany oraz mango.
Warto wspomnieć także, iż w Szampanii chardonnay najczęściej miesza się z innymi szczepami, jak choćby z pinot noir czy z pinot meunier. Tworzy się z nich znakomite wina musujące.
Wina Chardonnay sklep
Wina Chardonnay o różnych krajach pochodzenia są szeroko dostępne. W zależności od tego, jakie wino wybierzemy, cena może znacząco się różnić. Najprostsze z tych trunków kosztują ok. 30-40 zł za butelkę. Takie wina, nie tylko ze względu na cenę, ale też lekkość i delikatne nuty smakowe, wybiorą ci, którzy swoją przygodę z Chardonnay zaczynają. Wina o złożonym aromacie, dojrzewające w beczkach będą miały zdecydowanie wyższą cenę, ale i smak, który docenią prawdziwi koneserzy. Najdroższe butelki Chardonnay wytwarza się w Burgundii, czyli tam, skąd pochodzą te szczepy.
Co jakich potraw pasuje Chardonnay?
W zależności od tego, jaki styl Chardonnay wybierzemy, będzie on pasował do innych dań. Te o wyższej kwasowości świetnie sprawdzą się z potrawami z pomidorów, te delikatne będą świetnie pasować wraz z grzybami czy serami. Szampany na bazie Chardonnay podaje się w towarzystwie pieczonego drobiu, wędzonych ryb, owoców morza czy pikantnych potraw kuchni azjatyckiej.
Jak widać, ze względu na ogromną różnorodność szczepu Chardonnay, każdy jest w stanie znaleźć wino idealne dla siebie, serwowanego posiłku czy okazji.
Chardonnay biała odmiana winorośli zwana też Aubaine Beaunois Melon Blanc, wykorzystywana do produkcji białego wina oraz win musujących. Tradycyjnie uznaje się, iż chardonnay pochodzi z francuskiego regionu Burgundii z okolic Chablis, zaś nazwę wywodzi się od miejscowości Chardonnay. Jednakże przeprowadzone w roku 1998 przez amerykańskich naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis badania DNA wykazały, że powstała ona na skutek naturalnej krzyżówki szczepów pinot gris i nieuprawianego już dziś, pochodzącego z terenów Chorwacji gouais Blanc. Odmiana uprawiana jest obecnie w wielu krajach winiarskich, na łącznym obszarze 140 000 ha. Popularność tego szczepu wynika z uniwersalności oraz dużego zróżnicowania pomiędzy poszczególnymi klonami szczepu. Daje on dzięki temu, w zależności od miejsca upraw wina o niejednorodnym charakterze, od lekkich po ciężkie i dojrzałe, w Austrii produkuje się z niego nawet wina likierowe. Dzięki dużej zawartości cukru w gronach możliwe jest wytwarzanie z niego win o zawartości alkoholu dochodzącej niekiedy do 14–15%.
Istotne w popularności tej uprawy jest również wysokie zainteresowanie konsumentów winami produkowanymi z tej odmiany czego wyrazem może być nazwanie Chardonnay kilku noworodków w Wielkiej Brytanii. We Francji uprawiany jest na 35 200 ha. 90% upraw tej winorośli znajduje się w Burgundii oraz w Szampanii. W Burgundii tworzy się z niego białe wina w apelacjach takich jak Chablis, Meursault, Puligny-Montrachet oraz wielu innych. W Szampanii zajmuje 26% upraw, w produkcji szampanów łączony jest zazwyczaj ze szczepami pinot noir lub pinot meunier. W regionie Côtes des Blancs wytwarza się jednak pod nazwą "Blanc de Blancs" szampany składające się w 100% z chardonnay. Ponadto niewielkie ilości tego szczepu są uprawiane w Alzacji, Dolinie Loary i Jurze. Francuskie wina produkowane z tego szczepu rzadko dojrzewają w beczkach dębowych.
W Australii uprawy chardonnay wynoszą 30 500 ha, zaś w Nowej Zelandii 2440 ha, a tamtejsze wina o aromacie melonów oraz owoców cytrusowych nierzadko są starzone w dębowych beczkach. Szczep ten jest tu często łączony z semillon oraz w produkcji win musujących z pinot noir. W Stanach Zjednoczonych największe uprawy chardonnay znajdują się w Kalifornii i obejmują areał 44 500 ha. Ponadto uprawia się je w Oregonie i Waszyngtonie na obszarze łącznym 3200 ha. Amerykańskie wina produkowane z tego szczepu są zazwyczaj delikatne, o owocowym aromacie, starzone w dębowych beczkach nabierają nut waniliowych, karmelowych i maślanych. Mniejsze uprawy tego szczepu znajdują się m.in. we Włoszech (11 800 ha), Mołdawii (10 000 ha), RPA (6 000 ha), Chile (4 400 ha), Słowenii (3 600 ha), Argentynie (3 370 ha), Austrii, Niemczech (821 ha).