Domaine Saint Remy Crémant d'Alsace Brut
Wino Domaine Saint Remy Crémant d'Alsace Brut
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Domaine Saint Remy Crémant d'Alsace Brut
Kraj: Francja
Region: Alzacja
Apelacja: AOC Cremant d’Alsace
Producent: Domaine Saint-Rémy
Szczepy: Chardonnay, Pinot noir, Pinot Auxerrois
Rodzaj: białe wytrawne, musujące
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 12 %
Certyfikaty: organiczny,
biodynamiczny
Miękki i dobrze wykonany kremant jest często w nieco słodszej kategorii niż Brut, ale ten Prestige z Domaine Saint-Rémy to w rzeczywistości Brut, mimo że wyróżnia się miękkim i bardzo owocowym aromatem. Również w smaku jest ładne zaokrąglenie, które będzie miłym odkryciem dla tych, którzy czasami uważają francuskie bąbelki za trochę za kwaśne. Zamiast tego otrzymujesz wyraźne uczucie nam-nam, do którego łatwo się udać i które po prostu świetnie smakuje. Może nie znajdziesz wszystkich skomplikowanych niuansów, które można znaleźć w lepszym szampanie lub chrupiącym kremie, ale nie każdy chce też spędzić pół wieczoru na zrozumieniu swojego wina. To jest przyjazne, urocze, łatwe do przejścia - i żyje przede wszystkim natychmiastowo i cudownie degustacją. Sugestie kulinarne: Polecane do: aperitifów, owoców morza, deserów - ale nie za słodkie. ONL
Od 1725 roku w rodzinie Ehrhart miłość do wina jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. François Ehrhart od wielu lat stara się rozwijać swoje wina z pól na najlepszych stokach Alzacji i przekazał swoją wiedzę swojemu synowi Philippe'owi, który dziś prowadzi to miejsce wraz z rodziną. Phillipe podtrzymuje rodzinną pasję i tradycje, oferując eleganckie, wyrafinowane i znane wina. Dziś zbiory są nadal w dużej mierze wykonywane ręcznie. Domena jest dziś certyfikowana jako biodynamiczne i ekologiczne gospodarstwo rolne z 20ha winnic w 10 gminach.
Nagrody i wyróżnienia:
91/100 ptk. – Falstaff
89/100 ptk. - Wine Enthusiast
Notatki Sommelier Bachus Wina
Domaine Saint Remy Alsace Corinne i Philipe Ehrhart (z pomocą całej rodziny) produkują charakterystyczne alzackie wina w Domaine Saint-Remy, obejmujące pełne spektrum charakterystycznej słodyczy, z której słynie ten region. Ich asortyment obejmuje Riesling, Pinot Gris, Gewurtztraminer, Pinot Noir, Pinot Auxerrois i Muscat. Domaine Saint-Remy to rodzinna winnica przekazywana z pokolenia na pokolenie od 1725 roku. Z siedzibą w wiosce Wettolsheim, pięć kilometrów na zachód od Colmar, Philippe i Corinne Ehrhart uprawiają organicznie i biodynamicznie swoje 24 hektary wśród 11 gmin w Haut-Rhin.
Ich winnice posiadają certyfikat biodynamiczny Demeter. Historia posiadłości rozpoczęła się w 1725 r. wraz z utworzeniem winnicy w Wettolsheim w Alzacji. Od tego czasu kolejne pokolenia następowały po sobie na czele rodzinnej posiadłości, która zdołała zakorzenić swoje metody w pradawnym know-how. Winnica położona jest w sąsiedztwie licznych gmin w regionie, m.in. Kaysersberg, Eguisheim, Ammerschwihr, Turckheim i Walbach... W posiadłości porastają wszystkie typowe alzackie odmiany winorośli, takie jak Pinot Gris, Riesling i Gewurztraminer. Produkowane wina to wina czerwone, białe, różowe i kremowe. Margot i Florian niedawno dołączyli do rodzinnej firmy, która obiecuje ciągłość Domaine Saint Remy, przynosząc jednocześnie energię i nowoczesność.Od 2010 roku wina z posiadłości są certyfikowane jako pochodzące z upraw ekologicznych, aby zrobić kolejny krok w kierunku poszanowania przyrody i terroir. Zobowiązania środowiskowe osiedla zostały dodatkowo wzmocnione w 2011 r., stosując zasady biodynamiki objęte certyfikacją Demeter. Właściwy rodzaj rolnictwa pozwala Domaine Saint Remy Alsace na uzyskanie win, w których terroir jest w pełni wyrażony i w których można wyczuć całe aromatyczne bogactwo terroir i winogron. Rytm żniw jest nie tylko naturalny, ale także słoneczny, księżycowy i planetarny. Gleby są traktowane wyłącznie preparatami biodynamicznymi, takimi jak preparat z łajna i preparat z rogowej krzemionki. Wszystkie winogrona są zbierane ręcznie, delikatnie tłoczone, a fermentacja tradycyjnie odbywa się wyłącznie z rodzimymi drożdżami.