Szczep CORVINA VERONESE

Szczep CORVINA VERONESE jest czerwoną uprawą winorośli, która powstaje w apelacjach Valpolicella i Bardolino. Ma pochodzenie włoskie, gdzie jest głównie uprawiany w prowincji Werona. Pierwsze wzmianki na temat szczepu pochodzą z początku XIX wieku. Pochodzenie nazwy nie jest znane.

Owoce odmiany CORVINA VERONESE są stosunkowo małe, lecz posiadają grubą skórkę. Włoski region Veneto jest bogaty w wapienne i kamieniste gleby, które są dobrze przepuszczalne, dlatego późnodojrzewające grona Corviny czują się tam idealnie. Szczep Corvina Veronese wymaga odpowiednich warunków do uprawy, ponieważ jest podatny na pleśnienie i wrażliwy na susze.

Wina CORVINA VERONESE należą do win młodych.

Często winogrona są poddawane procesowi appassimento, czyli podsuszaniu, aby zachować w nich cukier i uzyskać wyższą zawartość alkoholu. Obecnie stosuje się wentylację mechaniczną, jednak kiedyś wykorzystywano drewniane skrzynki, na których rozkładano owoce. Przepisy apelacji Amarone wskazują na to, że winogrona powinny się suszyć przynajmniej do 1 grudnia, jednak zazwyczaj proces ten jest przedłużony aż do Wielkanocy.

Speri to rodzinna, znana na całym świecie winiarnia produkująca wina ze szczepu Corvina Veronese. Wino nie leżakuje w beczkach, dlatego zachowało oryginalny smak owoców i w pełni oddaje charakter młodych trunków. Wytłoki zawierają resztę cukru, dzięki czemu przeprowadzana jest powtórna fermentacja, w wyniku czego następuje podwyższenie zawartości alkoholu i powstaje charakterystyczny powidłowy posmak.

Najsłynniejszym winem regionu jest Amarone Della Valpolicella. Głównym szczepem użytym do Amarone jest Corvina, około 45% - 95% z Rondinella - 5% - 30% i Molinara - bardzo wyrafinowana i komplementarna do pozostałych dwóch odmian. Amarone Della Valpolicella musi być leżakowana w dębowych beczkach przez co najmniej 2 lata. Winnicę może opuścić dopiero 1 stycznia trzeciego roku po zbiorach. Więc teraz najmłodszy Amarone, jaki można znaleźć, to rocznik 2019. Jako napój wytwarzany z suszonych winogron jest bogaty w alkohol (około 15-16%), ciemny, treściwy i słodki w garbniki. W aromacie i smaku dominują śliwki kandyzowane, gorzka czekolada i powidła śliwkowe. Eleganckie, treściwe, o dużym potencjale dojrzewania.

Wina Corvina Veronese należą do win mocniejszych, dlatego sprawdzą się idealnie przy bardziej treściwych przepisach. Niebanalne wino o rubinowej barwie ze szczepu Corvina Veronese szczególnie umili kolację, na której będzie podane mięso. Opisywane wino jest dosyć uniwersalne, dlatego powinno spełnić wymagania nawet najbardziej wymagających miłośników wina.

Alkohole powstające ze szczepu CORVINA VERONESE można nabyć w wielu dobrych sklepach z winami, ale także za pośrednictwem internetu. Wina CORVINA VERONESE sklep to miejsce, w którym możemy znaleźć bogatą ofertę alkoholi. Warto zapoznać się z pochodzeniem wina, a także z nutami zapachowymi i smakowymi, aby nabyć wino, które spełni nasze oczekiwania. Dobre wino jest idealnym pomysłem na prezent, o wiele lepszym niż kwiaty!

Corvina Veronese szczep winogron używany do kupażu przy produkcji win Amarone.

Corvina Veronese jest to najbardziej szlachetna, autochtoniczna odmiana w Valpolicella. Ma tendencję do silnego wzrostu, który jednak zatrzymuje się, gdy jest uprawiany na słabej glebie pochodzenia aluwialnego, z kompozycją glinkowo-wapniową i w dobrze naświetlonej, wentylowanej pozycji. Jest to odmiany późno dojrzewające (od końca września do początku października) i ma średniej wielkości grono, które ma kształt kompakowy i piramidalny, oraz jagody o grubej skórce, o głębokim purpurowo-niebieskim zabarwieniu i dobrze pokryte kwiatami. Jest bardzo odporny na zimowe mrozy. Wytwarza głębokie, eleganckie i dobrze ustrukturyzowane wino o wyraźnej świeżości i dobrej zawartości garbników.