Szczep Czerwony riesling

Szczep Czerwony riesling jest odmianą o potężnym potencjale. Na pierwszy rzut oka niepozorna odmiana zagościła na stołach całego świata w różnych kombinacjach.

Odmiana Rieslingu jest uprawiana niemal na całym świecie. Apelacje są obecne w Niemczech, Chile, Francji, Australii i Nowej Zelandii. Szczep jest na tyle przestronny, ze może być wykorzystany do produkcji wina wytrwanego, lecz po poddaniu go odpowiednim warunkom termicznym możemy uzyskać wino słodkie, którego wypicie większej ilości byłoby istną rospustą.

W naszym kraju Riesling był jedynie kojarzony jako wino białe. Najpopularniejsze wino w Polsce na bazie Rieslingu jest niskobudżetowe i posiada na swojej etykiecie wizerunek Matki boskiej. Jest to krzywdzące dla tego szczepu, ponieważ posiada on szlachetny potencjał.

Czerwony Riesling to bardzo rzadki Riesling, jak sama nazwa wskazuje, jest klonem czerwonego Rieslinga (kolor skórki owocu jest powszechny np. w odmianach Gewurztraminer), ale nie jest to klon ciemny, więc nadal jest to wino z białej winorośli. Uważa się, że odmiana jest mutacją białego rieslinga, ale niektórzy eksperci twierdzą inaczej, co oznacza, że ​​czerwony riesling może być poprzednikiem białego rieslinga. Red Riesling jest uprawiany w niewielkich ilościach w Niemczech i Austrii. W 2006 roku winnica Fritz Allendorf w regionie Rheingau po raz pierwszy zasadziła krzew i został on uznany za gatunek handlowy. Aby skomplikować sprawę, „czerwony Riesling” jest używany jako synonim winogron o czerwonej skórce (na przykład Savoy Rose z odmiany Klevener de Heiligenstein) i mniej znanej odmiany Hanns, rośliny nasiennej odmiany roter veltliner.

Wina Czerwony riesling pasują do innych potraw niż jego białe odpowiedniki. Czerwone wino jest jednym z najpopularniejszych alkoholi na świecie, dlatego często podaje się je do eleganckiej kolacji. Dbając o wybór dobrego wina do posiłku możemy niesamowicie podnieść doznania smakowe. Warto także wiedzieć, że wino czerwone spożywane regularnie w niewielkich ilościach może wpływać pozytywnie na pracę serca.

Podawane wino powinno być w temperaturze około 16-18 stopni. Oprócz tego, dobranie wina do potrawy jest niezwykle ważną kwestią. Wytrawne wina czerwone w większości przypadków podaje się do dań z czerwonego mięsa lub wołowiny. Wina półsłodkie lub słodkie doskonale akcentują desery, a wina o delikatnym, wiśniowym aromacie będą idealne do deserów z gorzką czekoladą.

Wina Czerwony Riesling sklep to miejsce, w którym prawdziwi miłośnicy wina odnajdą tą mało popularną odmianę. Oprócz dużego wyboru wyselekcjonowanych trunków mogą także uzyskać profesjonalną poradę od wykwalifikowanego sprzedawcy, na przykład na temat podawania wina. W sklepie wszystkie produkty posiadają certyfikat potwierdzający pochodzenie regionalne danego alkoholu, dzięki czemu konsument ma pewność, że zakupiony produkt powstał ze składników z danego regionu, a do jego produkcji zostały wykorzystane tradycyjne metody. Butelka rzadkiego, dobrego alkoholu jest idealnym pomysłem na prezent.

Czerwony riesling bardzo rzadki typ rieslinga, jak sama nazwa wskazuje, jest to klon rieslinga o czerwonym kolorze (barwa skórki powszechnie spotykana na przykład w odmianie gewürztraminer), jednak nie jest to klon posiadający ciemny odcień, więc wciąż jest to gatunek winorośli na wino białe. Odmianę uważa się za mutację białego rieslinga, jednak niektórzy eksperci sugerują możliwość wręcz odwrotną, miałoby to oznaczać, że czerwony riesling może być prekursorem białego rieslinga. Czerwonego riesling w niewielkiej ilości uprawiany jest na terenie Niemiec i Austrii. W 2006 roku winiarnia Fritz Allendorf w regionie Rheingau zasadziła krzewy tego gatunku w ilości po raz pierwszy uznanej jako komercyjną. By jeszcze bardziej skomplikować sytuację, "czerwonego rieslinga" używano jako synonim w stosunku do winogron traminera o czerwonej skórce (np. do odmiany savagnin rose z regionu Klevener de Heiligenstein) i do mało znanej odmiany Hanns, rośliny nasiennej z gatunku roter veltliner.