Przepraszamy za niedogodności.
Wyszukaj ponownie to co szukasz
Wyszukaj ponownie to co szukasz
Dobre wino jest pełnoprawnym elementem każdego posiłku. Dzięki niemu można celebrować każdą minutę przy stole spędzoną w rodzinnym gronie. Takie momenty w dzisiejszym dynamicznie zmieniającym się świecie należą do rzadkości, więc warto je przeżywać jak najdłużej. Szczep Dornfelder, który pochodzi z Niemiec i przygotowywany jest według bardzo starej receptury idealnie się do tego nadaje. To intensywne, czerwone wino, gdyż pochodzące ze średniej wielkości owoców o ciemniej skórce. Swoją nazwę zawdzięcza osobie, która założyła pierwszy zakład winiarski w Weinsberg (August Ludwik Dornfelder). Zarejestrowanie szczepu nastąpiło w 1979 roku. Od tamtego czasu wino pieści podniebienia koneserów. Twórcą tego szczepu jest August Herold , który połączył w jedno dwa wyhodowane wcześniej szczepy. W ten sposób powstał szlachetny szczep, który stał się idealnym materiałem do produkcji stylowego wina.
Szczep Dornfelder daje wino o bardzo nasyconej barwie i cięższej konsystencji. Nie oznacza to jednak, że wino jest ciężkostrawne i powodujące dyskomfort w żołądku. Odpowiednie zbalansowanie składników powoduje, że można je spożywać z przyjemnością bez przykrych konsekwencji. Dobre wino ze szczepu Dornfelder to gwarancja udanego zakupu, który ucieszy biesiadników w domu i poza nim. Dornfelder Jest szczepem niezwykle plennym, ale także wmagającym. Przede wszystkim nie lubi mrozu, więc na chłodniejsze dni musi być specjalnie zabezpieczony. Wymaga również dobrej jakości gleby. Sok z winogron tego szczepu jest słodki i pyszny. Niemiecki styl obrabiania szczepów, by stworzyć z nich dobre gatunkowo trunki, jest niezawodny i niezwykle staranny.
Wina Dornfelder zwykle przechowywane są w tradycyjnych dębowych beczkach, by mogły nasiąknąć aromatem drzewa. Poza tym, wyczuwalne w nich są nuty śliwki, wiśni i jagód. Jest zauważalna także kompozycja kwiatowa, która dopełnia całości. To doskonałe wina na przyjęcia i rodzinne obiady. Nie trzeba zresztą czekać na specjalne okazje, by otworzyć butelkę dobrego wina. Wino Dornfelder może być pite jako samodzielny napój, lecz zdecydowanie lepiej nadaje się do współpracy z jedzeniem. Doskonale będzie komponowało się z deską serów i przystawek, a także ze wspaniałymi deserami. Zasmakuje każdemu, kto wpadł z wizytą. Większość przyjęć natomiast może się przedłużyć dzięki wyśmienitemu trunkowi, ponieważ nikt nie będzie miał ochoty na kończenie zabawy. Wiele imprez do białego rana zostało uświetnionych przez wyborne wina.
Polecamy wspaniałe wina Dornfelder dla każdego domu. Można kupić pojedyncze wino na spróbowanie lub kilka butelek, by mieć zapas w spiżarni na wszelki wypadek. Polecamy gustowne prezenty w formie wina. Można je podarować dowolnemu członkowi rodziny, przyjacielowi oraz współpracownikowi. To doskonały sposób na spędzenie romantycznego wieczoru we dwoje. Wino i lekkie przekąski sprawią, że intymne chwile będą bardziej udane. Jeśli chodzi o wina Dornfelder sklep posiada bardzo atrakcyjną propozycję.
Dornfelder - szczep winogron o ciemnej skórce, wyhodowany przez niemieckiego hodowcę, Augusta Herolda (1902-1973) w instytucie w Weinsberg w Badenii-Wirtembergii w 1955 roku. Jako linie rodzicielskie Herold użył dwa uzyskane przez siebie wcześniej szczepy: Helfensteiner i Heroldrebe. Szczep został nazwany ku czci Immanuela Augusta Ludwiga Dornfelda (1796-1869), założyciela instytutu winiarskiego w Weinsberg i zarejestrowany w 1979. Szczep zyskał dużą popularność w Niemczech ponieważ nadaje się do towarowej uprawy w rejonach, w których dotychczas produkowano jedynie wina białe. Sok owoców tego szczepu jest bardzo ciemny i umożliwia produkowanie dobrze wybarwionych, cięższych win czerwonych. Dornfelder dobrze nadaje się również do starzenia w beczkach dębowych. W porównaniu z innymi uprawianymi w Niemczech szczepami czerwonymi jest łatwiejszy w uprawie od Spatburgundera, bardziej odporny na choroby niż Blauer Portugieser, dojrzewa wcześniej niż Lemberger, ma dłuższe grona niż Trollinger. Ma jednak wyższe wymagania co do gleby i należy do odmian wrażliwych na mróz. Dornfelder jest również szczepem bardzo produktywnym (do 120 hektolitrów z hektara) i ma wysoką zawartość cukru w soku. Dornfelder daje ciemne wina o aksamitnej teksturze, często o posmaku śliwek, wiśni lub jagód, niekiedy lekko kwiatowym aromacie. Wina te są zazwyczaj postarzane w beczkach dębowych. Szczep ten zyskał dużą popularność, zwłaszcza w Hesji Nadreńskiej i Palatynacie. Intensywne nasadzenia w latach 80 i 90 ubiegłego wieku pozwoliły mu wyprzedzić Blauer Portugieser i zająć drugie miejsce pod względem powierzchni uprawy pośród uprawianych w Niemczech czerwonych szczepów winogorn. W 2006 Dornfelder był uprawiany na 8231 hektarach, a tendencja wzrostowa uległa zahamowaniu i nie zagraża pozycji Spatburgundera. Oprócz Niemiec, szczep - na znacznie mniejszą skalę - uprawiany jest również w innych krajach północnej Europy a także w chłodniejszych rejonach USA.