Przepraszamy za niedogodności.
Wyszukaj ponownie to co szukasz
Wyszukaj ponownie to co szukasz
Czerwone wino to trunek, któremu naprawdę bardzo trudno się oprzeć, szczególnie jeżeli sięga się po nie w okresie jesieni lub zimy. Wina gaglioppo są szczególnie godne uwagi, dlatego warto dowiedzieć się więcej na temat tego, czym charakteryzuje się szczep gaglioppo, który daje wspaniałe owoce, pozwalające wyprodukować czerwone wino.
Szczep gaglioppo przez bardzo długie lata uważany był za szczep wywodzący się ze słonecznej Grecji, natomiast ostatnie badania DNA wskazały, że tak naprawdę ojczyzną jego pochodzenia są Włochy. Niektórzy badacze wina wskazują, że szczep gaglioppo najprawdopodobniej jest krzyżówką szczepów sangiovese z mantonico di Bianco. Szczep gaglioppo daje wspaniałe owoce. Grona są duże, pełne jagód, które zachwycają swoim słodkim smakiem. Szczep bardzo dobrze znosi dosyć trudne warunki, które spotyka się w Grecji, między innymi suche powietrze. Owoce dojrzewają późno, najczęściej zbierane są pod koniec września. Generalnie ta odmiana jest dosyć odporna między innymi na niskie temperatury czy wiatr, ale z drugiej strony może być atakowana przez pasożyty. Wino gaglioppo, które produkuje się z owoców szczepu, najczęściej jest mocno alkoholowe, o intensywnym garbnikowym smaku.
Owoce szczepu gaglioppo dają wino o intensywnym kolorze oraz smaku, bardzo często produkuje się z nich wina jednogatunkowe, ale zdarzają się również wina kupażowe. Wtedy do owoców szczepu dodaje się 5 lub 10% owoców innego szczepy, najczęściej białego, aby w ten sposób odrobinę złagodzić intensywny garbnikowy smak. Owoce szczepu są między innymi podstawą dobrze znanego i lubianego na całym świecie wina cirò. Najczęściej wina gaglioppo to wino wytrawne oraz półwytrawne, które idealnie nadają się do dopełnienia posiłku, natomiast niekoniecznie tak dobrze smakują spożywane solo. Warto o tym pamiętać, jeśli planuje się miłą chwilę przy lampce wina i desce serów i wybrać inną butelkę, ponieważ wino gaglioppo przez sommelierów nie jest polecane jako dobre towarzystwo dla serów czy wędlin.
Do czego zatem najlepiej pasują wino czerwone gaglioppo? Warto serwować je między innymi do dań na bazie mięsa czerwonego, drobiu, a także posiłków, w których główną rolę gra makaron. Wtedy wino będzie doskonałym dopełnieniem takich dań. Jest ona tradycyjnie serwowane między innymi do różnych rodzajów włoskiej pasty. To wino, które nie kosztuje tak dużo, dlatego idealnie nadaje się po prostu do posiłków, stając się ich dopełnieniem. Wina gaglioppo to trunki raczej popularne, dlatego nie zachwycą koneserów win niszowych. Z drugiej strony warto dać im szansę, ponieważ za stosunkowo dobrą cenę otrzymujemy naprawdę dobrej jakości wino. Gdzie kupować czerwone wina gaglioppo? Są łatwo dostępne w różnych sklepach z alkoholami, szeroki wybór znajduje się między innymi w sklepach internetowych. Poza tym warto pamiętać o tym, że w czasie podróży do Włoch, można przywieźć je bezpośrednio ze słonecznej Italii.
Szczep Gaglioppo – odmiana czerwonej winorośli znany i uprawiany od czasów starożytnych, długo uważano, że ojczyzną szczepu gaglioppo jest Grecja, ale ostatnie badania DNA wskazują na Włochy. Badacze wskazują także na bliskie pokrewieństwo gaglioppo z sangiovese; według jednej z hipotez gaglioppo jest krzyżówką sangiovese z Mantonico di Bianco.
Odmiana dobrze znosi suchy klimat. Grona zawierają dużo cukrów i w konsekwencji wino jest bogate w alkohol. Kiście są gęste, grona czerwonoczarne, soczyste, o neutralnym smaku.
Gaglioppo dojrzewa późno. Zbiór przeprowadza się z reguły od trzeciego tygodnia września do pierwszego tygodnia października. Odmiana jest odporna na suszę i mrozy, ale podatna na mączniaka prawdziwego i rzekomego. Wina ze szczepu gaglioppo cechują się wysokim poziomem alkoholu i pełnym smakiem z wyczuwalnymi garbnikami. Czasami są zmiękczane przez dodatek niewielkiej ilości białego wina. Gaglioppo jest podstawą wina ciro (przepisy wymagają udziału 95–100% gaglioppo w czerwonym ciro), a także ważnym składnikiem win produkowanych pod innymi apelacjami południowych Włoch: DOC Bivongi, Donnici, Lamezia, Melissa, Pollino, Savuto, SantAnna di Isola Capo Rizzuto, Scavigna, Verbicaro, a także Faro na Sycylii.
Organizatorzy olimpiady w Meksyku w 1968 roku, w nawiązaniu do tradycji starożytnych zawodów serwowali do posiłków wino ciro, które w czerwonej wersji opiera się na winogronach gaglioppo. Szczep jest znany także pod następującymi nazwami: aglianico di cassano, arvino, gaglioppa, gaglioppa nera, gaglioppo di cirò, gaglioppo nero, gaglioppo paesano, gagliuoppo, gaioppo, galaffa, gallaffa, galloffa, galloppo, galloppolo, galoffa, lacrima (lacrima di cosenza albo lacrima nero), lancianese, maghioccu nero, magliocco, magliocco antico, magliocco dolce, magliocco ovale, magliocco Tondo, magliocolo nero, maioppa, mantonico nero, montonico nero i uva Navarra.