Chanson Brouilly AOC
Wino Chanson Brouilly AOC
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Brouilly AOC Chanson
Kraj: Francja
Region: Burgundia
Apelacja: AOC Beaujolais
Producent: Domaine Chanson
Szczepy: Gamay
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75 l
Jeden z najbardziej znanych win Beaujolais. Piękny rubinowy kolor. Ujawnia nuty kwiatów w połączeniu z aromatami malin i przypraw. Pięknie zrównoważone. Bardzo ładne połączenie owoców. Długie i świeże wykończenie. Obszar produkcji obejmuje społeczności Odenas, Saint-Lager, Quincié, Cercié, Charentay i Saint-Etienne-la-Varenne w Rhône.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Chanson jest jednym z zaledwie sześciu producentów w Burgundii z XVIII wieku i wcześniejszych. Niezwykła rygoryzm i precyzja ich podejścia w winnicach i piwnicach owocuje indywidualnością i jakością win. Gospodarują ekologicznie, zbierają wszystkie winogrona i winifikują wszystkie wina, zarówno dla swoich posiadłości, jak i zakontraktowanych winnic. Gdy będziesz miał okazję skosztować ich asortymentu, zobaczysz czystość i złożoność ich win, począwszy od ich regionalnych i wiejskich win, po ich największe winnice Grand Cru.
Gamay ta odmiana pochodzi z Burgundii (Burgundia). Na podstawie testuch krzyżaby genów do badań do wyników Pinot noir i Gouais blanc. Dla tej odmiany nie ma serwisu komputerowego synonimu we Francji ani w innych krajach Unii Europejskiej. We Francji Aligoté jest utworzenie wpisane „Katalogu odmiana winorośli” na liście A klasyfikowane. Odmiana ta znajduje się również w katalogach innych krajów Unii Europejskiej: Belgii, Bułgarii, Cypru, Włoch, Luksemburga, Holandii, Portugalii, Słowenii i Hiszpanii. Gamay to odmiana o niskiej temperaturze wigoru, słaba, ale plenna. Jego zarządzeniem, utrzymaniem wyrównania mamusi do wyczerpowania szczególnego polecenia na żyznych glebach w macie). Czasami jest wrażliwy na millerandage w niesprzyjających warunkach pogodowych w okresie kwitnienia. Odmiana wczesna, wrażliwa na ciepło. Gamay ma łożysko półwyprostowane do wyprostu i krótko przycinane. Po wiosennych pędach z pąków wtórnych są bardzo owocne. Ma robimy wytwarzanie dużej liczby grappillon.
Wielu miłośników chłodnego czerwonego wina zna winogrona gamay — a reszta powinna być. Jeśli kochasz pinot noir , zweigelt lub inne lekkie czerwone wina, to jest dla Ciebie. Gamay stanowi podstawę jednych z najbardziej orzeźwiających i gaszących pragnienie czerwonych win na świecie. Chociaż od dawna jest synonimem Beaujolais , gamay znajduje swoje oparcie w kilku regionach poza Francją, chociaż jak zwykle wiedza, których producentów wybrać, zarówno z Francji, jak i spoza niej, ma kluczowe znaczenie. Podobnie jak w przypadku wszystkich winogron, gamay jest winifikowane w różnych stylach, a specyficzne cechy wina zależą od miejsca uprawy owocu i sposobu jego winifikacji. Jednak gamay wiąże się z procesem maceracji węglanowej, co oznacza, że winogrona zaczynają fermentować wewnątrzkomórkowo przed zmiażdżeniem. Proces ten tworzy aromaty owocowe i niski poziom garbników w ostatecznie wytwarzanych winach. Gamay często poddaje się winifikacji i dojrzewa w stali lub dębie, ponieważ zachowanie naturalnej kwasowości i wyrazistych, owocowych smaków jest generalnie pożądanym celem tych win. Chociaż specyfika każdego wina będzie inna, wina na bazie gamay znane są z tego, że wykazują smak chrupiących czerwonych owoców, żurawiny, wiśni, czerwonych porzeczek, ziemi doniczkowej, czarnego pieprzu, fiołków i pokruszonych kamieni. Zasadniczo! Wszystkie czerwone wina butelkowane z nazwą Beaujolais będą wytwarzane z winogron gamay, z wyjątkiem Beaujolais blanc, który jest produkowany z chardonnay . Nie wszystkie wina gamay są produkowane w Beaujolais, chociaż jest to główny region winiarski dla winogron. Wysoka kwasowość i profile smakowe oparte na owocach sprawiają, że gamay jest bardzo wszechstronna w przypadku jedzenia. Od pieczonego drobiu po grillowane warzywa, przekąski happy hour i nie tylko, ta przyjazna dla żywności odmiana obiecuje zaspokoić szereg preferencji podniebienia. Dla maksymalnej przyjemności podawaj wina lekko schłodzone.
Polecane wina Gamay: Antoine Sunier Régnié Antoine Sunier nie jest obcy wspaniałej produkcji wina. Po sześciu latach współpracy ze swoim bratem, winiarzem Julienem Sunierem, Antoine wyruszył na własną rękę i założył swoją tytułową domenę w 2014 roku. Antoine uprawia ekologicznie 5,5 hektara winorośli i wszystkie prace w piwnicy wykonuje ręcznie. To łatwe do picia wino z Régnié ma posmak czerwonych jagód, skórkę wiśni i nutę słodkiej przyprawy.
Brick House Gamay Noir Brick House po raz pierwszy wypuścił swoją Oregon gamay w 1995 roku, a dziś owoce nadal pochodzą z tej samej winnicy Ribbon Ridge, co 25 lat temu. Posiadłość odszypułkowuje winogrona przed fermentacją soku w otwartych zbiornikach, a następnie przenosi je do neutralnych beczek na 12 miesięcy leżakowania. Na podniebieniu wino jest jasne i świeże, naznaczone aromatami ciemnych jagód, czarnej wiśni i odrobiną dymu. Winorośle Brick House są objęte certyfikowanym programem ekologicznym od 1992 roku, a od 2005 roku wprowadzono biodynamikę.
Domaine Jean-Claude Lapalu Beaujolais Villages Vieilles Vignes to podstawowe wino z Beaujolais jest jedną z najlepszych butelek o najlepszym stosunku jakości do ceny pochodzących z regionu. Produkowane przez winiarza trzeciego pokolenia Jean-Claude'a Lapalu, to pełne smaku wino jest produkowane z ekologicznych i biodynamicznie hodowanych owoców i rodzimych drożdży i jest winifikowane w mentalności ręcznej. Beaujolais-Villages Vieilles Vignes prezentuje soczyste smaki dojrzałych czerwonych owoców, płatków fiołka i pękniętego pieprzu. Po 12 miesiącach leżakowania w zużytym francuskim dębie wino jest butelkowane podczas pełni księżyca bez klarowania i filtrowania.
Division Villages “Les Petits Fers” Gamay Noir Zainspirowani wspaniałymi winami Beaujolais (a także ich miłością do wszystkiego, co we Francji), Kate Norris i Thomas Monroe produkują tę odmianę gamay z dobrze położonych miejsc w Oregonie Eola-Amity Hills AVA. Owoce tego wina poddawane są maceracji węglowej i starzeją się w połączeniu z cementem, dębem francuskim i stalą nierdzewną. Na podniebieniu intensywne aromaty truskawek, żurawiny, tymianku i białego pieprzu prowadzą do orzeźwiającego, kwaskowatego finiszu.
Pax Sonoma Coast Gamay Pax Wines była pierwszą posiadłością, która wyprodukowała i wypuściła odmianę gamay noir z Sonoma Coast, a dziś butelka pozostaje punktem odniesienia dla sąsiednich producentów w regionie. Po przeszczepieniu starszego bloku chardonnay na gamay w 2014 roku, wino zostało wyprodukowane po raz pierwszy dwa lata później z owoców z całego grona i częściowo zmacerowanych węglem. Spodziewaj się smaków malin, granatu i odrobiny przyprawy do pieczenia, które doprowadzą do strukturalnego, kwiatowego wykończenia.
Pierre Cotton Côte de Brouilly to szalenie pyszna gamay z Côte de Brouilly, wykonana z rąk mechanika motocyklowego, który zmienił się w winierona, i jego partnerki Marine Bonnet, jest niezbędnym wyborem dla miłośników winogron na całym świecie. Po zakupie swojego pierwszego hektara winorośli w 2014 r. Cotton prowadzi obecnie ekologiczną uprawę sześciu hektarów winorośli w całym regionie. Wszystkie jego wina, w tym to Côte de Brouilly, macerują półwęglowo w dużych cementowych zbiornikach i dojrzewają przez osiem do dziewięciu miesięcy w starych foudres. Na podniebieniu to wino eksploduje żywymi aromatami konfitur malinowych, coli wiśniowej i odrobiną herbaty ziołowej.