Ca'Val Prosecco Treviso Brut Cantina Produttori di Valdobbiadene
Wino Ca'Val Prosecco Treviso Brut Cantina Produttori di Valdobbiadene
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Prosecco Treviso Brut Ca'Val
Kraj: Włochy
Region: Veneto, IT (Wenecja Euganejska)
Apelacja: DOC Prosecco Treviso
Rodzaj: Białe, wytrawne, musujące
Pojemność: 750 ml
Prosecco 100% Glera, wino jest lekkie, świetne na toasty, aperitify lub po prostu do sączenia w upalny dzień. Kwiatowy aromat współgra dobrze z owocowym smakiem. Wino charakteryzuje się doskonałym podniebieniem z licznymi, drobnymi bąbelkami oraz równowagą pomiędzy słodyczą i łagodnością, a dobrą, orzeźwiającą kwasowością. W towarzystwie dań rybnych i lekkich, białych mięs poradzi sobie doskonale. Prosecco D.O.C Treviso Brut to świetne wino musujące wyprodukowane metodą Charmata we Włoszech w regionie Veneto. Prosecco D.O.C jest to najbardziej popularny poziom jakości Prosecco, który można produkować w 9 prowincjach. W 100% wyprodukowane ze szczepu Glera – historyczna nazwa prosecco. To włoskie wino zdobyło brązowy medal na International Wine&Spirit Competition.
Prosecco treviso brut najlepiej podawać w temperaturze między 3° a 7°C w kieliszku smukłym w kształcie tulipana, który zachowuje finezję bąbelków w prosecco. Zazwyczaj takim winem wznosimy toast ale będzie dobrym połączeniem dla lekkich dań rybnych, z białym mięsem drobiu, dania z kuchni azjatyckiej o lekkim stopniu pikantności np. curry.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Włoskie białe wino musujące o słomkowej barwie i świeżych aromatach gruszek i jabłek. W ustach rześkie i delikatne, o przyjemnej kwasowości i długim, czystym posmaku. Prosecco powstaje ono ze szlachetnego szczepu winogron Glera. Rośnie on w regionie Veneto, który rozpościera się od podnóża Alp aż po wybrzeże Adriatyku. Ukształtowanie terenu oraz duże nasłonecznienie korzystnie wpływają na wysoką jakość rosnących tam winorośli. Z dojrzałych i słodkich owoców powstaje doskonałe w smaku wino musujące Prosecco. Wyróżnia je niezwykle delikatny posmak soczystych gruszek, jabłek, moreli oraz melona. Wyczuwalne są również nuty kwiatów pomarańczy i frezji z dodatkiem orzeźwiającej cytryny. Całość oczywiście uzupełniają na podniebieniu bąbelki. Dlatego przyjęło się mówić o winach Prosecco, że są elegancką i lżejszą wersją szampana w dobrej cenie. Marka Val D'oca początkowo występowała wyłącznie jako kooperatywa 129 partnerów winiarskich. Dopiero rok 2008 przyniósł zmiany i firma przeszła w ręce prywatne, co pozwoliło podkreślić jej mocne strony ziem pomiędzy Asolo i Conegliano, znajdujące się u żyznych stóp masywu Prealpi Trevigiane. Od tego czasu marka poszerzyła swoją działalność, stając się strategicznym producentem prosecco na całym świecie. Obecnie zrzesza ona ponad 600 rolników oraz łączy doświadczenie z tradycją i nowoczesnym marketingiem, dzięki czemu sięgając po butelkę Val D'oca, ma się gwarancję najwyższej jakości.
2023-06-30
Cantina Produttori di Valdobbiadene Prosecco
Pierwsza degustacja wina wykazuje aspekt słomkowożółtego koloru, delikatny i trwały perlage. Bukiet przypomina kwiatowe zapachy róży, cytrusów, akacji, kwiatu winorośli i owocowej białej brzoskwini, gruszki i jabłka. Smak to ten z suchymi i harmonijnymi liniami.