Ca'Val Prosecco Treviso Extra Dry Cantina Produttori di Valdobbiadene
Wino Ca'Val Prosecco Treviso Extra Dry Cantina Produttori di Valdobbiadene
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Prosecco Treviso Extra Dry "Scudo Argento" Ca'Val
Kraj: Włochy
Region: Veneto, IT (Wenecja Euganejska)
Apelacja: Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG (Veneto)
Rodzaj: Białe, wytrawne, musujace
Pojemność: 750 ml
Prosecco 100% Glera, wino jest lekkie, świetne na toasty, aperitify lub po prostu do sączenia w upalny dzień. Kwiatowy aromat współgra dobrze z owocowym smakiem. W towarzystwie dań rybnych i lekkich, białych mięs poradzi sobie doskonale.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Włoskie białe wino musujące o słomkowej barwie i świeżych aromatach gruszek i jabłek. W ustach rześkie i delikatne, o przyjemnej kwasowości i długim, czystym posmaku. Prosecco powstaje ono ze szlachetnego szczepu winogron Glera. Rośnie on w regionie Veneto, który rozpościera się od podnóża Alp aż po wybrzeże Adriatyku. Ukształtowanie terenu oraz duże nasłonecznienie korzystnie wpływają na wysoką jakość rosnących tam winorośli. Z dojrzałych i słodkich owoców powstaje doskonałe w smaku wino musujące Prosecco. Wyróżnia je niezwykle delikatny posmak soczystych gruszek, jabłek, moreli oraz melona. Wyczuwalne są również nuty kwiatów pomarańczy i frezji z dodatkiem orzeźwiającej cytryny. Całość oczywiście uzupełniają na podniebieniu bąbelki. Dlatego przyjęło się mówić o winach Prosecco, że są elegancką i lżejszą wersją szampana w dobrej cenie. Marka Val D'oca początkowo występowała wyłącznie jako kooperatywa 129 partnerów winiarskich. Dopiero rok 2008 przyniósł zmiany i firma przeszła w ręce prywatne, co pozwoliło podkreślić jej mocne strony ziem pomiędzy Asolo i Conegliano, znajdujące się u żyznych stóp masywu Prealpi Trevigiane. Od tego czasu marka poszerzyła swoją działalność, stając się strategicznym producentem prosecco na całym świecie. Obecnie zrzesza ona ponad 600 rolników oraz łączy doświadczenie z tradycją i nowoczesnym marketingiem, dzięki czemu sięgając po butelkę Val D'oca, ma się gwarancję najwyższej jakości.
Prosecco wino musujące to produkt o średniej kwasowości, niższej niż w przypadku popularnego szampana. Dzięki temu zyskuje sobie coraz szerszą grupę sympatyków Zwolenników wina prosecco zjednuje również niski alkohol 11-12%, przystępna cena prosecco oraz na ogół wyczuwalna subtelna słodycz owoców. W poszukiwaniu cukru lub jego braku należy być niezwykle uważnym. Popularne w winach prosecco określenie dry, które spotkamy na etykietach butelek tegoż trunku, oznacza bowiem produkty najsłodsze (co nie znaczy słodkie!).
Ca'Val Prosecco Treviso Extra Dry Cantina Produttori di Valdobbiadene - Opinie klientów
Cantina Produttori di Valdobbiadene Prosecco
Po degustacji w letni upalny wieczór, dobrze schłodzone prosecco zaczęliśmy z przyjaciółmi oceniać. Napój mocno bąbelkowy zwieńczony cenną koroną gęstej i kremowej piany. Zapach jest bogaty w delikatne nuty wydobywające się ze szkła, przywołujące nuty kwiatowe i świeże owocowe niuanse. Smak jest szczególnie miękki na łyku, prowadzony przez lekko słodką żyłę. Dobra wytrwałość. Polecane potrawy do prosecco wędzone przekąski rybne, Ryby gotowane na parze Przystawki, Makaron z tuńczykiem, Mieszanka smażonych ryb, Gulasz rybny, Sushi-sashimi, Świeży ser
Prosecco wino z bąbelkami
Prosecco wino z bąbelkami ma typowy owocowy bukiet przypominający jabłka, z nutą banana i brzoskwini. W ustach świeże, aromatyczne i aksamitne z przyjemną krągłością.
Ca'Val Prosecco Treviso Extra Dry super smak prosecco
Wino musujące o jasnym słomkowo-żółtym kolorze z dużą ilością zielonkawych refleksów Doskonały między posiłkami, dobrze komponuje się z wytrawnymi wypiekami, deserami owocowymi.
2023-06-30
Ca'Val Prosecco
Wino musujące ma słomkowożółty kolor, z kremową pianą oraz wyrafinowanym i długotrwałym perlage. Zapach oferuje typowe owocowe ślady białej brzoskwini, gruszki i jabłka, połączone z delikatnymi zapachami kwiatów, takimi jak róża i akacja. Smak jest wytrawny, gładki i bogaty zarazem.