Da Luca Prosecco
Da Luca Prosecco
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Da Luca Prosecco DOC
Kraj: Włochy
Region: Veneto
Apelacja: Prosecco DOC
Producent: Giacomo Sperone
Szczep: 100% Glera (Prosecco)
Rodzaj: jasne, wytrawne, musujące
Temp. serwowania: 17-18C
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 11 %BK15
Wino o jasno słomkowej barwie z zielonkawymi refleksami. Nos uwalnia aromaty dojrzałych jabłek oraz cytrusów z lekko pikantną nutą nasion kopru. Na podniebieniu żywy drobny bąbelek delikatny orzeźwiający smak z przyjemną kwasowością i aromatach jabłka i gruszki oraz dojrzałych cytryn. Sugestie kulinarne: Sushi, krewetki, sałatki owocowe, sałaty, szynka parmeńska z melonem, przegrzebki podsmażane, aperitif.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Cieszę się z nowo wprowadzonej kategorii Extra Brut w obszarze Prosecco DOCG z maksymalnym dozowaniem 6 gramów, ponieważ przy takim winie musującym kęs mineralny i ekspresja terroir są wyraźnie na pierwszym planie w porównaniu z owocami. Kategoria nie wybacza błędów, dlatego do wina musującego można wybrać tylko doskonałe winogrona i partie wina.Tak powstaje Extra Brut Jak się wyróżnia? Mówiąc o winach naturalnych: wina musujące Col Vetoraz nie są poddawane obróbce, nawet klarowane, aby zachować czysty smak winogron i ich niepowtarzalny aromat. Dla Francesco Miotto ręczne zbiory są również oznaką szacunku dla winorośli, tylko gwarantują integralność winogron do produkcji Spumante. Uwaga: mechaniczne zbiory nie są możliwe w stromych winnicach!
Smak Prosecco Valdobbiadene Extra Brut to suche Proscecco z kęsem, który pokazuje pełny potencjał winogron Glera w połączeniu z winnicami Cartizze i Santo Stefano w obszarze DOCG. Chociaż może mieć maksymalną dawkę 6 gramów, ten Extra Brut od Col Vetoraz nie ma resztkowej słodyczy - ściśle mówiąc, Dosaggio Zero! Niemniej jednak jest zrównoważony, kremowy w perlage i posmaku z delikatnymi owocami i zapachem stylu Col Vetoraz w Santo Stefano i Cartizze. Delektuj się Extra Brut jako lekkim i orzeźwiającym aperitifem lub jako dodatek do makaronu z warzywami i owocami morza, od krewetek po małże.
Nagrody i wyróżnienia:
86/100 ptk. - Wine & Spirits Magazine
Silver Medal - Mundus Vini