Gayda Cepage Grenache Rouge
Kraj: Francja
Region: IGP Pays d’Oc
Producent: Domaine Gayda
Szczep: Grenache
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75lC3
Rozwiń opis...Wino o ciemno wiśniowej barwie z refleksami purpury. Eleganckie i bogate wino, które ujawnia przyjemne aromaty suszonej śliwki i dżemu truskawkowego. W ustach pełne wyraziste z korzennymi niuansami. Długa końcówka.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Wina Grenache można zrobić wina lekkie, soczyste, radosne, niezbyt garbnikowe, o mocnym owocu (czereśnie, śliwki, maliny). Wina ze starych krzewów, ubogich gleb, ambitniejsze cuvées są bardzo skoncentrowane, mocne, o zapachach likierowych i często mocarnych, ziemistych garbnikach. Ogólnie uważa się, że grenache niezbyt dobrze znosi starzenie w beczce, dlatego często (np. w Châteauneuf-du-Pape) używa się dużych beczek (1000 litrów i więcej), które w mniejszym stopniu ingerują w smak wina. Ale zdarzają się dobre beczkowe grenache. Zdecydowanie popularniejsze są kupaże. We Francji grenache najczęściej towarzyszy syrah w niedużej ilości zatem producent ma prawo nie wprowadzać informacji do kupażu. Stworzyć wino z 100% grenache nie jest łatwą sprawą i może tracić na jakości. Wymaga to dużej staranności winiarza i zdecydowanie ograniczonej wydajności. Ponadto smak czystego grenache dla niektórych jest zbyt płaski i jednowymiarowy, a problemem może być też wysoka zawartość alkoholu, ale oczywiście są od tych reguł zacne wyjątki. Najczęściej spotkamy ją w południowej Francji – tam areał upraw sięga ponad 94 tys. ha, jest najważniejszym szczepem w południowej części Doliny Rodanu. Nie ma wątpliwości jedynie co do jednego – pierwsze wzmianki o grenache pochodzą z XVI wieku, reszta jest już nieustającą przepychanką. W 1513 roku w Aragonie zaczęto pisać o garnachy (jak nazywana jest w Hiszpanii); w 1549 roku – w Cagliari napisano o cannonau (jak nazywany jest ten szczep na Sardynii). W ostatnich latach więcej mówi się o opcji hiszpańskiej, ale brak na to jednoznacznych dowodów. Od 2009 roku, we czwartek lub piątek trzeciego tygodnia września świętujemy International Grenache Day. Dokładną datę ustala corocznie prężna instytucja promująca to wydarzenie – Grenache Association.