Grillo
Szczep grillo
Jeśli marzenia o wakacjach na Sycylii będą w tym roku trudne do spełnienia, zawsze można poczuć namiastkę klimatu, racząc się wspaniałym winem z tamtych regionów. Szczep grillo, jeden z najpopularniejszych włoskich szczepów winorośli, kojarzy się właśnie z Sycylią. Jakie są wina grillo, z czym je podawać? Poniżej garść podpowiedzi i wskazówek dla osób zainteresowanych tematem win białych.
Szczep grillo - historia i charakterystyka
Szczep grillo ma swoją ojczyznę najprawdopodobniej na Sycylii, ale jak wiele innych popularnych i uznawanych szczepów winorośli, obecnie jego plantacje znajdują się na całym świecie, w tym również w Australii, czy w Kalifornii. Badacze szczepów winorośli twierdzą, że prawdziwa może być również hipoteza o pochodzeniu szczepu wprost ze słonecznej Apulii. To szczepy winorośli, której owoce są białe, lekko kwaskowate, o dużych i regularnych jagodach. Przez bardzo długi czas owoce szczepu grillo były wykorzystywane do produkcji wzmacnianego wina marsala, które w ostatnich latach straciło jednak na popularności. Obecnie z owoców winorośli, która wciąż jest bardzo chętnie uprawiana na Sycylii, produkuje się wiele wspaniałych win, które zachwycają owocowym, kwaskowatym, lekkim smakiem. Są zatem zupełnie inne niż wino marsala, które jest ciężkie, o wyższej zawartości alkoholu. Szczep grillo doskonale przystosował się do warunków, które panują na Sycylii. Świetnie rośnie w klimacie gorącym i suchym, dając owoce o bardzo dużej zawartości cukru.
Wina grillo sklep
Jak wspominano już wcześniej, przed laty owoce uzyskiwane z winorośli szczepu grillo najczęściej były wykorzystywane do produkcji wina marsala. W pewnym momencie spadło jednak zainteresowanie tą odmianą winorośli, obecnie jednak wina grillo stają się znów bardziej cenione, a sycylijskie uprawy zapełniają się winoroślą tej odmiany. Obecnie producenci są w stanie uzyskać niezwykle lekkie, owoce i bardzo przyjemne w smaku wina grillo, które pasują do wielu dań i przysmaków, tak bardzo kojarzących się z Włochami. Z reguły wina grillo podawane są między innymi do dań na bazie owoców morza, lekkich sałatek warzywnych, dań z owocami, a także deserów. To prawdziwa kwintesencja kuchni śródziemnomorskiej, do której wino grillo pasuje wręcz idealnie.
Wino grillo - dla kogo?
Wino grillo na pewno zasmakuje każdemu, kto ceni lekkie, rześkie trunki, które posiadają wyraźnie owocowe nuty, wśród których wyczuwa się cytrynę, morelę czy brzoskwinię. Wina grillo są wręcz stworzone do letnich przyjęć na świeżym powietrzu, kiedy stają się naprawdę doskonałym dopełnieniem czasu spędzanego w gronie przyjaciół i rodziny. Warto wspomnieć, że ceny win produkowanych z owoców tego szczepu nie należą do drogich, dlatego to doskonała propozycja dla osób ceniących wysoką jakość w przystępnej cenie. Wina grillo można kupować w sklepach internetowych. Warto zwrócić uwagę na sklepy oferujące wina regionalne, importowane prosto od producentów. W tym roku latem warto poznać wina grillo, zachwycić się ich delikatnym smakiem i przemiłym aromatem.