Przepraszamy za niedogodności.
Wyszukaj ponownie to co szukasz
Wyszukaj ponownie to co szukasz
Popularnej Kadarki chyba nie trzeba nikomu przedstawiać, gdyż jest ona nieustannie obecna na sklepowych półkach. Wino tego rodzaju można spotkać niemal wszędzie, choć nie zawsze będzie tak samo wartościowym napojem. Najtańsze butelki sprzedawane w marketach zazwyczaj nie pochodzą z najlepszej jakości gron. Szczep Kadarka - Kadar pochodzi z Węgier, choć często pochodzenie to przez znawców tematu bywa kwestionowane. Szczep uprawiany jest także na większą skalę w Bułgarii oraz Macedonii. Występuje często także pod nazwą Gamza, która w Polsce jest mniej znana, ale także wiele osób ją kojarzy. Kadarka jest składnikiem tzw. Byczej Krwi z Egeru, choć w dzisiejszych czasach coraz częściej zastępuje się ją Kekfrankosem, który łatwiej się uprawia i pielęgnuje. Jeśli chodzi o wina Kadarka - Kadar sklep proponuje dla każdego klienta zakup butelki testowej lub też większego kompletu butelek ze smacznym trunkiem. Gwarantujemy doskonały smak, który różni się od typowo marketowego wina i to w stopniu znacznym.
Jest to najczęściej występująca odmiana winorośli na Węgrzech. Owoce mają granatowo - czarny kolor skóry. Owoce dojrzewają późno i potrzebują umiarkowanej gleby do optymalnego rozwoju. Szczep Kadarka - Kadar nie jest szczególnie wymagający, lecz trzeba go uprawiać zgodnie z odgórnymi zasadami, aby nie poszedł na zmarnowanie. Daje wina o bardzo klarownej barwie typowo czerwonej lub ciemnoczerwonej, lecz ze względu na swą lekkość staje się również podstawą do produkcji szerokiej gamy win różowych.
Wino Kadarka - Kadar pije się przyjemnie, gdyż nie powoduje ono uczucia ciężkości ani senności. Wyczuwalne są w nim owocowe i korzenne nuty. Można odkryć w kieliszku posmak maliny i truskawki. Pikanterii dodadzą tutaj pieprzne akcenty, które dadzą o sobie znać lekko szczypiąc w język, ale są to przyjemne doznania smakowe. Stylowo wino Kadarka - Kadar przypomina słynne Pinot Noir. Na Węgrzech Kadarkę podaje się do pikantnych potraw jak np. tradycyjne gulasze. Węgrzy uwielbiają wszystko, co ostre i mocno doprawione, więc u nich takie połączenie sprawdzi się idealnie. W Polsce sposób konsumpcji jest bardziej wyważony, choć także można podawać wino do ostrych bigosów lub potraw w pikantnym sosie. Kadarka zawsze jest mile widziana na stole i wiele polskich stołów nie może się bez niej obejść. Jest to świetne wino w dobrej cenie, dlatego entuzjaści win tak chętnie je kupują.
Wina z marketu z pewnością nie są w stanie spełnić najbardziej wyrafinowanych oczekiwań klientów. Wina marketowe często są neutralne, pozbawione znaczących aromatów, które przecież decydują o charakterze wina i czynią go unikatowym. U nas jednak znaleźć można wyłącznie dobre gatunkowo produkty powstające w odpowiedni sposób i w odpowiednich warunkach. Warto kupować trunki w sprawdzonych punktach sprzedaży, dlatego też polecamy swoje usługi. Zawsze dostarczamy towar starannie zapakowany i pochodzący od rzetelnego producenta.
Kadarka szczep czerwonych winogron, najbardziej popularny w uprawach winorośli na Węgrzech (obok kekfrankosa), gdzie został wprowadzony wraz z okupacją turecką (prawdopodobnie pochodzi z terenu Albanii). Obecnie uprawiany także w Bułgarii. Powstałe z kadarki wino charakteryzuje się ciemnym lub średnim kolorem. Kadarka często używana jest do produkcji win stołowych. Czasami używana w miejsce kekfrankosa (lub wspólnie z nim) do tworzenia węgierskiego Egri Bikavera.