I Quercioli Lambrusco Bianco Dolce dell'Emilia IGT
Kraj: Włochy
Region: Lambrusco Dell'Emilia
Producent: IGT Lambrusco
Szczepy: Lambrusco Salamino , Lambrusco Marani , Lambrusco Maestri
Rodzaj: białe, słodkie, musujące,
Temp. serwowania: 8-10°C
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 11% c3
Nota degustacyjna:
Rozwiń opis...Lambrusco Bianco Querciollie to białe wino musujące otrzymywane w drodze naturalnej fermentacji w regionie Reggio Emilia we Włoszech z odmian winorośli Lambrusco Salamino i Lambrusco Marani. Ma owocowy i trwały bukiet z nutami fiołków, a smak jest słodki, świeży, żywy i zrównoważony, z delikatnym i bogatym perlage podczas nalewania. Polecane do serwowania w połączeniu z owocami, deserami i pizzą.
Notatki Sommelier:
Tradycyjne Lambrusco to wino czerwone wytrawne (secco) zamykanym naturalnym korkiem, produkuje się także wina półsłodkie (amabile) lub słodkie (dolce), a poziom nasycenia dwutlenkiem węgla może wahać się od zerowego poprzez frizzantino, frizzante, semi-spumante do spumante (wina musującego typu prosecco). Wyróżnia się czereśniowym kolorem, stosunkowo niską zawartością alkoholu i charakterystyczną, kolorową pianką. Istnieją również warianty białe i różowe. Lambrusco jest produkowane metodą Charmata, co oznacza, że w przeciwieństwie do szampana końcowa część fermentacji zachodzi w szczelnych kadziach. Lambrusco nie jest przeznaczone do starzenia, a raczej do szybkiej konsumpcji, uchodzi za najbardziej znane wino ze środkowo-wschodnich Włoch, a znacząca część trafia na eksport. Jest najpopularniejszym włoskim winem w Stanach Zjednoczonych.