Marsanne
Najlepsze smaki świata
Nie tylko smakosze win wiedzą, że najlepsze szczepy winogron pochodzą między innymi z Francji.
To właśnie tam głównie na zboczach północnej części regionu Côtes du Rhône dojrzewa wysoko wydajna odmiana białych winogron, z których produkowane są wina Marsanne. Ich niepowtarzalny smak i aromat trudno pomylić z innymi równie wyśmienitymi trunkami, ponieważ w miarę dojrzewania nabywają charakterystycznego bukietu zapachów melona, gruszki i białych kwiatów.
Także w innych rejonach świata, między innymi w Australii w regionie Victoria hodowcy i producenci win doceniają walory tych niewymagających białych winogron, które rosną na terenach o niskiej płodności i dobrze radzą sobie w ciepłych, kamienistych glebach. Owoce zbierane są we wrześniu, kiedy osiągają najlepszą dojrzałość.
Ich plon jest hojnym bogactwem natury, która raczy ludzi swoimi darami na rozległych hektarach upraw winogron różnych odmian. Właśnie ta różnorodność jest impulsem pozwalającym na tworzenie wielu konfiguracji smakowych win o wielorakim składzie i procentowej zawartości poszczególnych szczepów, zachowując przy tym poziom alkoholu na minimalnym poziomie 11 procent.
Szczep Marsanne to odmiana świetnie nadająca się i chętnie wykorzystywana do mieszania jej z innymi szczepami. Niepowtarzalność tych owoców nadaje winom rześkości, pełni i jednocześnie przyjemnego smaku. Dzięki tym zaletom świetnie nadają się jako aperitif oraz jako dodatek do sałatek, ryb i owoców morza.
Dlatego w swoim asortymencie musi mieć wina Marsanne sklep z najlepszym wyborem wysokogatunkowych trunków.
Wina Marsanne zaspokoją gusta najwytrawniejszych smakoszy białych win zwłaszcza tych, którzy poszukują obfitych i soczystych smaków połączonych z nutami owoców i miodu. Do takich właśnie kompozycji często wykorzystuje się szczep Marsanne, który nadaje trunkom dodatkowej świeżości i elegancji.
Pijąc wino przy różnych okazjach zatrzymujemy doświadczenie jego niepowtarzalnej woni i odczuć smakowych, kojarząc je później z przeżytym momentem. Tym bardziej dla tej jednej nadzwyczajnej chwili, którą chcemy zatrzymać w pamięci warto eksperymentować tylko z najlepszymi alkoholami.
Godną polecenia jest odmiana wina Marsanne wyprodukowana w 100 procentach ze szczepu o tej samej nazwie. Cześć jego kompozycji dojrzewa w beczkach ze starego francuskiego dębu dzięki czemu nadaje gotowemu produktowi finezji smaku, a także oryginalności, ekspresji i klasy. Jego słomkowy kolor w jasnym odcieniu przypomina o dojrzewających w pełnym słońcu na otwartych stokach owocach winorośli.
Sama roślina została doceniona już tysiące lat temu ze względu na swoją długowieczność i ochronę przed chorobami cywilizacyjnymi. Jej zalety można wymieniać bez końca wystarczy wspomnieć, że główne produkty spożywcze otrzymywane z winogron to: sok, rodzynki, ocet winny, wyciąg oraz olej z pestek winogron.
Najpopularniejszą chyba jednak i poszukiwaną formą są tłoczone z ich owoców wina, wśród których niewątpliwym liderem są wina Marsanne, które można znaleźć tylko w najlepszych sklepach.
Marsanne biała odmiana winogron dająca bardzo intensywne, wysoko wydajne winogrona, który osiąga dojrzałość z 15 września. Odporna odmiana, rośnie na terenach zboczu niskiej płodności. Dobrze radzi sobie w ciepłych, kamienistych glebach, głównie w północnej części regionu Côtes du Rhône.
Marsanne produkuje potężne wina, średniej kwasowości. W miarę starzenia się wina, rozwija charakterystyczne smaki orzechów laskowych oraz nuty kwiatowe.