Agneau Rouge Merlot Cabernet Sauvignon Cabernet Franc Rothschild
Agneau Rouge Merlot Cabernet Sauvignon Cabernet Franc Rothschild
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Agneau Rouge Merlot Cabernet Sauvignon Cabernet Franc Rothschild
Kraj:Francja
Region: Bordeaux, FR
Apelacja: Bordeaux, (Bordeaux)
Pojemność: 750 ml
Lśniący wiśniowy kolor. Aromaty dojrzałych jagód. Wytrawne wino koloru wiśniowego. Wyczujemy w nim aromat owoców leśnych, w szczególności dojrzałych jagód. Doskonała propozycja dla wszystkich, którzy lubią eleganckie, okrągłe wina, zapewniające długie owocowe wykończenie. Pasuje do większości potraw z dziczyzny, mięs czerwonych, a także serów.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Baron Philippe de Rothschild Agneau Rouge to czerwone wino Cuvée, którego winogrona pochodzą z czterech różnych obszarów apelacji Bordeaux i Bordeaux Superieur. Obszary te nie zostały wybrane przypadkowo, ale ze względu na szczególne warunki glebowe, które wraz z mikroklimatem regionu Bordeaux zapewniają doskonałą jakość winorośli. Winogrona Agneau Rouge z prestiżowego domu barona Philippe de Rothschild pochodzą zatem z obszarów Côtes de Blaye, Entre Deux-Mers, Côtes de Castillon i Sainte-Foy-Bordeaux, w których znajdują się trzy klasyczne wina z Bordeaux: Cabernet Sauvignon, Merlot i Cabernet Franc są winifikowane specjalnie dla Agneau Rouge. Winorośl Merlot rośnie na gliniastych glebach wapiennych, co oznacza, że winogrona mają szczególnie wysoką koncentrację owoców podczas zbioru. Agneau Rouge zawdzięcza swój wspaniały owocowy i pełny charakter 65% zawartości Merlot. Pozostałe dwie odmiany winorośli Cabernet występujące w tym czerwonym winie rosną na piaszczystych glebach przeplatanych kamykami. Udział Cabernet Sauvignon (25%) nadaje winu mocną strukturę. 10% Cabernet Franc nadaje mu finezji i niepowtarzalnych subtelnych tanin. W kieliszku Baron Philippe de Rothschild Agneau Rouge zachwyca intensywnym, granatowym kolorem. Jego owocowy bukiet charakteryzuje się aromatami przypominającymi truskawki i porzeczki. Na podniebieniu jest tak samo owocowe jak na nosie. Tutaj również dominują intensywne aromaty czerwonych owoców, takich jak poziomki, porzeczki i dodatkowa nuta wiśni. Tym owocowym aromatom towarzyszy nuta gałki muszkatołowej. Podawaj Rothschild Agneau Rouge z grillowanym mięsem, obfitym półmiskiem serów lub tradycyjnym gulaszem pot-au-feu kuchni wiejskiej z północnej Francji.
Cabernet Sauvignon, cechy najczęściej uprawianej winorośli na świecie. Ugruntowała swoją pozycję jako jedna z najbardziej rozpowszechnionych odmian winorośli na świecie, od regionu Bordeaux we Francji, kraju z wyboru, po Włochy, gdzie jego przybraną ojczyzną jest Toskania , posuwając się nawet do Kalifornii. Porozmawiajmy o Cabernet Sauvignon , winogronie z czarnymi jagodami, pochodzącym z Gironde, które dzięki swojej zdolności adaptacji znalazło podatny grunt prawie wszędzie, dając w ten sposób początek szerokiej gamie win słynących ze swojej długowieczności i jakości. Często używany z Cabernet Franc i Merlot , które tłumią strukturę, ożywia mieszankę znaną jako „ mieszanka Bordeaux ””. Spróbujmy wspólnie zrozumieć przyczyny jego sławy i dzięki którym dziś jest tak uwielbiany zarówno przez producentów, jak i konsumentów.
Cabernet Sauvignon: najbardziej rozpowszechnione winogrono na świecie. Bardzo „plastyczne” winogrono , które może sobie radzić w najróżniejszych warunkach klimatycznych i być winifikowane przy użyciu najróżniejszych technik. To dlatego Cabernet Sauvignon jest dziś obecny w różnych rejonach globu i produkuje ogromną różnorodność win : nie tylko francuskich , ale także włoskich (jak Supertuscan z Toskanii urodzonych w latach 70.), kalifornijskich ,(w Napa Valley rozkwitają małe firmy specjalizujące się w produkcji Rutherford i Oakvalley) i Australijczyków (produkowane przede wszystkim w rejonie Barossa Valley, na obszarze gdzie współistnieje z Shiraz, z którym daje początek bardzo pikantnej czerwieni wina).
Jeśli we Francji znajduje swój maksymalny wyraz w mieszance Bordeaux, poza granicami Francji, gdzie cieplejszy klimat pozwala na jego pełne dojrzewanie, może zamiast tego dawać z siebie wszystko nawet w czystości.
Niepewne pochodzenie winorośli Cabernet Sauvignon Pochodzenie winorośli, jak to często bywa w takich przypadkach, są jednak mgliste: jest wielu ekspertów, którzy upatrują jego narodziny w Epirze, regionie geograficznym w południowo-wschodniej Europie, położonym między Grecją a Albanią. Nazwa wywodzi się z oksytańskiego dialektu Carbonet, według niektórych Cabernet Sauvignon to nic innego jak vitis caburnica, o której wspomina Pliniusz Starszy w „Naturalis historia”. Jednak badania przeprowadzone w 1996 roku przez Wydział Enologii i Uprawy Winiarstwa Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis wykazały, że było to spontaniczne skrzyżowanie, które miało miejsce w XVII wieku między Cabernet Franc, odmianą czerwonych winogron, a Sauvignon Blanc, białą odmiana winogron.
Cabernet Sauvignon, wyrafinowanie wielkich win. Ale jaki jest sekret dobrego Cabernet Sauvignon? Przebywa w czasie maceracji na grubych i bogatych w substancje skórkach. Im krótszy pobyt moszczu na wytłokach, tym lżejsze otrzymane wino, wręcz przeciwnie, długa maceracja (co najmniej trzytygodniowa) ożywi wina pełne substancji polifenolowych i szczególnie odpowiednie do leżakowania w drewnie nawet przez trzy lub cztery lata.
Rezultatem jest wyrafinowane winoo silnym taninie i z czasem lekko gorzkim posmaku; Rubinowoczerwony kolor jest synonimem elegancji, z naturalną skłonnością do dobrego starzenia się. Ma silną tożsamość, jest łatwo rozpoznawalny dzięki niepowtarzalnym owocowym zapachom: jagód, czarnych porzeczek i jeżyn. Do tego dodano nuty rabarbaru, tytoniu, śliwek, cedru, eukaliptusa, wiśni w alkoholu i śladów ziół.