Château Mouton Rothschild
Château Mouton Rothschild
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Château Mouton Rothschild
Kraj: Francja
Region: Bordeaux
Apelacja: AOC Pauillac Grand Cru Classé
Producent: Lucien Lurton & Fils
Szczepy: cabernet sauvignon , merlot , cabernet franc
Dojrzewanie: 12 miesięcy w nowym francuskim dębie
Wiek: Gotowe do picia
Temp. podawania: 17 - 18 °C
Pojemność: 0,75 l
Aromaty jeżyn, kawy, trufli, dymu i czeremchy. Dojrzałe, gładkie taniny, potężne ciało, niekończący się posmak.
Jedna z największych posiadłości Bordeaux, Château Mouton Rothschild, znajduje się w gminie Pauillac w Haut-Medoc, 50 km na północny zachód od Bordeaux. Jego wina Chateau lub "grand vin" należą do najbardziej cenionych i drogich na świecie. Wyłączony z najwyższej rangi (Premier Cru lub First Growth) słynnej Klasyfikacji Bordeaux z 1855 r., Mouton został awansowany w 1973 r. Po dziesięcioleciach lobbowania przez barona Philippe de Rothschilda, który kierował majątkiem od 1922 r. Do śmierci w 1988 r. Mouton był najpierw w regionie, aby butelkować w majątku, zamiast dostarczać wino kupcom do butelkowania w innym miejscu. Od 1924 r. Artyści, w tym Braque, Dali, Picasso, Henry Moore, Miro, Chagall, Kandinsky, Andy Warhol, Francis Bacon, David Hockney i Lucian Freud otrzymali zlecenie na tworzenie obrazów etykiet. Mouton, Wyjątkowo wśród Pierwszych Wzrostów pozostaje w rękach tej samej rodziny, co w czasie Klasyfikacji z 1855 roku. Winnice znajdują się na zboczach z żwirowymi gruntami prowadzącymi do ujścia rzeki Gironde i łącznie 75 ha - 80% Cabernet Sauvignon, 16% Merlot, 3% Cabernet Franc i 1% Petit Verdot. Wino Chateau jest (niezwykle) fermentowane w dużych dębowych kadziach, a następnie dojrzewa w nowych dębowych beczkach przez 19-22 miesięcy. Całkowita produkcja "grand vina" wynosi 20 000 tuzinów lub mniej. W 1993 r. Istnieje "drugie wino", Le Petit Mouton. "Wielki vin" znany jest z ekstrawagancji - egzotycznych, silnych aromatów cassis, minerałów, liści tytoniu i grafitu, bogatego podniebienia i imponującej długości smaku. Winnice znajdują się na zboczach z żwirowymi gruntami prowadzącymi do ujścia rzeki Gironde i łącznie 75 ha - 80% Cabernet Sauvignon, 16% Merlot, 3% Cabernet Franc i 1% Petit Verdot. Wino Chateau jest (niezwykle) fermentowane w dużych dębowych kadziach, a następnie dojrzewa w nowych dębowych beczkach przez 19-22 miesięcy. Całkowita produkcja "grand vina" wynosi 20 000 lub mniej. W 1993 r. Istnieje "drugie wino", Le Petit Mouton. "Wielki vin" znany jest z ekstrawagancji - egzotycznych, silnych aromatów cassis, minerałów, liści tytoniu i grafitu, bogatego podniebienia i imponującej długości smaku. Winnice znajdują się na zboczach z żwirowymi gruntami prowadzącymi do ujścia rzeki Gironde i łącznie 75 ha - 80% Cabernet Sauvignon, 16% Merlot, 3% Cabernet Franc i 1% Petit Verdot. Wino Chateau jest (niezwykle) fermentowane w dużych dębowych kadziach, a następnie dojrzewa w nowych dębowych beczkach przez 19-22 miesięcy. Całkowita produkcja "grand vina" wynosi 20 000 lub mniej. W 1993 r. Istnieje "drugie wino", Le Petit Mouton. "Wielki vin" znany jest z ekstrawagancji - egzotycznych, silnych aromatów cassis, minerałów, liści tytoniu i grafitu, bogatego podniebienia i imponującej długości smaku. Wino Chateau jest (niezwykle) fermentowane w dużych dębowych kadziach, a następnie dojrzewa w nowych dębowych beczkach przez 19-22 miesięcy. Całkowita produkcja "grand vina" wynosi 20 000 tuzinów lub mniej. W 1993 r. Istnieje "drugie wino", Le Petit Mouton. "Wielki vin" znany jest z ekstrawagancji - egzotycznych, silnych aromatów cassis, minerałów, liści tytoniu i grafitu, bogatego podniebienia i imponującej długości smaku. Wino Chateau jest (niezwykle) fermentowane w dużych dębowych kadziach, a następnie dojrzewa w nowych dębowych beczkach przez 19-22 miesięcy. Całkowita produkcja "grand vina" wynosi 20 000 tuzinów lub mniej. W 1993 r. Istnieje "drugie wino", Le Petit Mouton. "Wielki vin" znany jest z ekstrawagancji - egzotycznych, silnych aromatów cassis, minerałów, liści tytoniu i grafitu, bogatego podniebienia i imponującej długości smaku.
Nagrody i wyróżnienia:
95/100 ptk. - Robert Parker The Wine Advocate
94/100 ptk. - Wine Spectator
94/100 ptk. - Jean-Marc Quarin
91/100 ptk. - Jeff Leve, The Wine Cellar Insider
91/100 ptk. - Falstaff Magazin
19/20 ptk. - La Revue du Vin de France
91/100 ptk. - Wine & Spirits Magazine
17,5/20 ptk. - Vinum Wine Magazine
91/100 ptk. - Stephen Tanzer